Čađenović: Pojedine kartice i IP adrese su iz Sirije i Damaska gdje se nalaze proruske snage

Advokat Radonja Drakulović je primijeto da se iza mejl adresa “isljamov” stoji ime Ilhan, a iza “brajanmiler” stoji ime Dedov Aleksej, te da su ova imena vjerovatno lažna, a pristupali su sa IP adresa iz Velike Britanije, Slovačke, Slovenije, Tadžikistana, Sirije I Rusije, vjerovatno da bi prikrili stvarne IP adrese
4719 pregleda 15 komentar(a)
Saša Čađenović i specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, Foto: Screenshot/Youtube
Saša Čađenović i specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, Foto: Screenshot/Youtube

Specijalni tužilac Saša Čađenović ocijenio je danas u nastavku suđenja za pokušaj terorizma da su pojedine kartice i IP adrese iz Sirije i Damaska, gdje se nalaze proruske snage i koje se nalazi pod kontrolom Rusije, a tamo nije bilo ni tužilac, niti bilo ko iz Crne Gore.

“Imajući u vidu da su u to vrijeme u Siriji bile raspoređene ruske vojne snage, da za kupovinu kartica u rubljama početkom 2016. nisu vršili ni Sinđelić, ni tužioci iz Crne Gore. Na teritoriji Sirije u to vrijeme su mogla boraviti isključivo vojna lica iz Ruske federacije, pogotovo na teritoriji Damaska koja je bila pod kontrolom proruskih snaga“, kazao je tužilac.

Advokat Radonja Drakulović je primijeto da se iza mejl adresa “isljamov” stoji ime Ilhan, a iza “brajanmiler” stoji ime Dedov Aleksej, te da su ova imena vjerovatno lažna, a pristupali su sa IP adresa iz Velike Britanije, Slovačke, Slovenije, Tadžikistana, Sirije I Rusije, vjerovatno da bi prikrili stvarne IP adrese.

“Vještak nam nije dao imena ko stoji iza ovih korisničkih naloga, pa samo možemo da nagađamo da su to mogli biti ovi ili da su to mogli biti oni. Ovaj dokaz je ostao u domenu sumnje, pa sud tako treba da ga cijeni”, kazao je branilac.

Specijalni tužilac Čađenović se osvrnuo na grupu brojeva mobilnih telepfona sa prefiksom +447.

„Primjećujem da niz brojeva koji su imali direktnu ili indirektnu komunikaciju od14. 10. do 22. 10. 2016., nisu telefonski brojevi mobilnih operatera iz Velike Britanije, niti bilo kom operateru sa nekom od ostrva u kanalu Lamanš ili na prostoru između ostrva Britanije i kontinentalnog dijela Evrope. Nisu to brojevi koji pripadaju ni njemačkim operaterima, niti bilo kojoj zapadno evropskoj državi. Primjećujem da njih devet brojeva mobilnih telefona, koje je zakupila kompanija za „Darma.com“, te da pripadaju grupi telefonskih brojeva preko kojih se pružaju specijalne usluge komunikacija i servisi komunikacija preko interneta. Primjećujem da iz dokumentacije koje su dobijene od Bugarske, koja potiče od pravnog lica „IP Telekom Bulgaria“, koja je i zastupnik preduzeća za „Darma.com“, te da su sim kartice sa brojevima telefona+447839182469, koje je koristio Saša Sinđelić, te brojevi +447839110139 koje je koristio Mirko Velimirović, broj telefona +4478391103786 koji je koristio Eduard Šišmakov, te drugi brojevi telefona, dodijeljeni jednoj osobi sa mejl nalogom isljamov@yandex.ru, te da su pridružena i korištena sa naloga brajanmiler0398xy@gmail.com. Primjećujem da je osoba s imenom Ilhan prijavila imejl nalog kod ruskog mobilnog operatera yandex.ru, te da je kao svoje podatke kao svoju adresu boravišta prijavila u Rusiji u Moskvi. Prvo logovanje s ove IP adrese obavljeno je 18. januara 2016, nekoliko dana prije boravka Andrije Mandića i Milana Kneževića u Ruskoj Federaciji. Logovanje je izvršeno s IP adrese iz Damaska, iz Sirije, to su bile prave IP adrese. Posebno je velika aktivnost ovog imejla bila 13. oktobra 2016., a tog dana je s ove imejl adrese vršeno logovanje četiri puta sa skrivenih VPN adresa u Sloveniji, a vršeno je uz upotrebu VPN-a iz Slovačke. Tokom 16. oktobra logavanje je vršeno s adresa koje pripadaju ruskim mobilnim operaterima, i to u vrijeme kada je većina okrivljenih u ovoj krivično-pravnoj stvari već bila lišena slobode“, pojasnio je specijalni tužilac Čađenović. Suđenje se nastavlja danas kada će sa dosadašnjim tokom dokaznog postupka biti upoznati okrivljeni Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su ranije udaljeni sa pretresa.

Bonus video: