Ponovo odgođeno suđenje: Navodnom vođi kriminalne grupe zaboravili da pošalju optužnicu

Brajovićev branilac, advokat Danilo Mićović je od suda tražio da provjeri da li je Brajović u pritvoru u Albaniji zbog istih krivičnih djela zbog kojih je protiv njega pokrenut postupak i u Crnoj Gori, što bi bilo suprotno Zakonu
5604 pregleda 0 komentar(a)
Ne zna ništa o ubistvima: Brajović, Foto: Politiko.al
Ne zna ništa o ubistvima: Brajović, Foto: Politiko.al

Specijalno državno tužilaštvo još nije uručilo optužnicu albanskom državljaninu Erogenu Brajoviću, optuženom za stvaranje kriminalne organizacije koja je navodno planirala ubistva glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, više policijskih funkcionera i kriminalaca.

To je danas u sudnici podgoričkog Višeg suda kazao njegov branilac, advokat Danilo Mićović, dodajući da je Brajović u zatvoru u Elbasanu.

Zbog toga je za 3. april odgođeno suđenje kriminalnoj grupi na čijem čelu su navodno Brajović, Nikšićanin Ranko Radulović i Kotoranin Igor Vukotić, koji je u bjekstvu.

Mićović je tražio da SDT uruči optužnicu njegovom klijentu, na što mu je specijalna tužiteljka Stojanka Radović odgovorila da mu je i on mogao uručiti kada je išao da ga posjeti.

“Nijesam poštar tužilaštva”, odgovorio joj Mićović.

On je od suda tražio da provjeri da li je Brajović u pritvoru u Albaniji zbog istih krivičnih djela zbog kojih je protiv njega pokrenut postupak i u Crnoj Gori, što bi bilo suprotno Zakonu.

U sudnici je rekao i da je Radović početkom oktobra prošle godine, u drugostepenom sudu u Skadru, saslušala Brajovića, ali da ga SDT nije obavijestio o tome.

“Ovo je specifična procesna situacija. Prema mojim informacijama, on se nalazi u zatvoru u Elbasanu. Tamo sam ga i posjetio nedavno. Tokom istrage, obraćao sam se specijalnom tužilaštvu da provjeri moja saznanja, da li se Erogen Brajović nalazi u pritvoru u Albaniji zbog istih krivičnih djela za koja je optužen u Crnoj Gori. Naredba za raspisivanje potjernice protiv njega izdata je 2. oktobra 2018, a već 4. oktobra specijalni tužilac Stojanka Radović je saslušala Brajovića u pritvoru u Elbasanu. O svim tim radnjama, kao branilac nisam bio obaviješten. Smatram da su okrivljenom povrijeđena prava na odbranu i pravo na pravično suđenje jer nije mu zvaničnim putem uručena optužnica. Suđenje ne može da počne dok mu se ne dostavi optužnica. U Albaniji se vodi postupak za stvaranje kriminalne organizacije, a za isto krivično djelo ovdje mu se sudi, što je neuobičajena situacija. Predlažem da sud provjeri ove moje tvrdnje i da se od nadležnih organa Albanije zatraži zvaničan podatak. Takođe predlažem da se provjeri kakav pravni status ima svjedok saradnik Jadranko Jonski u Albaniji”, kazao je advokat Mićović.

Pred vijećem sutkinje Ane Vuković, tužiteljka Radović tvrdila je da Brajovića u Albaniji terete za krivična djela počinjena na području te države.

“Provjerićemo ove činjenice koje su istakli kako branilac, tako i specijalni tužilac”, kazala je sudija Vuković.

Specijalna tužiteljka Radović kazala je da je branilac Brajovića i ranije isticao iste okolnosti, ali da nijesu imale uticaj na tretman tog optuženog. Prema navodima optužnice Brajović, Radulović i Vukotić pripremali su likvidacije bivših i sadašnjih policijskih službenika Zorana Lazovića, Duška Golubovića i Duško Koprivice, njegovog sina Strahinje Koprivice i navodnih članova kavačkog klana Darka Janjića, Radovana Mujovića, braće Nikole i Vladimira Banićević.

Brajovića saslušali u Albaniji

Brajović je pred tužiteljkom Radović negirao izvršenje krivičnih djela za koja ga optužuju. To piše u obrazloženju optužnice, u dijelu u kom je iznijeta Brajovićeva odbrana.

On je tvrdio da nije organizovao kriminalnu organizaciju u Albaniji, da ne poznaje nijednog crnogorskog državljanina koji je navodno član te organizacije i da nije nikoga podstrekao da ubije Vjekoslava Lambulića radi osvete za ubistvo brata Aleksandra Brajovića.

Rekao je i da ne zna ko mu je ubio brata, ali da ima informacije da su nakon tog ubistva dva puta bačane bombe u dvorište kuće pokojnog Aleksandra, njegovog brata Vuka Brajovića, na njihov poslovni prostor, ali i da su im dva puta zapaljena dva automobila.

Bonus video: