Budva: Državljanin BiH i "Aura Vitalis" osumnjičeni da su utajili poreze i doprinose u iznosu od skoro 42.000 eura

"Osumnjičeni S.J. i pravno lice "Aura Vitalis" su, kako se sumnja, počinili krivično djelo u periodu od 1.4.2015. godine do 1.3.2019. godine"
4849 pregleda 1 komentar(a)
Budva (Ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Budva (Ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Protiv S.J, izvršnog direktora i osnivača privrednog društva "Aura Vitalis" d.o.o Budva, državljanina Bosne i Hercegovine (BiH) i pravnog lica "Aura Vitalis" d.o.o Budva podnijeta je krivična prijava državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotor zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u iznosu od skoro 42.000 eura, saopšteno je iz Uprave policije.

U saopštenju se navodi da su ovo aktivnosti u okviru Operativnog tima za sprječavanje i otkrivanje počinilaca krivičnih djela utaja poreza i doprinosa, nedozvoljena trgovine i krijumčarenje, kao i operativnog plana "Evazija".

"Osumnjičeni S.J. i pravno lice "Aura Vitalis" su, kako se sumnja, počinili krivično djelo u periodu od 1.4.2015. godine do 1.3.2019. godine i to na način što je S.J. pribavio 72 dozvole za privremeni boravak radi zaposlenja stranih državljana koje je, shodno čl.67 Zakona o strancima, bio u obavezi da u roku od osam dana prijavi na obavezno socijalno osiguranje i s tim u vezi najmanje jednom u mjesecu izvrši obračun i isplatu zarade. S.J. to nije radio za većinu prijavljenih stranaca za dozvolu za boravak i rad. One je, kako se sumnja od 1.4.2015. godine do 24.1.2019.godine, u zavisnosti od mjeseca, prijavljivao od jednog do šest radnika, tako da je neto zaradu većini isplaćivao u gotovini, čime je prikrio podatke o svojim obavezama. Time je S.J, sumnja se, ne vršeći obračun i uplatu pripadajućih poreza, doprinosa i prireza na porez u korist Budžeta Crne Gore i Opštine Budva, oštetio Budžet i Opštinu za ukupni iznos od 41.687,80 eura, što je i konstatovano u zapisnicima Poreske uprave PJ Budva o izvršenom inspekcijskom nadzoru, a sve postupajući po zahtjevu službenika Uprave policije", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave policije su kazali da se sumnja da je šteta koja je nastala po Budžet na ime neplaćenih poreza i doprinosa veća za još nekoliko desetina hiljada eura, što će biti predmet dalje kriminalističke obrade, jer su službenici Upave policije na gradilištu osumnjičenog pravnog lica u Budvi zatekli 28 radnika koji su, kako se sumnja, primali isplate na ruke u iznosima od 400 do 1.000 eura.

Bonus video: