SDT još izviđa Možuru, sud ne odlučuje pola godine

Nakon višegodišnjeg kašnjenja u poslu izgradnje, sve vjetroelektrane na brdu između Ulcinja i Bara tek nedavno su počele sa radom
4091 pregleda 1 komentar(a)
Tek nedavno počele sa radom, Foto: Shanghaipower.com
Tek nedavno počele sa radom, Foto: Shanghaipower.com

Dok Specijalno državno tužilaštvo i dalje izviđa da li je bilo korupcije u poslu izgradnje vjetroelektrana na Možuri, Viši sud već pola godine ne odlučuje o žalbi Ferse na odluku da jedino ona ostane tužena u postupku koji se vodi pred Osnovnim sudom.

Za to vrijeme, Osnovni sud je zastao sa postupkom koji su pokrenuli Budvanin Vladimir Popović i Španac Carles Collu Palou prije više od pet godina protiv prvih partnera Vlade u tom projektu, jer im kako tvrde nije isplaćena provizija od po 2.000.000 eura za ugovaranje posla.

„U navedenom predmetu izviđaj još uvijek u toku“, odgovoreno je “Vijestima” iz Specijalnog tužilaštva.

Pitali smo ih u kojoj je fazi postupak zbog sumnji u korupciju, koje su radnje preduzete, ima li osumnjičenih i za koja krivična djela.

Iz Višeg suda su “Vijestima” rekli da je postupak po žalbi Ferse i dalje u radu, a iz Osnovnog da čekaju njihovu odluku.

„Dana 4. 9. 2018. godine donijeto je rješenje kojim se zastaje sa postupkom u ovoj pravnoj stvari, a do okončanja postupka pred Višim sudom. Predmet se nalazi u Višem sudu u Podgorici od 5. 9. 2018. godine“, piše u odgovoru Osnovnog suda.

Fersa je odlučila da se žali na posljednju odluku suda u kojoj je ta firma ostala jedina tužena, nakon što je na suđenju otkriveno da druge dvije tužene firme ne postoje.

Direktorka Ferse Anabel Lopez tvrdila je ranije da je jedina firma koja je bila zadužena za dobijanje dozvola za izgradnju vjetrenjača na Možuri bila firma BWP Europe Consulting, te da Fersa ni s kim drugim nije sarađivala prije potpisivanja ugovora sa Vladom.

Međutim, ispostavilo se da BWP Europe Consalting nikada nije osnovana. Prema dokumentu iz registra u Barseloni, u koji su Vijesti imale uvid, takva firma nikada nije registrovana u toj zemlji.

Nakon potvrde iz španskog registra, postavlja se pitanje kako je Fersa mogla potpisati ugovor sa nekim ko ne postoji i kome su otišle pare za koje oni navodno tvrde da su dali BWP Europe Consulting.

U ugovoru koji je potpisan između Ferse i BWP Europe, a u koji su Vijesti imale uvid, piše da je Fersa upravo BWP Montenegro trebalo da isplati 100.000 eura po megavatu.

Ovlašćeni zastupnik te firme bila je Milena Popović, ćerka dugogodišnjeg sindikalnog lidera Danila Popovića. S obzirom da je projektom koji je potpisan sa Vladom 2010. bilo predviđena izgradnja vjetrenjače od 46 megavati, to bi značilo da je Fersa bila u obavezi da isplati 4.600.000 eura BWP Montenegro. Osim toga, u ugovoru piše i da je firma BWP Europe prilikom potpisivanja ugovora sa Fersom još uvijek bila u osnivanju.

Ranije se moglo čuti i da je ovakav ugovor, koji je napisan na manje od tri strane, a odnosi se na projekat vrijedan 65.000.000 eura, klasičan primjer skrivanja tokova novca. U međuvremenu se ispostavilo i da je druga tužena firma BWP Montenegro otišla u stečaj.

Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji VE Možura potpisan je 2010. sa konzorcijumom Fersa & Čelebić u čijem sastavu su bili španska Fersa Energias Renovables i Čelebić iz Podgorice, koji je u međuvremenu napustio posao. Prema tom ugovoru, vlasnici VE dobijaće od potrošača struje subvencije od 115 miliona eura za 12 godina rada. Ugovor je potpisao tadašnji ministar ekonomije Branko Vujović.

Investitor je 2015, uz saglasnost Vlade, prava i obaveza iz ugovora o zakupu prenio na novog zakupca, kompaniju Enemalta plc, čiji je većinski vlasnik Vlada Malte.

Nakon višegodišnjeg kašnjenja u poslu izgradnje, sve vjetroelektrane na brdu između Ulcinja i Bara tek nedavno su počele sa radom.

Bonus video: