Ilinčićeva pod lupom, imovina opet pod ključem

Olivera Ilinčić je bila na poziciji savjetnika Svetozara Marovića, dok je bio na čelu nekadašnje državne zajednice Srbija i Crna Gora
4262 pregleda 5 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv Olivere Ilinčić, nakon čega je uvedena privremena blokada atraktivnih zemljišnih parcela od Lučica do Budve, u čijoj kupovini je ona navodno učestvovala.

Ilinčićeva je bila na poziciji savjetnika Svetozara Marovića, dok je bio na čelu nekadašnje državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Tužilaštvo na čelu sa Milivojem Katnićem još prije dvije godine donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Ilinčićeve.

Viši sud u Podgorici, međutim, u maju prošle godine ukinuo je privremenu mjeru donijetu na predlog Katnićevog tima još februara 2016. godine, a kojom je bilo 50.000 kvadrata zemlje u vlasništvu četiri povezane firme koje su kontrolisali Marović i Ilinčić.

To su morali da učine sa obrazloženjem da nije pokrenuta istraga. Samo par mjeseci kasnije - u septembru, isti sud na predlog Specijalnog tužilaštva ponovo donosi privremenu mjeru i blokira zemljišne kompleks u Lučicama, Bečićima i u Budvi.

“Specijalno državno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage u okviru koje sprovodi radnje za koje je nadležno po zakonu”, odgovoreno je “Vijestima” iz Specijalnog tužilaštva.

Olivera Ilinčić (arhiva)

Ilinčićeva je tri godine nedostupna crnogorskim istražnim organima, još od hapšenja opštinskih funkcionera u Budvi, a kasnije i Svetozara Marovića i njegove porodice.

Pozivajući se na Zakon o oduzimanju imovinske koristi, Viši sud je blokirao imovinu kompanija “Property investments”, “Fifth avenue investment limited” i “Good location properties”.

Riječ je o istrazi koja se vodi u okviru afere “Property”, u sklopu koje se organizovana kriminalna grupa na čelu sa Marovićem sumnjiči za prevaru i višemilionsku malverzaciju.

Prema sumnjama istražitelja, članovi te kriminalne organizacije varali su predstavnike banaka ali i staromještanskih porodica u Budvi od kojih je uziman novac.

Kupovinom zemljišnih kompleksa na najatraktivnijim pozicijama, u vrijeme kupoprodajne groznice u periodu od 2007. do 2009. godine, preko tih firmi brojni mještani ostajali su bez ušteđevine, koja je na prevaru poslužila da se kao kolateral izmiri kreditna dugovanja povezanih kompanija koje je neformalno predstavljala Ilinčićeva.

Pod blokadom ponovo je zemljišni kompleks od 9.432 kvadrata u Lučicama, vlasništvo budvanske firme “Property investments”.

Osnivači ove firme, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, sakriveni su iza firme “Blunt internacional” sa Britanskih Djevičanska ostrva.

Izvršni direktor te firme je Katarina Radišević, jedna od osumnjičenih koja je ranije uhapšena skupa sa još nekoliko osoba a potom puštena da se brani sa slobode.

Istražitelji su stavili “šapu” i na imovinu budvanske firme “Good location properties”, koja na periferiji Budve, na lokalitetu Velje ploče u vlasništvu ima ogromni zemljišni kompleks od 35.000 kvadrata.

Tu firmu osnovala je istoimena kompanija sa Floride, a izvršna direktorka je Tamara Radišević.

Mediji su ranije tu firmu povezivali sa Ilinčićevom, jer se pred sudom vodio milionski vrijedan sudski spor sa lokalnim partnerima, koji su zajedno od staromješatana trgovali kompleks od 55.000 kvadrata.

Nakon razlaza i sudskog poravnanja, kompaniji je pripalo 35.000 kvadrata.

Zabrana je stavljena i na dvije atraktivne parcele na Bečićkoj plaži, koje su u vlasništvu firme “Fifth avenu”, koju je osnovala firma “Fifth avenu investments limited” iz Velike Britanije.

Riječ je o parcelama od 1.000 kvadrata između Svetog Tome i hotela “Splendid”, kao i parceli stotinjak metara udaljenoj - kod hotela “Naftagas” od 2.500 kvadrata.

Firmi je blokirana i jednospratna poslovna zgrada od 700 kvadrata u centru naselja Sveti Stefan, u kojoj je nekada bio restoran “Golubinj”.

Sve parcele tih firmi već godinama su pod blokadom banaka zbog milionskih kredita, kao i Opštine Budva zbog milionskih dugova za neplaćeni porez.

Opština je posljednju blokadu upisala počekom juna.

Neki se naplatili

Vakuum između dvije blokade imovine, iskoristila je banka Hipo Alpe Adria development, koja je preko javnog izvršitelja prodala 9.200 kvadrata zemlje, koja je uknjižena na “Adriatic investments”, takođe povezanu sa Ilinčićevom.

Zemlju je kupila HTOP Vila Oliva, za 1,18 miliona eura.

I na tu parcelu sada je Specijalno državno tužilaštvo upisalo zabilježbu žalbe.

Bonus video: