Marović ukazao na bezakonje, ali će Jaz na doboš

Ministarstvo finansija odbilo žalbu bivšeg potpredsjednika DPS-a na rješenje o prodaji njegove zemlje
10044 pregleda 11 komentar(a)
Marović ima zemljište uz samu plažu: Jaz, Foto: Vuk Lajović
Marović ima zemljište uz samu plažu: Jaz, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.01.2019. 08:32h

Ministarstvo finansija odbilo je žalbu Svetozara Marovića na rješenje o prodaji 1.600 kvadrata zemlje na plaži Jaz, kojom Opština Budva namjerava da namiri 1,1 milion eura štete, koliko je šef budvanske kriminalne grupe, po sopstvenom priznanju, nanio gradskoj kasi u nekoliko korupcionaških afera.

To piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Na predlog Opštine Budva, javna izvršiteljka Snežana Pavličić je prije gotovo pola godine donijela rješenje za naplatu 1.096.481 eura, kojom je blokirana imovina nekadašnjeg potpredsjednika DPS-a, danas bjegunca od pravde.

Blokirani su svi bankovni računi i imovina kojom je Marović garantovao da će do okotobra 2017. izmiriti kaznu koju je donio Viši sud u Podgorici.

Između ostalih, rješenjem o izvršenju obuhvaćene su i dvije parcele na Jazu, od 1.013 i 589 metara kvadratnih, na kojima je Svetozar suvlasnik sa svojim bratom Draganom Marovićem.

Rješenjem su obuhvaćene i parcele i vikendice u Krimovici, rodnom Svetozarevom selu, ali u tom slučaju nekada moćni Budvanin nije podnio žalbu.

Marović se nalazi u Beogradu gotovo dvije godine, a žalbu je uložio preko svog advokata Zdravka Begovića nakon što je budvanski katastar za parcele na Jazu upisao rješenje o izvršenju u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

“Odbija se žalba Svetozara Marovića, izjavljena na rješenje Uprave za nekretnine”, piše u odluci Ministarstva finansija, donesenoj uoči Nove godine.

Uprava za nekretnine područne jedinice Budva upisala je 2. jula rješenje o izvršenju javne izvršiteljke Pavličić na nepokretnostima na Jazu.

U odluci Ministarstva finansija piše da je Marović u žalbi naveo da je rješenje doneseno na “pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, uz bitne povrede upravnog postupka”.

“S obzirom na to da mu nije omogućeno da učestvuje u upravnom postupku i štiti svoja prava i zakonom zaštićene interese“, piše u obrazloženju odluke Ministarstva da je u žalbi naveo Begović.

Marović se žalio što je upis zabilježbe rješenje o izvršenju navodno preuranjen jer je izjavljen prigovor, te predložio da Ministarstvo finansija poništi rješenje izvršiteljke Pavličić i vrati slučaj na ponovno odlučivanje.

Žalbu Marovića osporila je Opština Budva preko punomoćnika, advokata Miloša Komnenića, tvrdeći da je rješenje izvršiteljke doneseno u skladu sa zakonom.

“Uprava za nekretnine područne jedinice Budva je pravilno utvrdila činjenično stanje i primijenila materijalno pravo zbog čega rješenjem nije povrijeđen zakon na štetu Marovića“, piše u obrazloženju Ministarstva finansija, koje je potpisao načelnik Direkcije za drugostepeni upravni postupak Uglješa Bakočević.

Administracija Opštine Budva, dok je na njenom čelu bio Dragan Krapović, praktično je dvije godine radila na rješevanju brojnih zavrzlama oko naplate novčane kazne šefa budvanske kriminalne grupe.

Na kraju je izdejstvovala da se donese rješenje kojim je kompletna imovina blokirana i izvršena procjena, kako bi se krenulo u prodaju.

Ni tu, međutim, nije bio kraj problemima jer je imovina koju su založila braća Marović i Svetov sin Miloš gotovo dvaput manje vrijedna od novčane kazne.

Pokretna i nepokretna imovina koju su braća Marovići založili procijenjena je na gotovo 290 hiljada eura manje, nego što je procijenio sudski vještak koga je prije dvije godine angažovalo Specijalno državni tužilaštvo.

Prema vještaku koga je angažovao tim tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić, imovina je procijenjena na nešto više od 570 hiljada eura, dok je vještak koga su angažovali javni izvršitelji procijenio da vrijedi 285.000 manje.

Prema najnovijoj procjeni, imovina Svetozara Marovića vrijedi svega 142.000 eura, koliko i njegovog brata Dragana.

Ako se uzme u obzir da je i imovina Miloša, kojom je garantovao da će uplatiti novčanu kaznu, procijenjena na 456.000 eura, gotovo stotinu hiljada manje nego što je to učinio vještak tužilaštva, Opština Budva prodajom zemlje i vikendica ne bi mogla da nadoknadi štetu od gotovo 1,1 milion koju je Svetozar priznao da je načinio.

Osim dvije parcele na Jazu, rješenjem izvršiteljke blokada je stavljena i na livadu od 1.274 kvadrata, 615 kvadrata pašnjaka i 2.190 metara kvadratnih šume u Krimovici, a Marovići su vlasnici četvrtine tih nepokretnosti.

Na prodaji će se naći i osmina vlasništva Marovića na lokalitetu Dubraljevina, gdje sa svojim rođacima ima ukupno 5.357 kvadrata šuma i pašnjaka, kao i četiri vikendice od 51, 68, 89 i 107 kvadrata na kojima Svetozar ima pravo osmine vlasništva.

Otac i sin su na slobodi u Beogradu, iako ih Crna Gora potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni.

Miloš je priznao da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27.000 kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime je kasa oštećena za 1,4 miliona eura.

Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385.000 eura koju je prije godinu izmirio.

Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i podnio zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi.

Svetozar se navodno liječi u Beogradu, a u Crnoj Gori ga čeka robija od četiri godine i devet mjeseci.

Carević ovlašćen da okonča postupak

Opština Budva preuzeće na narednom ročištu zakazanom za februar imovinu Miloša Marovića po upola manjoj cijeni, što je oko 225.000 eura, jer bi u susprotnom bila namirena kompletna novčana kazna šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića od 1,1 milion.

To je odlučila lokalna Skupština uoči Nove godine, koja je usvojila mišljenje advokata u “slučaju Marović“ Miloša Komnenića da se predsjedniku Opštine da ovlašćenje da to učini, kako bi se izbjegla mnogo veća šteta.

Sada je na novom gradonačelniku Marku Batu Careviću da okonča postupak.

Infobox (Brojka): 1,096 miliona eura iznosi šteta koju je Svetozar Marović, po sopstvenom priznanju, nanio budvanskoj kasi u nekoliko korupcionaških afera

Bonus video: