Advokat Zindovića: Očigledan uticaj na ljude iz pravosuđa

Viši sud je ranije prihvatio predlog državnog tužilaštva po zamolnici za privremeno oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću, koju je Srbija uputila sredinom januara
3094 pregleda 4 komentar(a)
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković

U bjelopoljskom Višem sudu održano je ročište na kojem razmatrano o privremenom oduzimanju imovine Jovici Zindoviću.

Na ročištu je razmatrana žalba na rješenje, koju je podnio Zindovićev punomoćnik advokat Stefan Jokić.

Viši sud je ranije prihvatio predlog državnog tužilaštva po zamolnici za privremeno oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću, koju je Srbija uputila sredinom januara.

Vijeće sudije Radoslava Konatara razmatralo je žalbe bez prisustva državne tužiteljke Ljubinke Madžgalj, uz napomenu da se nije izjasnila povodom žalbe, na predložene dokaze, niti je osporavala navode iz žalbe.

Jokić je kazao da je očigledan uticaj na ljude iz pravosuđa kako bi donosili sramne i katastrofalne odluke zasnovane ne na zakonu već na ličnom obračunu sa Zindovićem.

“Nastavljen je kontinuitet kršenja njegovih prava još od suđenja koje je imao u VIšem sudu u Bijelom Polju 2015. godine. Bez ikakvog razloga i zakonoskog osnova pokušava se pravno otimanje imovine koju je posjedovao za vrijeme dok se nalazio u pritvoru, po rješenju Višeg suda u Bijelom Polju 2015. godine", kazao je advokat, dodajući da su u žalbi navedeni svi zakoniti prihodi u srazmjeri sa stečenom imovinom.

Jokić ističe da je paradoksalno da se Zindoviću oduzima imovina koju je stekao 2012. i 2014. godine, iako je u to vrijeme bio u pritvoru po rješenju VIšeg suda u Bijelo Polju, odnosno tada se vodio postupak protiv njega.

Odbrana je priložila obimnu dokumentaciju kojom se, kako navodi, dokazuje porijeklo oduzete imovine, vrijedne oko 100. 000 eura, uz tvrdnje da je ona stečena na zakonit način.

"Nadam se da niko neće uticati na odluku ovog suda i da će ona biti zasnovana na zakonu”, kazao je advokat.

Sud će razmotriti žalbu radi provjere činjenica i izvesti neke od predloženih dokaza i donijeti odluku o predlogu o saslušanju više svjedoka.

Zindović je u Crnoj Gori osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva sugrađanina Luke Popovića u žabljačkom hotelu Engma u januaru 2013. godine.

Zindović je uspio da pobjegne iz zatvora 2015. Godine, tako što je pobjegao iz porodične kuće u Mojkovcu prilikom posjete koju je odobrnili nadležni u ZIKS-u.Uhapšen je u julu naredne godine u Beogradu, kada je policija kod njega pronašla pola kilograma kokaina, više komada oružja i blizu 82.000 eura.

Nastavak je radi provjere navoda iz žalbe zakazan 11. aprila.

"Ovo se prvi put dešava u crnogorskom pravosuđu"

Sudija za istragu Višeg suda u Bijelom Polju usvojio je predlog Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju da se po zamolnici Višeg Javnog tužilaštva u Beogradu u postupku koji se vodi protiv Zindovića, njegovom maloljetnom sinu odredi privremena mjera obezbeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti, uz zabilježbu zabrane u katastru nepokretnosti.

Zabrana se odnosi na stambeni prostor u Podgorici površine 128 kvadrata, koji je stekao od majke Anke Zindović, ugovorom o poklonu, stambeni prostor u Mojkovcu površine 61 kvadrat koji je stekao od oca Jovice Zindovića, voćnjak 2 klase površine 1.024 kvadrata, livadu 2 klase površine 1.059 kvadrata, voćnjak 3 klase površine 923 kvadrata, livada 3 klase površine 1.861 kvadrata i šumu 4 klase površine 425 kvadrata koje je stekao od Branke Zindović ugovorom o prodaji.

"Jer postoji osnovana sumnja da je navedena nepokretna imovina stečena kriminalnom djelatnošću i opasnost da će oduzimanje te imovinske koristi biti onemogućeno ili otežano", navodi se u saopštenju Višeg suda u Bijelom Polju.

Na rješenje žalbu je izjavio advokat Jokić.

"Radi se o imovini koja je u vlasništvu njegove porodice više od vijeka i po i imovini maloljetnog djeteta od 7 godina. Ovo se prvi put dešava u crnogorskom pravosuđu”, kazao je Jović.

Finansijsku istragu srpski istražitelji pokrenuli su krajem novembra 2017. godine i do danas nije okončana, kao ni postupak koji se u Beogradu vodi protiv Zindovića.

Bonus video: