Tabaković: Na suđenje su me zvali po onoj "dođi juče"

Kosovar navodno osuđen za upad u hotelsku sobu guvernerke Narodne banke Srbije, iako visoka funkcionerka srpske Napredne stranke nije imala šansu da dođe u sudnicu i suoči se sa njim
10161 pregleda 3 komentar(a)
Prepoznala bi provalnika: Tabaković, Foto: BETAPHOTO/Miloš Miškov
Prepoznala bi provalnika: Tabaković, Foto: BETAPHOTO/Miloš Miškov

Kosovar Imer Kerkezi (55) osuđen je za upad u hotelsku sobu guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, iako visoka funkcionerka srpske Napredne stranke nije imala šansu da dođe u sudnicu i suoči se sa njim.

Kerkezi je osuđen na šest mjeseci zatvora, a Tabaković je dobijala pozive da, kako kaže, “juče dođe na suđenje”.

U kotorskom Osnovnom sudu nezvanično tvrde da je on u spuškom zatvoru odslužio zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog optužbi da je 18. septembra 2014. godine, u osvit zore upao u sobu hotela “Maestral” u Pržnu u kojoj je boravila guvernerka. Na sajtu suda nema te presude.

Tabaković je juče “Vijestima” rekla da su joj pozivi iz kotorskog Osnovnog suda stizali kasno, ali i da su joj ih slali dan ili dva nakon suđenja.

“Dobila sam poziv iz kotorskog suda na kojem je stajao datum poziva za dan ‘dođite juče’ i uklapao se u cjelinu. Na primjer dopis nosi datum 20. novembar 2014. godine i u njemu se pozivam da pristupim 18. novembra 2014. godine, a stiže u Beograd poštom 30. novembra 2014. godine”, kazala je funkcionerka vladajuće Napredne stranke.

Prema saznanjima “Vijesti” presuda je nekoliko puta “padala”, ali je njenim opravosnaživanjem stavljena tačka na slučaj Tabaković i optužbe koje je tada, ali i sada, na račun istrage iznijela guvernerka, tvrdeći da joj crnogorske policija podmeće Kosovara iz Obilića, ne isključujući mogućnost da je bila i meta likvidacije.

Ona je nekoliko dana nakon upada u hotelsku sobu u kojoj je boravila “Vijestima” rekla da Kerkezi ne odgovara opisu čovjeka koga je vidjela “u pet sati i pet minuta u polumraku hotelske sobe 1409”.

“A vidjela sam dovoljno dobro, kao što je provalnik dobro i prvo mogao da vidi nakit na staklenom stolu, mini ajpod, novčanik na vrhu tašne... a ništa od toga nije uzeo”, rekla je tada Tabakovićeva.

Prva dama srpskog bankarstva tada je ispričala i da je provalnik iz njene tašne uzeo jedino neupadljivi neseser, sa kutijicom za ljekove:

“Vrlo je neobično da ga je zadržao. Neobičan ‘provalnik’ kojem su fetiš mali neseseri”.

Dodala je da je provalnik “glumio stvar”.

“Povijen i savršeno miran, kao da spava, kao da nije živ. Zato sam ga dodirnula za nadlakticu, da provjerim šta je sa njim”, ispričala je dodajući da se provalnik tada mirno ispravio:

“E u tom položaju vidjela sam gotovo čitavo njegovo lice, svaki detalj koji sam opisala policiji i visinu, jer je stajao na pola metra od mene. Rekla sam im da nije mogao imati više od 32 do 36 godina”.

Policija je uhapsila i za provalu optužila srednjovječnog Kerkezija, sposobnog da se uzvere uz fasadu hotela i uđe u sobu. Navodno, to što je upao u sobu srpske guvernerke bila je čista slučajnost, jer se tada u elitnom hotelu održavala međunarodna konferencija bankara.

Iako istražitelji u početku nijesu isključivali da se radi o agentu neke inostrane službe, hapšenjem Kerkezija stavili su tačku na istragu, jer su navodno u njegovoj iznajmljenoj sobi našli i neseser Tabakovićke.

Pogrešno prezime dio igre

Guvernerka Narodne banke Srbije “Vijestima” je rekla da je i pogrešno slovo u prezimenu navodnog provalnika “dio igre”.

“Prepoznala bih i sad čovjeka koji nije uzeo baš ništa iz sobe, ni tašne, već mali neseser sa ljekovima. Ni nakit, ni novčanik”, kazala je Tabaković.

Dodala je da ne bi voljela da ponovo prolazi kroz sve što joj se dogodilo prije gotovo pet godina, ali da prezime Kerkezi ne postoji.

“Postoji Čerkezi, i to je dio “igre”, a ja nisam imala, niti imam lične neprijatelje među komšijama u Prištini ili mom Vučitrnu”, rekla je Tabaković.

Bonus video: