"PROCES VIJEKA"

"Državni udar": Kraj spektakla

Uskoro će biti saopštene završne riječi na suđenju u slučaju "državni udar"
38166 pregleda 49 komentar(a)
Sa jednog od ročišta, Foto: Screenshot
Sa jednog od ročišta, Foto: Screenshot

U Višem sudu u Podgorici 13. marta počinje iznošenje završnih riječi na suđenju u slučaju pokušaja terorizma, "procesu vijeka" kako je nazvan u Crnoj Gori, ali i svojevrsnom sudsko-političko-medijskom spektaklu, koji je izašao van okvira najmanje balkanske zemlje i uključio ruske špijune, bivše američke obavještajce i lidere crnogorske opozicije.

Grupi ruskih i srpskih državljana, zajedno sa šefovima crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta (DF) Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem uskoro će biti izrečena presuda za optužbe da su u noći posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine, planirali upad u Skupštinu, hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smjenu vlasti, s ciljem da se Crna Gora spriječi da uđe u NATO. Suđenje traje već više od godinu i po i prvo je u istoriji Crne Gore koje je direktno prenošeno na televiziji. Presuda će, kakva god da bude, sigurno ostaviti posljedice na ukupnu političku scenu u državi.

Tužilaštvo očekuje osuđujuću presudu

Tužilaštvo, na čelu sa Glavnim specijalnim tužiocem, Milivojem Katnićem, od početka vjeruje da ima jasan slučaj. Devet srpskih državljana odmah se na startu nagodilo s njim i priznalo učešće u pokušaju "državnog udara". Dvojica su postali svjedoci – saradnici i na sudu su optužili lidere DF da su učestvovali u ovoj zavjeri. Krunski svjedok Tužilaštva bio je Saša Sinđelić koji je kao organizatore puča označio navodne članove ruske obavještajne službe GRU, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, koji su, preko njega, pokušali da dostave oružje DF-u.

Drugi svjedok-saradnik Mirko Velimirović tvrdio je da je bio zadužen da dopremi to oružje ali se predomislio i bacio ga u jezero Gazivode na sjeveru Kosova. Tokom suđenja, istraga je proširena i na bivšeg agenta CIA Džozefa Asada i njegove saradnike. On je negirao krivicu kao i Šišmakov i Popov, a SAD i Rusija blokirale su njihova eventualna izručenja. I pored svega, tužilac Katnić je toliko siguran u uspjeh da je nedavno najavio da će podnijeti ostavku ako ne bude osuđujuće presude.

S druge strane, optuženi lideri DF-a od početka negiraju krivicu.

"Radi se o montiranom političkom procesu koji je imao za cilj da održi na vlasti Demokratsku partiju socijalista (DPS), da uplaši manjinske narode Demokratskim frontom i ubrza ulazak Crne Gore u NATO, bez održavanja referenduma", tvrdi jedan od optuženih lidera DF-a Milan Knežević.

"Sve ono što je tvrdilo tužilaštvo, palo je u vodu i za godinu i po nismo videli nijedan dokaz koji, ne da optužuje, nego ni ne kompromituje lidere DF-a“, poručuje Knežević.

Milan Knežević

On, ipak, nema prevelika očekivanja od presude jer je, kako kaže "sudstvo pod kontrolom vlasti".

"Očekujemo političku, osuđujuću presudu. Nismo imali fer suđenje. Dakle, sud se neće rukovoditi dokazima jer i sama činjenica da je ovakva optužnica potvrđena najbolje govori o namjerama da budemo osuđeni a to su u nekoliko navrata najavili i predsjednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović i Duško Marković. Ipak, ja ne priznajem ovaj sud, niti priznajem te odluke koje može donijeti sudsko vijeće po instrukcijama državnog vrha“, kaže Knežević, kome po optužnici prijeti od jedne do 8 godina robije.

Sumnje u čitav slučaj

Proces od samog početka prate sumnje i ostalih opozicionih partija i dela javnosti.

"Taj cijeli slučaj poslužio je vlastima da se partnerima u EU i NATO predstave kao žrtva ruske zavjere, da cijelu opoziciju oslikaju političkim bojama DF-a i tako osnaže strahove od same mogućnosti promjene vlasti, te opravdaju sopstvene autoritarne prakse vladanja kao manje zlo”, kaže analitičar Stevo Muk.

"Takođe, slučaj je, tužilački, od samog početka bio opterećen brojnim ozbiljnim sumnjama i osporavanjima. Nažalost, čini se da ni ovaj sudski proces neće uspjeti da obezbijedi vjerodostojan epilog odnosno punu institucionalnu istinu. Utisak je da tužilaštvo tokom suđenja nije uspjelo da uvjerljivo dokaže slučaj, naročito u dijelu eventualne krivične odgovornosti dva lidera DF-a”, smatra Muk.

Stevo Muk

Muk objašnjava da je crnogorsko društvo kao i u mnogim drugim pitanjima i ovdje oštro podijeljeno.

"Jedan dio javnosti od početka vjeruje u argumentaciju vlasti i tužilaštva, dok drugi dio misli da je sve farsa. Iz tog razloga, presuda neće promijeniti stavove javnosti koji su već odavno čvrsto formirani”.

Politička (zlo)upotreba slučaja

Slučaj "državni udar" vlast povremeno koristi kao argument da je ona jedini garant opstanka države. Ipak, i sama vlast posljednjih mjeseci je uzdrmana korupcionaškom aferom "Koverta", zbog koje građani i opozicija na ulici traže ostavke čelnika države i tužilaštva.

Zato je i iz samog DPS-a nedavno lansirana teza da se aktuelnom aferom i protestima, u stvari, pokušavaju spasiti lideri DF-a od kazne za pokušaj terorizma.

"Takve tvrdnje su još jedno skretanje pažnje sa suštine zabrinutosti i zahtjeva koje građani saopštavaju na protestima. Sudski proces je suštinski, u smislu izvođenja dokaza - završen, pa je teško govoriti o uticaju te vrste", podvlači Muk.

"Svaki pokušaj povezivanja protesta zbog afere "Koverta" sa najavljenom presudom u slučaju "državni udar" je besmislen i radi se o klasičnoj budalaštini", poručuje Knežević.

"Naprotiv, afera "Koverta" je mnogo ozbiljnija jer u njoj vidimo da se pravosuđe koristilo za borbu protiv DF-a i opozicije i sama činjenica da su se sve te nelegalne radnje kupovine glasova dešavale u oktobru 2016. godine, govori da smo mi optuženi za ono što je sve vrijeme radio DPS a Tužilaštvo pokušalo da prikrije“, tvrdi Knežević.

Muk je mišljenja da eventualna osuđujuća presuda ne može mnogo pomoći vlastima, iako će sigurno biti široko eksploatisana od provladinih medija kao argument protiv DF-a i cele opozicije. Kako dodaje, "za aktuelnu aferu Koverta su isključivo krivi Đukanović i DPS koji su se bavili nezakonitim i krajnje sumnjivim poslovima, tako da je opravdan građanski bunt”.

"Osuđujuća presuda može biti politički događaj ako obuhvati i lidere DF-a ali ne može bitno negativno uticati na aktuelni politički proces koji dugoročno pokazuje sve slabosti režima i institucija koje je zarobio", uveren je Muk.

Šta poslije presude?

Knežević u slučaju osuđujuće presude svakako najavljuje da će se žaliti i upoznati i međunarodnu javnost sa ovim "montiranim postupkom". Za sada, tvrdi, nisu razmišljali o sopstvenim protestima ako budu osuđeni ali, znajući ranije situacije kada im je prijetio zatvor, sigurno neće sjedjeti skrštenih ruku.

"To što režim planira da se na takav način stabililizuje, mislim da mu se može vratiti kao bumerang i da prije može doći do destabilizacije. U svakom slučaju, mi nećemo dopustiti da nas ni režim ni ovo "trulo" pravosuđe tretira kao državne neprijatelje dok stvarni državni neprijatelji upravljaju državom", zaključio je Knežević.

Preporučujemo za Vas