Sud odbio predlog Jovanovića da Knežević svjedoči o Mandiću

Vlasnik i direktor Skala radija Slavko Mandić od odbornika Demokrat u Kotoru Gorana Jovanovića traži novčanu odštetu iznosu od 5.000 eura
5804 pregleda 13 komentar(a)
Slavko Mandić, Foto: Savo Prelević
Slavko Mandić, Foto: Savo Prelević

Suđenje odborniku Demokrata u Kotoru Goranu Jovanoviću kojeg je za povredu časti i ugleda tužio vlasnik i direktor Skala radija iz tog grada Slavko Mandić, završeno je u Osnovnom sudu u Kotoru.

Mandić od Jovanovića traži novčanu odštetu iznosu od 5.000 eura.

Sudija Mišo Jakšić zaključio je proces i najavio da će u roku od osam dana donijeti presudu.

On prije toga nije prihvatio zahtjev optuženog Jovanovića da se u procesu kao svjedok, putem video linka iz Londona, sasluša odbjegli vlasnik Atlas Grupe Duško Knežević koji je, kako je Jovanović rekao, nedavno u direktnom razgovoru Mandića koji je jedan od četiri novinara-gosta komentatora emisije na A1 televiziji, označio "kao plaćenog propagandistu DPS-a".

"Nova okolnost je da je Duško Kneževič u međuvremenu Mandića pred nacionalnim auditorijem prozvao da je apanažni novinar i to razjašnjava i neke navode zbog kojih se ovdje meni sudi", kazao je Jovanović, ali sudija Jakšić nije prihvatio njegov zahtjev da se sasluša Knežević.

Sud je izvršio uvid u tekstove "Pink zvezde i prasci sa Farme", "Pjesma o Leopoldu", "Zahvalnica Štala radiju", "Nagrada za doprinos profesionalnom novinarstvu" od kojih je neke Jovanović, poznat po umjetničkim pseudonimu Timur Tmurni, objavio većinom na svom Facebook profilu.

Ti tekstovi i pjesme po tvrdnjama Mandića sadrže brojne neistine i uvrede na njegov i račun Skala radija, dok Jovanović kaže da je u pitanju politička satira kojom se on već duže bavi, alegorije, metafore i druge stilske figure kojima on kao javno angažovani umjetnik, izražava svoje mišljenje o raznim negativnim pojavama u društvu.

Njegov advokat Aleksa Samardžić je ponovio da se Mandić uprkos brojnim traženjima odbrane, pred sudom nije izjasnio koji su to konkretni navodi iz Jovanovićevog pisanja koji su povrijedili njegovu čast i ugled, zbog čega je njegov odštetni zahtjev i neosnovan.

"Ovdje se radi o isključivo ličnom mišljenju i stavu Jovanovića koje je on iznio na svom Facebook profilu, pritom imajući u vidu da je Jovanović prepoznat u javnosti kao osoba koja baštini političku satoru kao vid otpora sadašnjem režimu. Smatram da on za takav stav nikako ne može imati bilo kakve reperkusije, a ponajmanje da je iznošenjem takvih stavova na bilo koji način povrijedio čast i ugled Mandića. Ustavom i zakonima Crne Gore pravo pojedinca na slobodu mišljenja i govora u potpunosti je zaštićeno i isti uslijed iznošenja svojih stavova ne može imati bilo kakve štetne posljedice, pogotovo jer je tužilac Mandić javna ličnost koja mora imati visočiji prag tolerancije na kritiku i iznošenje mišljenja koja se ne slažu sa njegovim stavovima", kazao je Aleksa Samardžić, tražeći odbacivanje tužbe.

Mandičev zastupnik, advokat Nikola Samardžić je istakao da je "u spisima predmeta nesporno utvrđena osnovanost tužbenog zahtjeva" i naglasio da je "jasno da je postupanjem tuženog povrijeđena čast i ugled Mandića i da je takvo postupanje Jovanovića nastavljeno čak i tokom čitavog vođenja ovog postupka".

Jovanović ugrozio slušanost Skala radija?

Osim ovog, protiv Jovanovića se vode još dva postupka sa visokim odštenim zahtjevima po tužbama osnivača Skala radija – preduzeća Maxko Kotor i glavne i odgovorne urednice u tom mediju Dubravke Jovanović.

Vlasnik i direktor Skale i njegova najbliža saradnica, u tužbama Jovanovića terete da je svojim pisanjima, pjesničkim i kompozitorskim radom i objavama na društvenim mrežama kao i na You Tube-u, navodnim klevetama i neistinama izvrgao ruglu Mandića i Jovanovićevu, nanio im duševne bolove, te doprinio da Skala radio navodno, izgubi na slušanosti.

Oni su kao dokaz ugleda tog medija, sudu dostavili priznanja i zahvalnice koje je Skala radio dobijao minulih godina za svoj rad, mahom od institucija na čijem su čelu DPS kadrovi, a među njima je bila i zahvalnica Fakulteta za pomorstvo koja je Skali svojevremeno dodijeljena za pomoć u realizacji studentskog projekta "Put do sreće".

Bonus video: