Britanci pomažu u istrazi ubistva Slobodana Šaranovića

Crnogorski tužioci tražili su od Britanaca da vještače mobilni telefona “blackbarry”, a posao je putem međunarodne pravne pomoći povjeren “National Crime Agency”
6305 pregleda 1 komentar(a)
Milan Dinić nakon hapšenja, Foto: Filip Roganović
Milan Dinić nakon hapšenja, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 25.01.2019. 17:34h

Specijalno državno tužilaštvo zatražilo je pomoć od Velike Britanije u istrazi planiranja ubistva Slobodana Šaranovića.

To piše u rješenju Vrhovnog suda, kojim je prihvaćen predlog Specijalnog državnog tužilaštva da se produži pritvor srpskom državljaninu Milanu Diniću. Osim Dinića, postupak je pokrenut i protiv Baranina Alana Kožara koji je u bjekstvu.

Crnogorski tužioci tražili su od Britanaca da vještače mobilni telefona “blackbarry”, a posao je putem međunarodne pravne pomoći povjeren “National Crime Agency”.

“Iz razloga što Forenzički centar u Danilovgradu nije imao tehničkih mogućnosti da izvrši predmetno vještačenje”, piše u obrazloženju sudija.

Oni konstatuju da istraga pokrenuta u martu prošle godine do sada nije okončana iz opravdanih razloga.

Kožar se tereti da je organizator kriminalne grupe, dok se Dinić sumnjiči da je je angažovan da ubije Šaranovića.

“Iz spisa predmeta proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni M. D. izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Naime, tokom postupka do sada je utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je tokom 2016. godine u Baru i u Budvi, okrivljeni A. K. organizovao kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna radi sticanja nezakonite moći, a čiji pripadnik je postao okrivljeni M. D. i više nepoznatih lica, koja kriminalna organizacija za cilj ima vršenje krivičnih djela teško ubistvo”, piše u obrazloženju.

Dodaju da je Kožar sačinio kriminalni plan da radi vršenja krivičnih djela angažuje više osoba među kojima i Dinića - kojima će biti predati kriptovani mobilni telefoni, a radi međusobne komunikacije prilikom praćenja osoba koje treba lišiti života i utvrđivanja njihovih lokacija.

Objašnjava se i da je pojedinim članovima kriminalne organizacije predao oružje kojima će biti izvršeno ubistvo.

„...Da bi se u decembru 2016. Kožar sastao sa Dinićem i predao mu pištolj sa mecima i mobilni telefon i dao uputstvo da liši života sada pok.S. Š., da bi dana 24.12.2016.godine okrivljeni M. D. tražio da se sastane sa sada pok.Š. kojem je tom prilikom predao navedeni pištolj i mobilni telefon sa SIM karticom”, piše u obrazloženju.

Šaranović je ubijen nekoliko mjeseci kasnije u Budvi ispred svoje zgrade. Ubica nije pronađen.

Dinićev DNK na telefonu i pištolju

Osnovana sumnja, kako piše u obrazloženju odluke, proizilazi iz izjave sada pokojnog Šaranovića date u Višem tužilaštvu krajem decembra 2016.

“U kojoj je bitnom naveo da se 24.12.2016. godine, nakon ugovorenog sastanka, sreo sa nepoznatim licem koje mu je tom prilikom saopštilo da ga je neko unajmio da ga ubije, ali da on nije ubica i da to ne želi da uradi i predao mu pištolj i mobilni telefon”, piše u obrazloženju.

Dodaje se da je DNK vještačenjem telefona i pištolja utvrđeno dominantno prisustvo biološkog materijala koji pruža ekstremno jaku podršku hipotezi da potiče od Dinića.

Bonus video: