Marović tužbom brani zemlju na Jazu

Odbjegli šef budvanske kriminalne grupe podnio je tužbu protiv rješenja Ministarstva finansija da se proda 1.600 kvadrata zemlje na samoj plaži
13398 pregleda 49 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević

Odbjegli šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović podnio je tužbu protiv rješenja Ministarstva finansija da se proda 1.600 kvadrata zemlje na samoj plaži Jaz, kako bi Opština Budva namirila 1,1 milion eura koje je trebalo da izmiri na osnovu sudske presude.

Ministarstvo finansija je 26. decembra prošle godine donijelo rješenje kojim se odbija žalba Marovića. On je osporio rješenje budvanskog katatsra da se na dvije parcele na Jazu upiše rješenje o otvrđenju javnog izvršitelja.

Javna izvršiteljka Snežana Pavličić je u junu prošle godine, na predlog Opštine Budva, donijela rješenje za naplatu 1.096.481 eura, kojim je blokirana Marovićeva imovina.

Blokirani su svi bankovni računi, kao i imovina kojom je stariji Marović garantovao da će do okotobra 2017. izmiriti kaznu koju je donio Viši sud u Podgorici.

Marović je prethodno pred Specijalnim tužilaštvom priznao krivicu i zaključio dva sporazuma o priznanju za osam korupcionaških afera, kojima je kasa Opština Budva oštećena za više desetina miliona eura. Rješenjem izvršiteljke obuhvaćene su i parcele na Jazu - od 1.013 i 589 kvadrata, na kojima je Svetozar suvlasnik sa svojim bratom Draganom.

Rješenjem su obuhvaćeni i zemlja i vikendice u Krimovici, rodnom selu Marovića.

Bivši visoki funkcioner DPS-a već gotovo dvije godine je u Beogradu, a preko svoga advokata Zdravka Begovića uložio je žalbu nakon što je budvanski katastar upisao rješenje o izvršenju u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na parcelama na Jazu.

“Odbija se žalba Svetozara Marovića izjavljena na rješenje Uprave za nekretnine”, piše u odluci Ministarstva finanisija koju osporava Marović.

Uprava za nekretnine područne jedinice Budva upisala je 2. jula rješenje o izvršenju javne izvršiteljke Snežane Pavličić na nepokretnostima površine 1.013 i 589 kvadrata.

“Protiv rješenja Svetozar Marović je uložio žalbu, preko punomoćnika, advokata Zdravka Begovića, navodeći da je rješenje donijeto na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju uz bitne povrede upravnog postupka, s obzirom da mu nije omogućeno da učestvuje u upravnom postupku i štiti svoja prava i zakonom zaštićene interese“, piše u obrazloženju odluke Ministarstva.

Marović se žalio da je upis zabilježbe rješenje o izvršenju preuranjen jer je izjavljen prigovor, te predložio da ga Ministarstvo finansija poništi i vrati na ponovno odlučivanje.

Žalbu Marovića osporila je Opština Budva preko punoćnika, advokata Miloša Komnenića, tvrdeći da je rješenje izvršiteljke doneseno u skladu sa zakonom.

“Uprava za nekretnine područne jedinice Budva je pravilno utvrdila činjenično stanje i primijenila materijalno pravo zbog čega rješenjem nije povrijeđen zakon na štetu Marovića“, stoji u obrazloženju Ministarstva finansija.

Marović je, prema katastarskoj evidenciji, uložio tužbu.

“Zabilježba tužbe Svetozara Marovića izjavljene protiv rješenja drugostepenog organa od 26. decembra 2018.“, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Administracija Opštine Budva, dok je na njenom čelu bio Dragan Krapović, praktično dvije godine je radila rješevanju brojnih zavrzlama oko naplate novčane kazne šefa budvanske kriminalne grupe.

Na kraju, Opštine je izdejstvovala da se donese rješenje kojim je kompletna imovina blokirana i izvršena procjena, kako bi se krenulo u prodaju. Međutim, ni tu problemima nije bilo kraja, jer je imovina koju su založili braća Dragan i Svetozar Marović, kao i njegov sin Miloš, vrijedjela je gotovo duplo manje od novčane kazne.

Pokretna i nepokretna imovina koju su braća Marovići založili procijenjena je gotovo 290.000 eura manje nego što je to učinio sudski vještak koga je prije dvije godine angažovalo Specijalno državno tužilaštvo. Prema nalazu vještaka, koga je angažovao tim tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić, imovina je procijenjena na nešto više od 570.000 eura.

Vještak koga su angažovali javni izvršitelji procijenio je da vrijedi upola manje.

Svetozar i Miloš su u Beogradu, a Crna Gora ih potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni.

Miloš je priznao da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27.000 opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime je opštinska kasa oštećena za 1,4 miliona eura. Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385.000 eura, koju je prije godinu izmirio.

Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i podnio zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi.

Svetozar se navodno liječi u Beogradu, a u Crnoj Gori ga čeka četvorogodišnja kazna zatvora.

Budva naplatila petinu kazne

Opština Budva preuzela je prošlog mjeseca hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Miloša Marovića, za 225.000 eura, što je upola manji iznos od procijenjene vrijednosti. Time je naplatila dio sudske kazne od 1,1 milion eura, koliko se obavezao da će da plati Svetozar Marović.

Opština se odlučila da preuzme imovinu jer da to nije učinila, na trećem ročištu, praktično bi sa hektarom zemlje bila namirena cjelokupna novčana kazna izrečena Svetozaru Maroviću.

Bonus video: