Ulić spreman da pregovara o kazni

Prema navodima optužnice, Ulić je u drugoj polovini 2004. godine u Crnoj Gori i Australiji organizovao kriminalnu grupu, čiji su pripadnici postali A.M., N.Đ., T.D. i drugi: “Sa ciljem vršenja teških krivičnih djela, radi sticanja nezakonite dobiti, čije djelovanje je planirano i sprovedeno na duže vrijeme u međunarodnim razmjerama, jer se djelatnost odvijala na teritoriji više država”
3987 pregleda 2 komentar(a)
Vaso Ulić nakon hapšenja, Foto: Savo Prelević
Vaso Ulić nakon hapšenja, Foto: Savo Prelević

Pravni zastupnici optuženog Vasa Ulića predali su zahtjev tužilaštu za sporazumno priznanje krivice, zbog čega je juče odložen početak suđenja optuženom za organizovani kriminal i međunarodni šverc droge.

Nakon što je saopšteno da su advokati Miloš Vuksanović i Danilo Mićović spremni da sa tužilaštvom pregovaraju o visini kazne za Ulića, predsjednica specijalnog vijeća, sutkinja Biljana Uskoković juče je za 22. april odgodila suđenje u podgoričkom Višem sudu.

Prema navodima optužnice, Ulić je u drugoj polovini 2004. godine u Crnoj Gori i Australiji organizovao kriminalnu grupu, čiji su pripadnici postali A.M., N.Đ., T.D. i drugi: “Sa ciljem vršenja teških krivičnih djela, radi sticanja nezakonite dobiti, čije djelovanje je planirano i sprovedeno na duže vrijeme u međunarodnim razmjerama, jer se djelatnost odvijala na teritoriji više država”.

Navodi se da je Ulić kao organizator, radi realizacije kriminalnog plana, odnosno krijumčarenja opojne droge MDMA, sam ili preko drugih angažovao više osoba u tu svrhu, odredio im uloge i zadatke i davao uputstva, predočavajući im način krijumčarenja droge i mogućnost zarade, a za sebe ostavio da ugovara kupovinu većih količina MDMA tableta.

“On je obezbjeđivao novac za finansiranje kupovine droge, a koje radnje je odlučio da vrši sa teritorije Crne Gore, telefonskim putem i posredstvom drugih lica, dok su A.M. i N.Đ., postali pripadnici prihvatajući kriminalni plan u pravcu vršenja neodređenog broja krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 Krivičnog zakonika Crne Gore.

N.Đ. je prihvatio da kontroliše krijumčarenje MDMA tableta i organizuje njihovo preuzimanje od A.M. radi dalje prodaje kroz Australiju.

Pa je tako optuženi Vaso Ulić sa N.Đ. i A.M., realizujući kriminalni plan u periodu od početka 2004. u Crnoj Gori i Australiji učestvovao u međunarodnom neovlašćenom prometu droge, radi prodaje kupio 803,200 tableta MDMA, ukupne neto mase 161,079.5 grama.

Čime je Ulić izvršio krivično djelo - neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojne droge na organizovan način”, piše u optužnici specijalne tužiteljke Mire Samardžić.

Bonus video: