Za glavu Đurovića obećao 20.000 eura

Osim Cirikovića i Osmanagića, koji je u bjekstvu, optuženi su i Almir Jahović, Mirza i Eldar Nurković i Darko Milić
28553 pregleda 3 komentar(a)
Planirali i ubistvo u Rafailovićima (ilustracija), Foto: Shutterstock
Planirali i ubistvo u Rafailovićima (ilustracija), Foto: Shutterstock

Tridesetjednogodišnji Baranin Adnan Osmanagić obećao je Pećancu Enzanu Cirikoviću 20.000 eura ukoliko ubije Jovana Đurovića, dok mu je Budvanin Đorđije Cicmil ponudio 50.000 eura za ubistvo boksera Nikole Sjekloće i još jedne osobe iz Rafailovića.

To piše u optužnici koju je nedavno podigao specijalni tužilac Saša Čađenović. Taj tužilački akt predat je podgoričkom Višem sudu na potvrđivanje.

Osim Cirikovića i Osmanagića, koji je u bjekstvu, optuženi su i Almir Jahović, Mirza i Eldar Nurković i Darko Milić.

Osmanagić je brat ubijenog Armina Muše Osmanagića, koji se u policijskoj evidenciji vodio kao vođa jednog od barskih kriminalnih grupa.

Na 25 strana optužnice, između ostalog, tužilac navodi i odbranu Cirikovića i konstatuje da je taj Kosovar priznao krivično djelo i detaljno opisao gdje je i kada je postavio eksplozivnu napravu ispod motocikla kojim je upravljao Đurović.

Obećanu novčanu nagradu, navodi se, nije dobio jer mu je Osmanagić kazao da posao nije odrađen.

U naredbi za sprovođenje istrage, između ostalog, piše da su osumnjičeni postali dio kriminalne organizacije koju je formirala nepoznata osoba, s ciljem vršenja teških krivičnih djela.

Opisuje se i kako je Ciriković 27. avgusta 2018. godine, podstreknut od strane Osmanagića, zajedno sa Jahovićem pokušao da ubije Jovana Đurovića.

“Na način što je Osmanagić tražio od okrivljenog Cirikovića da postavi eksplozivnu napravu na motor koji koristi Đurović, te da će za to dobiti novčanu nagradu u iznosu od 20.000 eura i vozilo marke ‘audi A-8’. Ciriković je to prihvatio pa je zajedno sa Jahovićem obišao teren gdje se nalazi motor Đurovića, te su odlučili da eksplozivnu napravu postave u večernjim satima kada bude padala kiša”, piše u narebi u koju su “Vijesti” imale uvid. Dodaje se i da je Jahović donio eksplozivnu napravu sačinjenu od plastičnog eksploziva, detonatorske kapisle i mehanizma za daljinsko upravljanje.

Ciriković je tokom istrage priznao i da je postavio eksplozivnu napravu ispod Đurovićevog motora, tačnije ispod blatobrana prednjeg točka.

Dodaje se i da je 28. i 29. avgusta tu napravu više puta pokušao daljinski da aktivira Jahović, dok je motorom upravljao Đurović.

“U čemu nije uspio jer je došlo do kvara na eskplozivnoj napravi i mehanizmu za aktiviranje, nakon čega je 29. 08. 2018. godine eksplozivna naprava, usljed upotrebe motocikla, otpala na ulici u centru Bara gdje je i pronađena od strane službenika policije”, piše u aktu koji potpisuje tužilac Čađenović.

Jovan Đurović - meta te kriminalne grupe, brat je Luke Đurovića, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći u Kotoru u oktobru 2013. godine, a koji je bio blizak šefu zemunskog klana Luki Bojoviću.

Istražitelji su saopštavali da sumnjaju da je ta organizacija planiranim likvidacijama htjela da osveti Mušu Osmanagića.

Osmanagić je ubijen u septembru 2014. godine dok je ulazio u baštu svog restorana “Savoja” u centru Bara.

Njegovo ubistvo nikad nije rasvijetljeno.

Sjekloći je život spasila policija

Tužilac u tekstu objašnjava i kako je Cicmil u avgustu i septembru 2018. godine angažovao osumnjičene da ubiju boksera Nikolu Sjekloću.

“Na način što je stupio u kontakt sa osumnjičenim Cirikovićem, Milićem i Nurkovićem sa kojima je organizovao dva sastanka u Budvi, na kojima je od njih tražio da za novčani iznos od 50.000 eura ubiju Sjekloću tako što će ga sačekati na ulazu u garažu njegove stambene zgrade gdje će pucati na njega iz oružja koje bi im on obezbijedio, a za koje vrijeme bi Ciriković čekao sa vozilom spremnim za bjekstvo”, navodi Čađenović.

Dodaje i da je Cicmil od njih tražio da ubiju još jednu osobu u naselju Rafailovići, što su osumnjičeni i prihvatili.

“Pa su u cilju realizacije kriminalnog plana otišli da izviđaju teren oko stambene zgrade u kojoj stanuje oštećeni Sjekloća kako bi napravili plan ubistva i sačinili plan bjekstva, a koja djela nijesu ni pokušana jer su u daljim radnjama prekinuti od strane službenika policije”, navodi tužilac.

Bonus video: