Čuvaju batinaše od kazni?

Četiri puta odgađan početak suđenja policajcima optuženim za zlostavljanje ispred lokala “Bajica”, a disciplinska komisija još ne odlučuje o njima
3572 pregleda 3 komentar(a)
Ispred lokala "Bajica" u centru Podgorice, Foto: YouTube
Ispred lokala "Bajica" u centru Podgorice, Foto: YouTube

Ni godina nije bila dovoljna da se okonča disciplinski postupak protiv policajaca koji su 17. februara 2018. godine tukli građane ispred podgoričkog kafića Bajica, što je dokumentovano snimkom sa nadzorne kamere.

Zbog toga su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije od ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića tražili da provjeri da li neko neosnovano odugovlači postupak.

Službenici Interventne jedinice policije Mladen Vujović, Slavko Furtula, Vukoman Maraš, Marko Stojanović i Miloš Bečanović optuženi su za zlostavljanje građana J.B., S.N. i M.D.

Ni krivični postupak pokrenut protiv njih nije završen, jer su tražili sporazumno priznanje krivice.

Sudi im se zbog zlostavljanja i falsifikovanja službene isprave.

Savjet je ranije ocijenio da su četvorica policijskih službenika i pripravnik Bečanović pokušali da prikriju događaj falsifikujući službenu ispravu, ali i činjenice u vezi sa tim.

“Da nije postojao snimak, njihovo kompromitovano i neprofesionalno postupanje ostalo bi nepoznato starješinama i policijskoj organizaciji. Savjet je konstatovao da nijesu sačinili, što su bili dužni, izvještaj o upotrebi sredstava prinude, što je dodatno ozbiljan profesionalni propust. Savjet je konstatovao činjenicu da nijedan osumnjičeni službenik, ali nijedan drugi policijski službenik nije imao lični, moralni i profesionalni motiv da reaguje i prijavi sopstveno i postupanje kolega koji su kritičnog događaja neprimjereno postupali”, piše u izvještaju, autora Aleksandra Saše Zekovića, Branislava Radulovića, Dražena Cerovića, Vladimira Dobričanina i Zorana Čelebića.

Aleksandar Saša ZekovićAleksandar Saša Zeković

Iz tog tijela najavili su ranije da će slučaj “Bajica” pomno pratiti, kako se ne bi dogodilo da policajci ponovo budu u prilici da obuku uniformu i “svojim neprimjerenim ponašanjem ponovo naruše ugled policijske organizacije”.

Direktor policije Veselin Veljović, 13. februara obavijestio ih je da Bečanović nakon isteka pripravnilčkog staža nije zasnovao radni odnos u Upravi policije.

“Ta odluka predstavlja odgovoran odnos prema ranijim ocjenama i zaključcima građanske kontrole policije o zaštiti i obezbjeđenju integritreta Policije”.

Iz Savjeta, međutim, poručuju da su zabrinuti zbog odugovlačenja disciplinskog postupka protiv policijskog službenika i bivšeg pripravnika.

“Savjet je odlučio da sa tom činjenicom upozna ministra unutrašnjih poslova kako bi se provjerilo da li je posrijedi neosnovano odugovlačenje postupka i poništenje svih napora koji su u MUP Crne Gore preduzeti da bi ovaj slučaj postao primjer dobre prakse i pozitivna legitimacija Uprave policije i MUP Crne Gore u cjelini. Savjet je i ranije više puta ukazao da aktivnosti koje preduzima nadležni tužilac nemaju veze, ne utiču niti osporavaju potrebu i obavezu da se utvrdi identitet, pokrene i sprovede disciplinski postupak”, zaključili su iz Savjeta.

Optuženi policajci 26. februara ponovo će se naći u sudnici, jer je glavni pretres zakazan za 31. januar odgođen zbog eventualne nagodbe o priznanju krivice.

Policajci su procesuirani nakon što su mediji objavili snimak prebijanja koje su zabilježile sigurnosne kamere.

Na snimku se vidi kako petorica policajaca rukama i nogama tuku trojicu mladića.

Policajci, međutim, tvrde da su ih mladići provocirali, vrijeđali i oglušili se o policijska naređenja.

Prema nezvaničnim informacijama iz te institucije, policajci Interventne jedinice tada su krenuli u uobičajeni obilazak grada, da bi oko tri sata posle ponoći prošli Hercegovačkom ulicom pored muškaraca koji su im navodno dobacivali i nazivali ih “pandurima”, “svinjama policijskim” i drugim pogrdnim imenima. Navodno, na te uvrede policajci nisu reagovali, ali kada su prošli drugi put prošli istom trasom, izašli su iz vozila i došli do mladića nakon čega su počeli da ih tuku.

Infobox (Citat): Iz Savjeta su najavili ranije da će slučaj "Bajica" pomno pratiti, kako se ne bi dogodilo da policajci ponovo budu u prilici da obuku uniformu i svojim neprimjerenim ponašanjem ponovo naruše ugled policijske organizacije"...

Bonus video: