Vlast očekuje od Britanije da izruči Kneževića

Evropska konvencija o ekstradiciji obavezuje članice SE, Crna Gora i VB nemaju bilateralni sporazum
14270 pregleda 35 komentar(a)
Knežević i Piperović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Knežević i Piperović (arhiva), Foto: Savo Prelević

Crnogorski pravosudni organi očekuju da Velika Britanija ispuni međunarodne obaveze i izruči predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, za koga je u toku procedura za raspisivanje međunarodne potjernice, rečeno je nezvanično “Vijestima”.

Knežević navodno ima nekoliko državljanstva, među kojima i britansko, pa bi ta država mogla da izbjegne njegovo izručenje Crnoj Gori.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je pred Višim sudom u Podgorici istragu protiv više osoba, među kojima je i Knežević koji se sumnjiči da je formirao kriminalnu grupu koja je godinama nezakonito sticala milionsku korist. Sud je sredinom januara, postupajući po predlogu SDT-a, odredilo pritvor Kneževiću u trajanju od najduže mjesec dana, između ostalog i zbog opasnosti od bjekstva i skrivanja.

Knežević je u Londonu.

Velika Britanija je članica Savjeta Evrope, kao i Crna Gora, koje obavezuje Evropska konvencija o ekstradiciji. Ona predviđa izručenje osoba koje se traže za krivični postupak ili za izvršenje kazne. “Konvencija se ne primjenjuje na politička ili vojna krivična djela”, piše u njoj. Izručenje se takođe može odbiti, piše u Konvenciji SE, ako je osoba za koju je podnijet zahtjev izložena riziku od smrtne kazne prema zakonu države moliteljice.

"Vijestima” je u Vladi nezvanično rečeno da Crna Gora nema bilateralni sporazum sa Britanijom.

Branilac Kneževića, advokat Zoran Piperović, kazao je da ne zna da li njegov klijent ima britansko državljanstvo.

“Iz štampe sam saznao da Duško Knežević ima britansko državljanstvo. Ne znam da li ima jer na tu temu sa njim nikada nisam razgovarao”, rekao je Piperović.

Rekao je da ne želi da komentariše moguće raspisivanje potjernice za Kneževićem, ali ni šta eventualno britansko državljanstvo u konkretnom slučaju znači njegovom klijentu.

Iz Ministarstva pravde nijesu odgovorili da li sa Velikom Britanijom imaju potpisan ugovor o izručenju državljana.

Nijesu odgovorili ni na pitanja da li je, ukoliko postoji sporazum, Velika Britanija dužna da izruči Crnoj Gori Duška Kneževića ili bilo kog crnogorskog državljanina za kojim Crna Gora raspiše međunarodnu potjernicu, kao i da li su dužni da izruče Kneževića ukoliko on ima britansko državljanstvo.

Juče niko nije bio spreman da zvanično kaže da li je raspisana međunarodna potjernica. Po proceduri, to predlaže SDT Više sudu, koji zatim prosljeđuje policiji, a Ministarstvo pravde daje saglasnost.

Pojedini mediji objavili su da je zahtjev već upućen centrali Interpola u Lionu.

Bonus video: