Ponovno suđenje zbog govora mržnje u "Pobjedi": Brutalne uvrede ili kritički osvrt?

Suđenje je počelo iznova, nakon što je Viši sud ukinuo odluku sudije podgoričkog Osnovnog suda Dragana Šćepovića koji je odbio da novinarkama dosudi odštetu
3225 pregleda 0 komentar(a)
Prvostepena presuda nejasna: Tadić i Korać, Foto: Boris Pejović
Prvostepena presuda nejasna: Tadić i Korać, Foto: Boris Pejović

Ne treba prevelika inteligencija, ni obrazovanje da bi se ocijenilo šta je uvreda i da kontinuirano višegodišnje vrijeđanje kroz isti medij, od istih autora i glavnog urednika, predstavlja duboku povredu ljudskog dostojanstva. To je zaključio advokat Aleksandar Đurišić, komentarišući navode ukidne odluke Višeg suda, u postupku koji su pokrenule novinarke Milka Tadić Mijović i Milena Perović Korać tražeći odštetu, zbog uvreda i govora mržnje u tekstovima koje je “Pobjeda” objavljivala od juna 2011. do aprila 2012. godine.

Suđenje je počelo iznova, nakon što je Viši sud ukinuo odluku sudije podgoričkog Osnovnog suda Dragana Šćepovića koji je odbio da novinarkama dosudi odštetu.

„Nama je najveća satisfakcija presuda Višeg suda, koja u potpunosti negira prvostepenu presudu. Ovaj proces je dokaz kako se opstruira pravda u Crnoj Gori i da svi nisu jednaki pred zakonom. Proces traje sedam godina i za uvrede koje su možda najteže u istoriji crnogorskog novinarstva, kao što zante prvostepeni sudija nije osudio one koje smo mi tužili", kazala je Milka Tadić Mijović, direktorica CIN-a.

Advokat je istakao i da su u ovom postupku, koji traje već sedam godina, probijeni svi rokovi o razumnom trajanju postupka.

Advokat Nikola Martinović, punomoćnik Pobjede, istakao je da novinarke nemaju pravo da uopšte traže odštetu od tuženih, jer nijesu podnijele prijavu o potražnji u stečajnom postupku koji se vodio i da ni bivši glavni urednik Srđan Kusovac ne može odgovarati, ako se zna osnivač lista.

Dok je sudija pomalo zbunjeno krenuo da čita dokaze u postupku, pa odustao, punomoćnici su sve vrijeme razgovarali o nekadašnjem stečajnom postupku u Pobjedi i da li Pobjeda postoji, a Martinović je, između ostalog, prokomentarisao: “Radite šta hoćete, ja znam sudbinu ovog postupka”. Viši sud je zaključio da je prvostepena odluka sudije Šćepovića nejasna i nezakonita i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Sudija Šćepović je prvostepenom presudom koja je donijeta nakon šest godina od početka spora, zaključio da sporni tekstovi u kojima su novinarke nazivali “ološima”, “džukelama”, “kerovima”, “zulumćarskom ekipom novinara”,”šupljoglavima” “profesionalnim falsifikatorkama”, “lovačkim kerovima”, ”medijskim siledžijama u suknjama”, ”glupim kao točak”, ‘’kilomudićkama”, “mitingaševim kerovima u suknjama”...”predstavljaju kritički osvrt na rad tužilja kao javnih ličnosti”.

Bonus video: