Počela dokapitalizacija Atlas banke, vrijednost akcija prepolovljena

Banka sada ima 64 hiljade akcija, a kroz dokapitalizaciju ponuđeno 88 hiljada po 248 eura. Ako Knežević ne učestvuje neko drugi može postati većinski vlasnik
7654 pregleda 1 komentar(a)
Prvi krug dokapitalizacije traje 30 dana: Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Prvi krug dokapitalizacije traje 30 dana: Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.01.2019. 07:33h

Privremena upravnica Atlas banke Tanja Terić objavila je poziv postojećim akcionarima te banke da učestvuju u dokapitalizaciji vrijednoj 22 miliona eura kroz kupovinu 88.710 običnih akcija. Ona je nominalnu vrijednost akcije banke sada procijenila na 248 eura.

Dosadašnja nominalna vrijednost akcije Atlas banke Duška Kneževića bila je 500 eura, što znači da je privremena uprava procijenila da sada vrijedi upola manje.

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li će Atlas grupa učestvovati u dokapitalizaciji ni da li ima da obezbijedi potrebnih 22 miliona eura koliko je vrhovna monetarna institucija procijenila da će trebati novca. Knežević je na svom Instagram profilu u odgovoru na pitanje jednog od pratilaca hoće li dokapitalizovati Atlas banku odgovorio “naravno, samo banda da izađe iz banke, jer stranci neće da rade dok policija ne izađe”.

Prema podacima sa Montenegro berze Atlas banka sada ukupno ima 64 hiljade akcija, a kroz dokapitalizaciju se nudi 88 hiljada akcija. To znači da ukoliko Knežević ne učestvuje u dokapitalizaciji, neko drugi u drugom krugu dokapitalizacije kupovinom ovog broja akcija postaje većinski vlasnik banke.

Na berzi je posljednji put trgovano akcijama Atlas banke u decembru 2011. godine kada je njihova cijena bila 1.786 eura. Najveća vrijednost jedne akcije Atlas banke bila je u septembru 2009. kada je iznosila 2.549 eura.

Pravo na dokapitalizaciju po cijeni od 248 eura u narednih 30 dana imaju sadašnji akcionari srazmjerno procentu svog učešća. Nakon tog roka u narednih pet dana akcionari će moći kupiti sve akcije koje preostanu, bez obzira na svoj procenat učešća.

Knežević preko povezanih firmi kontroliše oko 80 odsto akcija, Hipotekarna banka ima 4,6 odsto akcija, vlasnici Hipotekarne banke italijanska porodica Gorgoni preko firme Nine posjeduju 10,5 odsto, dok ostali imaju manje od pet odsto.

Da bi ova dokapitalizacija bila uspješna moraju da budu dokupljene sve akcije, a u suprotnom upravnica ima mogućnost da akcije banke ponudi kupcima koji nisu sadašnji akcionari. Privremeni upravnik u narednim prodajama može i da umanjuje početnu nominalnu vrijednost akcija za po 10 odsto, s tim da ukupno umanjenje može iznositi najviše 70 odsto od početne cijene akcije. Moratorijum na isplate deponenata trajaće do završetka dokapitalizacije.

Pitanja za Kneževića je bilo i ako se dokapitalizacija uspješno realizuje i ukine moratorijum da li je Atlas grupa finansijski sposobna da podnese eventualno povlačenje depozita od stane klijenata koje bi moglo da se dogodi i ako jeste čime to možete dokazati.

Komisija za tržište kapitala na juče održanoj sjednici dala je saglasnost stečajnoj upravi Atlas banke za novu emisiju akcija te banke u iznosu od 22 miliona eura, potvrdio je „Vijestima“ predsjednik Komsije Zoran Đikanović

CBCG je 2017. godine naložila dokapitalizaciju Atlas banke u ukupnom iznosu od 10 miliona eura, što je Atlas grupa ispoštovala tako što je najprije u junu te godine obezbijedila pet miliona eura i još toliko u maju prošle godine. Atlas grupu su te akcije koštale po 500 eura.

Bonus video: