Zajednički centar za policijsku saradnju u Plavu obezbjeđuje stalnu razmjenu informacija za suzbijanje kriminala

990 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Uprava policije
Sa sastanka, Foto: Uprava policije

Zajednički centar za policijsku saradnju u Plavu, u kojem su angažovani službenici graničnih policija Crne Gore, Albanije i Kosova, obezbjeđuje stalnu razmjenu informacija, značajnu za zajedničko djelovanje u otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju prekograničnog kriminala.

To je ocijenjeno na sastanku delegacija policija Crne Gore, Albanije i Kosova u Zajedničkom centru za policijsku saradnju u Plavu.

„Zajednički centar ima veoma dobru i kvalitetnu saradnju i sa drugim centrima za policijsku saradnju u regionu i šire, a dosadašnja saradnja imala je konkretne i mjerljive rezultate“, kaže se u saopštenju.

Dogovoreno je da se u narednom periodu nastave i zajedničke obuke i treninzi policijskih službenika iz ove tri države, kao i zajednički obilasci i kontrola granica.

Sastanku su, kao predstavnici crnogorske granične policije, prisustvovali načelnik Odsjeka za nadzor državne granice Vojislav Dragović i predstavnik crnogorske policije u IPA projektu Nikola Rogošić.

Zajednički centar za policijsku saradnju u Plavu je osnovan u maju 2017. godine, protokolom čiji su potpisnici ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Albanije i Kosova.

Potpisivanjem Poslovnika o radu Zajedničkog centra za policijsku saradnju u Plavu, u martu prošle godine, dogovoreno je radno vrijeme od 24 sata, sedam dana u sedmici.

„Uređeni su i načini komunikacije, razmjene informacija, korišćenja uniforme i oružja, kućni red, odnosi među zaposlenima, korišćenja službenih prostorija, kao i druge relevantne činjenice bitne za efikasno funkcionisanje Zajedničkog centra", navodi se u saopštenju.

Zajednički centar je zadužen i za blagovremenu razmjenu informacija i podataka o trenutnom stanju i specifičnim događajima vezanim za graničnu kontrolu i prekogranični kriminal.

„Zadužen je i za saradnju između graničnih službi policijskih organizacija tri države, saradnju sa drugim centrima za policijsku saradnju kao i saradnju sa drugim nadležnim tijelima koja se bave ovim pitanjima u regionu i u državama članicama Evropske unije“, kaže se u saopštenju.

Podršku u obezbjeđivanju uslova za realizaciju ovog projekta pružili su Međunarodna organizacija za migracije – IOM i Ambasada Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori.

Bonus video: