Branka Milić ostaje u ambasadi, ništa od ukidanja pritvora

Jedan sudija US smatrao da je optužena pretrpjela torturu u Višem sudu gdje je u advokatskoj kancelariji pregledao patolog, traživši da se prethodno skine
6485 pregleda 23 komentar(a)
Branka Milić u sudnici
Branka Milić u sudnici
Ažurirano: 01.03.2019. 07:38h

Jedna od optuženih u slučaju poznatom kao “Državni udar” Branka Milić do daljeg će ostati u Ambasadi Srbije jer Ustavni sud juče nije prihvatio predlog sudije izvjestioca da joj se ukine pritvor.

Na taj način rješila bi se višemjesečna politička kriza na relaciji Srbe i Crne Gore nakon što je Milić potražila utočište u ambasadi, bježeći od poniženja u Višem sudu.

“Pošto US nije odlučio po žalbi jer predlog sudije izvjestioca nije dobio potrebnu većinu, odrediće se drugi sudija koji će izraditi predlog odluke,usklađen sa stavom većine sudija”, objavljeno je na sajtu US. Milić je 23. novembra napustila suđenje u Višem sudu, nakon čega joj je određen pritvor.

Prije nego je izašla, Milić je u sudnici rekla da je “revoltirana odnosom suda” i da “više neće trpjeti poniženja” Ona je prethodno tražila izuzeće sudskih vještaka i celog sudskog veća, što je sud odbio.

Njen branilac je na suđenju rekao da je sudski vještak, inače po struci patolog Miodrag Šoć, fotografisao intimne djelove njenog tijela.

Prije plenarne sjednice ni vijeće US nije jednoglasno odlučilo o ukidanju pritvora jer je jedan sudija tražio da se konstatuje da je Viši sud počinio torturu i zlostavljanje osuđenice. Ona se naime sudu požalila da ima zdravstvene tegobe, ali umjesto da donese rješenje da je pošalju u KCC, odlučeno je da je pregleda patolog u kancelariji koju koriste advokati.

Za optuženu to je bilo ponižavajuće, smatrao je sudija, ali kolege nijesu podržale njegov stav.

US juče je donio i Rješenje o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti odredbe člana Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore, na osnovu koje je taj sud dužan da odluči u roku od 18 mjeseci.

Bonus video: