I DALJE KRIJU KO JE TUKAO GRAĐANE

Suđenje za torturu SAJ-ovaca: „Do te noći mislio sam da policija služi građanima”

Baranin je juče pojašnjavao da od te noći dugo nije mogao normalno da spava i da mu nakon toga nikako nije bilo milo da vidi policajce na ulici
10399 pregleda 23 komentar(a)
Policijska tortura u Zlatarskoj ulici, Foto: YouTube
Policijska tortura u Zlatarskoj ulici, Foto: YouTube

Do te noći policajce sam doživljavao kao ljude koji treba da služe nama građanima, a svakako od njih nijesam očekivao da će uraditi ono što su uradili meni i mom drugu Branimiru Vukčeviću.

Tako je juče Momčilo Baranin objašnjavao zašto su mu povrijeđeni čast i ugled u postupku koji su njih dvojica pokrenuli protiv države tražeći odštetu zbog brutalnog vrijeđanja i napada od strane policije, nakon protesta DF-a u oktobru 2015. godine.

Baranin je juče pojašnjavao da od te noći dugo nije mogao normalno da spava i da mu nakon toga nikako nije bilo milo da vidi policajce na ulici.

Dodao je i da su pojedini ljudi iz njegove okoline prestali da mu se javljaju, ne objašnjavajući mu zašto.

“Meni je bilo jasno da se oni distanciraju od mene zbog ovog događaja, o kome su vjerovatno čitali u medijima. Osjećao sam se jako loše i poniženo. Ja nikada u životu nijesam imao problema sa zakonom...”, naveo je Baranin.

Suđenje se nastavlja u aprilu.

Advokat Dalibor Kavarić u njihovo ime podnio je tužbu, tražeći da im država plati po 25.000 eura, zato što su ih sajovci brutalno ponižavali, tukli i maltretirali te noći bez razloga i povrijeđene ostavili na ulici.

Vukčević i Baranin ranije su ispričali da su policajce samo pitali mogu li da prođu takozvanom Zlatarskom ulicom, da su dobili odobrenje, ali da su ih iz čista mira počeli tući.

“Rekli su nam legnite dolje pi.de jedne, što smo mi i uradili. Nakon toga su počeli da nas šutiraju nogama. Jedan od policajaca mi je stavio nogu na glavu, prislonio mi pendrek na lice i pitao me oću li da pušim... Došlo je još nekoliko policajaca, koji su nastavili sa psovkama i šutirali me nogama u tijelo”, ispričao je ranije Vukčević. Baranin je dodao i da je osjećao strah za život dok su ga tukli i da mu je najteže palo da svojoj djeci objasni šta se desilo.

Obojica su ranije pojašnjavali da su te noći prisustvovali skupu DF-a, ali da nijesu pravili nerede, niti učestvovali u njima.

Pozivajući se na praksu suda u Strazburu, u tužbi se dodaje i da je u pitanju posebno težak oblik zlostavljanja, zbog nemogućnosti otpora i da se niko u Upravi policije nije ogradio od takvih postupaka službenika, što predstavlja realnu opasnost da bi se tako nešto moglo ponoviti.

U odgovoru na tužbu kratko piše da nema osnova za odštetu, jer nema dokaza za odgovornost države.

I dalje se ne zna ko je tukao građane

Policajci koji su tukli građane ni do danas nijesu identifikovani. Ustavni sud je ranije, kao i u slučaju prebijanja Milorada Mija Martinovića, zaključio da je tužilaštvo i u ovom slučaju sprovelo nedjelotvornu istragu i zahtijevao od tužilaštva da postupak sprovede do kraja.

Podgoričko tužilaštvo, međutim, ni do danas nema nikakvih podataka ko je tukao građane te večeri.

Preporučujemo za Vas