CZIP podnio krivičnu prijavu protiv Lautaševića: Sumnja se da je ubio sovu, veliku ušaru

"Shodno Zakonu o zaštiti prirode ("Sl. list RCG", br. 054/16 od 15.08.2016) , član 73, zabranjeno je namjerno uznemiravanje i ubijanje divljih vrsta životinja, osim lova u skladu sa zakonom kojim se uređuje divljač i lovstvo"
15119 pregleda 20 komentar(a)
Lautašević sa sovom, velikom ušarom, Foto: Facebook
Lautašević sa sovom, velikom ušarom, Foto: Facebook

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) podnio je krivičnu prijavu protiv Dragana Lautaševića zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa iz člana 309, st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, kao i krivično djelo nezakonit lov iz člana 325, st. 4 Krivičnog zakonika Crne Gore, navodi se u krivičnoj prijavi te nevladine organizacije (NVO).

U krivičnoj prijavi piše da je 17.03.2019. godine, na društvenoj mreži Facebook tj. stranici Oslobođenje životinja/Animal liberation, objavljena fotografija ubijene sove, velike ušare (Bubo bubo) za koju postoji osnovana sumnja da ju je ubila osoba koja je drži, a za koju se navodi da je izvjesni Dragan Lautašević iz Petrovca.

Navodi se da su dokaz, fotografije sa društvene mreže

"Velika ušara (Bubo bubo) je na listi zaštićenih vrsta shodno Rješenju o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta "Sl. list RCG", br. 76/2006 od 12.12.2016. godine. Shodno Zakonu o zaštiti prirode ("Sl. list RCG", br. 054/16 od 15.08.2016) , član 73, zabranjeno je namjerno uznemiravanje i ubijanje divljih vrsta životinja, osim lova u skladu sa zakonom kojim se uređuje divljač i lovstvo. U konkretnom slučaju, predmetna vrsta se ne nalazi na spisku vrsta za takav vid aktivnosti, upravo iz razloga što je strogo zaštićena, tako da je njen lov strogo zabranjen (ne nalazi se na spisku lovnih vrsta). Takođe, uvidom u druge fotografije objavljene na pomenutoj stranici, postoji osnovana sumnja da je isto lice izvršilo još jedno krivično djelo nezakonitog lova", navodi se u krivičnoj prijavi CZIP koju u ime te NVO podnosi Marija Stanišić.

Iz CZIP su naveli da su dokaz, fotografije sa odstreljenim lovnim vrstama i lisastim guskama

U prijavi se navodi da je na priloženim fotografijama moguće identifikovati šest ptica, među kojima i dvije jedinke lisaste guske (Anser albifrons), koja se ne nalazi na listi lovnih vrsta Crne Gore.

"Shodno Zakonu o zaštiti prirode ("Sl. list RCG", br. 054/16 od 15.08.2016) , član 73, zabranjeno je namjerno uznemiravanje i ubijanje divljih vrsta životinja, osim lova u skladu sa zakonom kojim se uređuje divljač i lovstvo. U konkretnom slučaju, predmetna vrsta se ne nalazi na spisku vrsta za takav vid aktivnosti i boravi na teritoriji Crne Gore tokom proljećnje i jesenje migracije. Prema članu 87 Zakona o zaštiti prirode („Sl. list RCG“, br. 054/16 od 15.08.2016) , sve divlje ptice koje žive u prirodi uživaju zaštitu u skladu sa ovim zakonom. Nezakonite radnje evidentne na dostavljenim fotografijama, obavezale su podnosioca ove prijave da nadležnom državnom tužiocu predloži pokretanje krivičnog postupka za utvrđivanje krivične odgovornosti ovog lica zbog počinjenih krivičnih djela ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa iz člana 309, st. 2 i nezakonit lov - lov divljači čiji je lov zabranjen iz čl. 325 st. 4 Krivičnog zakonika Crne Gore", zaključuje se u krivičnoj prijavi.

Bonus video: