Presuda za "zamjenu bebe" u petak: Nedić oprostila, Jovanović i dalje u šoku

Radović je optužena za nesavjestan rad u službi, za koji je zaprijećena novčana ili kazna zatvora do tri godine
3362 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Sve je svaljeno na medicinsku sestru, ljudi smo i griješimo, greška je ispravljena i ja nju ne krivim, neću se pridružiti krivičnom gonjenju.

Tako je kod tužioca Snežana Nedić, koja je krenula iz porodilišta kući sa bebom Jovane Jovanović, govorila o optuženoj Žani Radović, koja se tereti da je 15. maja prošle godine otpustila pogrešnu bebu iz Kliničkog centra.

Nedić se ni danas nije pojavila na suđenju, pa je pročitan njen iskaz koji je ranije dala u tužilaštvu.

Jovanović se, međutim, danas pridružila krivičnom gonjenju Radovićeve, navodeći da je doživjela veliki šok, od koga se još nije oporavila.

Suđenje je danas završeno, a presuda će biti izrečena u petak.

Radović je optužena za nesavjestan rad u službi, za koji je zaprijećena novčana ili kazna zatvora do tri godine.

Nedić je kod tužioca ranije potvrdila da je sestra nije pitala za broj na narukvici, niti joj pokazala bebu prilikom otpusta, te da je i ona žurila da što prije stigne kući, jer joj je drugoj ćerki bio rođendan.

"Kada smo se vratili u Klinički, Radović je bila vidno uznemirena, plakala je, rekla da je napravila grešku, sva je krivica svaljena na sestru, a mene niko iz KC nije ni pozvao da me pita kako sam", navela je Nedić.

Tužiteljka Zorica Milanović je, u završnim riječima, istakla da je Radović postupajući kao odgovorno lice, usljed više propusta nesavjesno postupila čime je došlo do odvajanja djeteta od majke.

"Nije pogledala da li se brojevi poklapaju, niti glasno izgovorila brojeve pri otpustu...Iako ne postoji pisana procedura, usmena je vrlo jasna i grubo je prekršen postupak otpusta beba", zaključila je tužiteljka.

Branilac Radovićeve, advokat Nebojša Asanović je istakao da Radović nije počinila krivično djelo, ali da jeste napravila grešku zbog koje se kaje.

"Ovo nije krivično djelo, već nenamjerna greška kako Radović, tako i majke koja je otišla sa tuđom bebom, nije dokazana namjera ili umišljaj da se izvrši krivično djelo", naveo je on. Podsjetio je da u Kliničkom centru nije propisana pisana procedura za primopredaju beba, da je optužba paušalna, te da je okrivljena već disciplinski novčano kažnjena za lakšu povredu dužnosti.

"Da bi postojalo krivično djelo mora da postoji teža povreda dužnosti...I optužena je majka dvoje djece, bez ikakve mrlje u životu", zaključio je advokat.

Optužnicom se tereti da je kao odgovorno lice u Klinici za ginekologiju i akušerstvo nesavjesno postupila prilikom spremanja porodilje Nedić i njenog novorođenčeta, te da nije utvrdila podudaranje identifikacionih brojeva novorođenčadi.

Bonus video: