Crna Gora prekršila pravo na slobodu i bezbjednost Slobodanu Šaranoviću

Slobodan Šaranović je ubijen u Budvi 2017. godine, a postupak pred sudom u Strazburu je nastavila njegova supruga
1694 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U presudi Šaranović protiv Crne Gore, Evropski sud za ljudska prava je jednoglasno utvrdio da je Crna Gora prekršila pravo na slobodu i bezbjednost prilikom produžavanja pritvora podnosiocu predstavke Slobodanu Šaranoviću, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Pokojni Slobodan Šaranović je bio u pritvoru zbog sumnje da je, nakon što je ubijen njegov brat, iz osvete naručio ubistvo brata Luke Bojovića, navodno vođe kriminalnog klana u Srbiji.

Slobodan Šaranović je ubijen u Budvi 2017. godine, a postupak pred sudom u Strazburu je nastavila njegova supruga.

"Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da je podnosilac predstavke bio nezakonito lišen slobode od 16. novembra do 15. decembra 2014. godine, jer Viši sud u Podgorici nije ispitao postojanje osnova za njegov pritvor u tom periodu, iako je Zakonik o krivičnom postupku Crne Gore nalagao da se osnovanost pritvora ispituje svakih 30 dana do stupanja optužnice na pravnu snagu. Preostali dio predstavke je proglašen neosnovanim, tj. navodi da se podnosilac predstavke neosnovano nalazio u pritvoru dvije i po godine. Sud je odbacio i žalbe podnosioca predstavke na nedovoljno obrazloženje odluka o produžavanju pritvora i na dužinu pritvora kao preuranjene, zbog neiscrpljivanja domaćih pravnih ljekova, jer su ta pitanja istaknuta u ustavnoj žalbi o kojoj Ustavni sud još nije odlučio", navodi se u saopštenju HRA.

Dosuđeno je 1.500 eura troškova postupka, a nije dosuđena naknada nematerijalne štete jer je zaključeno da je utvrđenje povrede prava dovoljno.

Presuda će postati pravosnažna ako u roku od tri mjeseca ne bude upućena u nadležnost Velikog vijeća.

Bonus video: