Suđenje za ubistvo Bećirovića: Tajni nadzor za tužioca dokaz, za odbranu nezakonit

Završeno preslušavanje snimaka koji su proizvod mjera tajnog nadzora u istrazi ubistva Dragana Bećirovića
5944 pregleda 2 komentar(a)
Šaranovićeva odbrana smatra da su dokazi nezakoniti, Foto: Savo Prelević
Šaranovićeva odbrana smatra da su dokazi nezakoniti, Foto: Savo Prelević

U nastavku suđenja Marku Šaranoviću, optuženom za ubistvo Dragana Bećirovića prije skoro osam godina u Budvi, juče je u Višem sudu u Podgorici završeno preslušavanje mjera tajnog nadzora pred krivičnim vijećem kojim predsjedava sudija Predrag Tabaš.

Osvrćući se na preslušane MTN, zastupnik optužnice Suzana Milić, zamjenik višeg državnog tužioca, istakla je da je ovaj dokaz zakonit i sproveden na zakonit način.

„Na zakonitost ukazuje i stav Apelacionog suda Crne Gore, te dvije odluke u novembru i decembru 2018. godine. Zakonitost MTN-a nije dovedena u pitanje ni ukidnom odlukom Apelacionog suda od 28. 11. 2017, odnosno ranije presude Višeg suda. Sadržina MTN-a ukazuje da je Šaranović jedan od izvršilaca ovog teškog krivičnog djela i da krije ostale učesnike, na što ima pravo kao okrivljeni. Ali zbog takvog stava odbrane, on se sam nalazi na optuženičkoj klupi“, smatra tužilac.

Advokat Borivoje Borović, branilac okrivljenog Šaranovića, je napomenuo da je sudija za istragu u naredbi za sprovođenje MTN-a naveo da se oni prisluškuju jer postoji sumnja da oni imaju neka saznanja, a ne da su osumnjičeni za izvršenje ubistva. Prilikom razgovora u prostoriji za zadržavanje u policiji, gdje su se nalazili Šaranović i Milan Bulatović, i bili prisluškivani, branilac smatra da je Bulatović poslužio kao projekat tužilaštva da izvrši pritisak na Šaranovića.

„Bulatović je bio u strahu jer su mu tužilac i policija zaprijetili da će ostati u pritvoru šest mjeseci. MTN su nezakonit dokaz i kao takve se ne mogu koristiti u ovom predmetu“, kazao je Borović.

Zoran Bećirović, brat pokojnog Dragana, kazao je da branilac ovako govori samo zbog javnosti, a ne zbog suda.

„Advokat ovo priča zbog mafijaških medija koje je doveo“, rekao je Bećirović.

Advokat Marko Radović, branilac Milana Bulatovića, je istakao da su MTN školski primjer nezakonitog dokaza, a takav stav odbrane je potvrdio Ustavni sud koji je ukinuo odluku Apelacionog suda na koju se poziva tužilac.

Marko Šaranović je optužen da je u saizvršilaštvu sa jednom ili više nepoznatih osoba ubio biznismena Dragana Bećirovića u Budvi 10. aprila 2011. godine. Prethodnom prvostepenom presudom Šaranović je osuđen na 14 godina zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo ovu odluku. Istom presudom, optuženi Milan Bulatović je oslobođen optužbe za neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca.

Bonus video: