I Podgoričani na ekranima voajera

Na hakovanim snimcima iz Crne Gore, najvjerovatnije kafićima ili hotelima, vide se gosti, šanker koji čatuje na telefonu, radnica na recepciji...

202 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tri video sistema za nadzor u Crnoj Gori hakovana su i snimci se prenose uživo na internet sajtu sa desetinama hiljada drugih kamera iz čitavog svijeta, uključujući i one u privatnim domovima.

Na sajtu, registrovanom u Moldaviji, čiji vlasnik tvrdi da mu je cilj da upozori na važnost bezbjednosti ovakvih sistema, vide se ljudi u svojim dnevnim i spavaćim sobama, teretanama, domovima za stare, pa čak i bebe u kolijevkama.

Na hakovanim snimcima iz Crne Gore, najvjerovatnije kafićima ili hotelima, vide se gosti, šanker koji čatuje na telefonu, radnica na recepciji, ulaz u objekte. Sva tri sistema su navodno hakovana u Podgorici.

"Da bi uklonili svoju javnu kameru sa ovog sajta potrebno je samo da promijenite svoj pasvord", stoji na hakerskom sajtu.

Pasvordi sva tri podgorička video sistema su 12345, što je najvjerovatnije šifra koja se automatski pojavljuje da bi se sistem instalirao.

Stručnjaci upozoravaju da su ovim hakerskim upadom možda ugroženi i drugi uređaji sa ugrađenom kamerom poput konzola za video igrice i smart televizori.

Prema informacijama sa sajta na kojem se emituju hakerisani video-zapisi sa sigurnosnih kamera, od država regiona najgore je prošla Srbija.

Svaki korisnik interneta juče je uživo mogao da gleda šta se dešava u 311 objekata iz te države. Na snimcima se, objavio je “Blic” moglo gledati ko i šta kupuje u pojedinim prodavnicama, ko je s kim otišao na sastanak u kafić, pa čak i ko se sprema za depilaciju intimnih djelova tijela.

Jutarnji.hr objavio je juče da je širom svijeta hakovano čak pola miliona kamera. Da hakeri nijesu birali pokazuje i to što su voajeri juče mogli da gledaju snimke sa kamera postavljenih u privatnim kućama, spavaćim sobama za bebe, ženskim toaletima, kolumbijskim bordelima...

Galerija

Bonus video: