ČEKAJU SE NALAZI VJEŠTAKA

Tužilaštvo još nije završilo sa Rađenovićem

Tužilaštvo ispituje zbog čega je Rađenović deblokirao račun Lazurenkove kompanije i sa njima se dogovorio da u naredna četiri mjeseca, u četiri jednake rate, uplate ostatak duga, a potom i taj dogovor poništio
11462 pregleda 6 komentar(a)
Rađenovića često saslušavali, Foto: Savo Prelević
Rađenovića često saslušavali, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.03.2019. 15:41h

Specijalno državno tužilaštvo čeka nalaze vještaka građevinske struke, kako bi utvrdili da li je nekadašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenovićomogućio kompaniji “Beppler & Jacobson”, ruskog biznismena Igora Lazurenka, da ošteti kasu Opštine Budva za više od milion eura, neplaćanjem duga za komunalije.

“U vezi sa Vašim pitanjem, obavještavamo Vas da se navedeni predmet nalazi u fazi izviđaja i da je u toku vještačenje po sudskom vještaku građevinske struke”, odgovorila je “Vijestima” portparolka Specijalnog državnog tužilaštva, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Prema saznanjima “Vijesti”, tužioci ispituju da li je Rađenović, aneksiranjem ugovora o plaćanju komunalija, pomogao Lazurenkovoj kompaniji da ošteti budvansku kasu. Dug hotela Avala prije sedam godina iznosio je 4.871.209 eura, ali su tadašnji vlasnici kompanije koja gazduje hotelom sa Opštinom postigli dogovor da plate 4.041.037,50 eura naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Uprkos dogovoru o izmirenju duga, kompanija do decembra 2014. godine u lokalnu kasu nije uplatila ni cent, zbog čega im je Budva prinudnom naplatom, sa računa skinula 1.800.000 eura.

“Pokreće se postupak prinudne naplate neizmirenih obaveza po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Budva na teret ‘Beppler & Jacobson Montenegro’ u iznosu od 3.911.037 eura. Kompanija ‘Beppler & Jacobson Montenegro’ se 26. marta 2012. obratila Opštini Budva sa zahtjevom za utvrđivanje naknade. Sekretarijat za investicije je dostavio obračun na iznos od 4.041.037,5 eura. Po osnovu Ugovora o avansnom plaćanju od 20. avgusta 2012. uplatili ste 55.000 eura, a 30. jula 2012. 75.000 eura. Molimo vas da u roku od 10 dana uplatite razliku u iznosu od 3.911.037 eura, jer ćemo u suprotnom biti prinuđeni da preduzmemo mjere prinudne naplate”, pisalo je u tadašnjem rješenju koje je potpisao načelnik opštinske Službe Cvetko Pajković. Opština Budva posljednjeg dana 2014. godine blokirala je račun te kompanije i naplatila 1.800.000 eura.

Tužilaštvo ispituje zbog čega je Rađenović, samo mjesec kasnije, deblokirao račun Lazurenkove kompanije i sa njima se dogovorio da u naredna četiri mjeseca, u četiri jednake rate, uplate ostatak duga, a potom i taj dogovor poništio.

Navodno, iako kompanija nije platila nijednu ratu, on je u junu 2015. godine sa njima napravio novi ugovor, prema kojem im je dug smanjen za više od milion eura.

Rađenović je tada sa kompanijom “Beppler & Jacobson Montenegro” potpisao ugovor po kom su im dugovali 2.900.000 eura i uračunao da im se od tog iznosa odbije dio koji je prinudno naplaćen blokadom računa.

Iz dokumentacije u koju su “Vijesti” imale uvid, vidi se da je Opština Budva sa Lazurenkovom kompanijom “prebila” 130.000 za navodne troškove reprezentacije i 380.000 eura za troškove koje su vlasnici hotela navodno uložili u izgradnju trafo-stanice. Sredinim juna te godine Lazurenkova kompanija u opštinsku kasu uplatila je 200.000 eura, piše u dokumentaciji dostavljenoj “Vijestima”.

Navodno, tada je ostalo da u dvije rate, zaključno sa oktobrom 2015. godine, u kasu Budve uplate još 390.000 eura. Nije poznato da li je taj novac uplaćen, jer je u avgustu te godine uhapšen Rađenović. Lisice na ruke tada su stavljene i njegovim najbližim saradnicima. Dobro obaviješteni sagovornik “Vijesti” tvrdi da je to, uz 1.800.000 prinudno naplaćenih, jedini novac koji je Opština “izvukla” od kompanije “Beppler & Jacobson Montenegro”. Pred Specijalnim državnim tužilaštvom protiv Rađenovića, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, u toku je nekoliko postupaka, vezanih za odluke koje je kao predsjednik Opštine Budva donosio.

Prema saznanjima “Vijesti”, on je zbog toga više puta iz spuškog zatvora odvođen da specijalnim tužiocima priča o njima sumnjivim poslovima. Rađenović uživa povlastice u spuškom zatvoru - radno je angažovan i koristi slobodne vikende. Osuđenici koji robijaju sa njim tvrde da slobodne dane dobija češće od ostalih zatvorenika.

Preporučujemo za Vas