Vještak: Nasilje policije im narušilo duševnu ravnotežu

Baranin je dodao i da je osjećao strah za život dok su ga tukli i da mu je najteže palo da svojoj djeci objasni šta se desilo
3203 pregleda 0 komentar(a)
Policijska tortura u Zlatarskoj ulici, tokom protesta, 2015.
Policijska tortura u Zlatarskoj ulici, tokom protesta, 2015.
Ažurirano: 31.01.2019. 07:51h

Stres i strah koji su pretrpjeli Momčilo Baranin i Branimir Vukčević kada su doživjeli nasilje od pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice - nije ostavio trajne posljedice na njihov psihički život, ali im je narušio duševnu ravnotežu.

To je zaključak vještaka Stanka Milića, koji je vještačio psihičko stanje dvojice muškaraca, koji su brutalno napadnuti od strane policije nakon protesta DF-a u oktobru 2015. godine.

Advokat Dalibor Kavarić u njihovo ime podnio je tužbu, tražeći da im država plati to što su ih sajovci brutalno ponižavali, tukli i maltretirali te noći bez razloga i povrijeđene ostavili na ulici.

“Može se zaključiti da su se u početnom periodu duševne patnje ispoljavale uobičajenim simptomima akutnog stresnog poremećaja sa poremećajem sna, preživljavanje scena događaja, prisustvo uznemirenosti, anksioznosti, bezvoljnosti, depresivnog raspoloženja, kasnije u vidu blažih neurotskih smetnji, pojačane napetosti, uznemirenosti i reaktivne depresije”, zaključio je vještak.

Kako je advokat juče precizirao tužbeni zahtjev, sudija Simo Rašović odlučio je da ponovo pozove Baranina da dopuni svoj iskaz u pravcu povrede prava ličnosti.

Suđenje se nastavlja 27. februara.

Vukčević i Baranin ranije su ispričali da su policajce samo pitali mogu li da prođu takozvanom zlatarskom ulicom, da su dobili odobrenje, ali da su ih iz čista mira počeli tući.

“Rekli su nam legnite dolje pi.de jedne, što smo mi i uradili. Nakon toga su počeli da nas šutiraju nogama. Jedan od policajac mi je stavio nogu na glavu, prislonio mi pendrek na lice i pitao me oću li da pušim... Došlo je još nekoliko policajaca, koji su nastavili sa psovkama i šutirali me nogama u tijelo”, ispričao je Vukčević.

Naglasio je i da policajci koji su ih tukli do danas nijesu identifikovani i rekao da misli da do toga neće ni doći.

“Veće poniženje u životu nijesam doživio, posebno u situaciji u kojoj ste nemoćni da uradite bilo šta”.

Baranin je dodao i da je osjećao strah za život dok su ga tukli i da mu je najteže palo da svojoj djeci objasni šta se desilo.

Obojica su pojašnjavali da su te noći prisustvovali skupu DF-a, ali da nijesu pravili nerede, niti učestvovali u njima.

“Nijesmo im dali nikakav povod, samo smo pitali da prođemo i dobili odobrenje za to, da bi nas na kraju pretukli. Nosili su fantomke, gas maske i kacige”, pojašnjavao je Vukčević.

Pozivajući se na praksu suda u Strazburu, u tužbi se dodaje i da je u pitanju posebno težak oblik zlostavljanja, zbog nemogućnosti otpora i da se niko u Upravi policije nije ogradio od takvih postupaka službenika.

“Posljedice koje je ovakvo postupanje izazvalo i dalje traju, naročito imajući u vidu da počinioci nijesu pronađeni i procesuirani, što stvara i realnu opasnost od ponavljanja takvog djela bilo prema tužiocima ili nekom drugom ko se nađe u pogrešno vrijeme na mjestu gdje su ovakvi pripadnici policije prisutni”, ističe se u tužbi.

Oni tužbom traže po 25.000 eura odštete.

U odgovoru na tužbu kratko piše da nema osnova za odštetu, jer nema dokaza za odgovornost države.

Još se ne zna ko je tukao građane

Ustavni sud je ranije, kao i u slučaju prebijanja Milorada Mija Martinovića, zaključio da je tužilaštvo i u ovom slučaju sprovelo nedjelotvornu istragu i zahtijevao od tužilaštva da postupak sprovede do kraja.

Podgoričko tužilaštvo, međutim, ni do danas nema nikakvih podataka ko je tukao građane te večeri.

Optuženima za prebijanje Martinovića, policajcima Boru Grguroviću i Goranu Zejaku, koji su sami priznali da su tukli Martinovića, sjutra počinje ponovno suđenje, nakon što je Viši sud ukinuo osuđujući dio prvostepene presude.

Bonus video: