Dugim cijevima čuvamo ravnopravnost: Posebna jedinica patrolira Beranama

18414 pregleda 40 komentar(a)
Beranska policija pojačana pripadnicima Posebne jedinice policije: Juče u Beranama, Foto: Čitalac Vijesti
Beranska policija pojačana pripadnicima Posebne jedinice policije: Juče u Beranama, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 30.03.2019. 08:41h

Na ulicama Berana juče su bile vidno pojačane policijske snage, a o bezbjednosnoj situaciji zbog prebijanja Igora Tomkića raspravljaće se u nedjelju na vanrednoj sjednici Skupštine opštine.

“Na moju inicijativu, u dogovoru sa odborničkim klubovima, za nedjelju je zakazana vanredna sjednica Skupštine opštine na kojoj će se raspravljati o bezbjednosnoj situaciji u gradu i mi očekujemo odgovore od Centra bezbjednosti i Osnovnog državnog tužilaštva”, rekao je “Vijestima” predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić (SNP).

Privatna radnja Tomkića zapaljena je u noći između srijede i četvrtka, samo desetak dana nakon što je ovaj mladić brutalno pretučen u toj radnji.

Dvojici mladića iz naselja Dolac Milošu Radeviću (25) i Novaku Petriću (19) iz Berana određen je pritvor do trideset dana zbog nanošenja teških tjelesnih povreda i nasilničkog ponašanja.

Napad na Tomkića, za koji se vjeruje da je povezan sa činjenicom da je hrvatske nacionalnosti, uzburkao je javnost, komentari na tu temu preplavili su društvene mreža, jer je posjetio na davne 90-te kada je bujao nacionalizam i šovinizam u Crnoj Gori, a vlast tada takođe vođena DPS-om ga potpirivala.

Premijer Duško Marković (DPS) je prije dva dana poručio da je napad na porodicu Tomkić “napad na Crnu Goru i vrijednosti koje baštini” i kvalifikovao da su “meta organizovanih napada zbog nacionalne pripadnosti”.

“Preoraćemo ako treba cijelo Berane i cijelu državu da nađemo izvršioce i nalogodavce”, obećao je Marković u četvrtak nakon sjednice Vlade.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić (DPS) najavio je da će Tomkići biti pod policijskom zaštitom.”Ako neko misli da kroz slučajeve dođe do ukorjenjivanja ovih stvari, to neće uspjetii”, poručio je Nuhodžić takođe nakon sjednice Vlade.

Dragoslav Šćekić odbacije sve komentare u kojima se ovaj slučaj želi prikazati kao nacional-šovinistički.

“Ovo je bezbjednosni problem i ne bih volio da se neko krije iza takvih kvalifikacija. Svako ko želi predstaviti Berane u svjetlu fašizma i nacional-šovinizma to čini zlonamjerno”, tvrdi Šćekić za “Vijesti”.

Pripadnici Posebne jedinice policije juče su, uz kolege iz uniformisane policije, patrolirali Beranama i legitimisali uglavnom mlađu populaciju.

“Službenici Uprave policije - Posebne jedinice policije danas su vršili pojačanu kontrolu bezbjednosno interesantnih lica na području Berana, gdje su u sadejstvu sa službenicima CB Berane preduzimali aktivnosti na prevenciji kriminaliteta i pronalasku i oduzimanju nedozvoljenih stvari i predmeta. Službenici PJP su radi kontrole zaustavili i V.Z. (17), kod kojeg su pronašli i oduzeli pištolj CZ cal. 7,65 mm”, objašnjeno je “Vijestima” iz UP. Oni navode da će nastaviti “aktivnosti na prevenciji, otkrivanju i sprečavanju vršenja krivičnih djela i prekršaja”.

Šćekić kaže da su to trebali ranije da počnu da rade.

“Očigledno je da ovdje ima posla za njih. Ja lično smatram da je ovo bezbjednosno pitanje i da je policija trebalo ranije da se obračuna sa kriminalnim grupacijama”, kazao je Šćekić. Prema njegovim riječima, u političkom smislu, moglo bi se kazati da je sistem zakazao i da nije odgovorio na ove izazove.

Slučaj Tomkić uzburkao je javnost posebno nakon izjave da “već godinu do godinu i po dana trpi maltretiranja grupe mladića iz tog naselja po nacionalnom osnovu, kao i da mu upadaju u prodavnicu i nasrću na kuću”.

“Sa svim je upoznata policija i ovdje i u Podgorici, kao i gradonačelnik Berana. Maltretiranje traje već skoro godinu i po. Počelo je od provokacija na nacionalnoj osnovi i druge vrste, a potom nenormalno mnogo provala, krađa, demoliranja moje radnje, prijetnji i svega ostalog. Ja ovo nijesam trpio sam, tu je bila moja porodica. Prijete mi, poručuju da se selim i da nemam šta da tražim ovdje. U posljednja dva mjeseca trpim napade i kući, demoliran mi je auto, bušene sve četiri gume. Prije dvije noći sam našao otisak patike na vratima, pokušali su nogom da razvale vrata dok nijesmo bili tu”, ispričao je Tomkić medijima i kazao da je o svemu tome obavijestio direktora policije Veselina Veljovića.

Tomkićevi roditelji i brat žive u centru Berana. Naselje Dolac, gdje se Igor odselio, poznato je kao vrlo problematično, sa velikim stepenom kriminala. Prema riječima mještana, tamo se godinama reketiraju privatnici.

Porodica Tomkić u Beranama živi 60 godina, Igor Tomkić je bio u Njemačkoj od 2014. do 2016. godine. “Pokušao sam u Njemačkoj da tražim azil, ali budući da je Crna Gora proglašena sigurnom zemljom, odbijen mi je zahtjev”, ispričao je ranije Tomkić medijima.

Ljubiša Radević, otac jednog od uhapšenih mladića, Miloša Radevića, negirao je da njegova porodica gaji netrpeljivost prema drugim nacijama.

„Moj sin, kao ni naša porodica nikada nije gajila nacionalnu i etničku netrpeljivost prema bilo kome, pa ni prema Tomkiću, tako da njegove navode i osude koje stižu sa pojedinih adresa odbacujemo kao neosnovane i neobjektivne“, napisao je Milošev otac ranije u izjavi “Vijestima”.

Prema njegovim riječima u prilog tome govori i činjenica da je porodica Tomkić decenijama mirno živjela u ovom gradu, te da nikada nije bila meta napada zbog njihove nacionalne pripadnosti, ni u vrijeme devedesetih, tokom ratnih dešavanja u Hrvatskoj i Bosni.

Vlada je juče objavila da je odvojila 12.000 eura za pomoć porodici Tomkić, kako bi sanirali štetu koja je nastala paljenjem objekta.

Vuksanović: Ubjeđujem ga da ostane u Beranama

Poslanik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović apelovao je na državne institucije da stanu u odbranu Tomkića i, kako je rekao, svih dobronamjernih ljudi u Crnoj Gori kako bi se “konačno stalo na kraj sadržajima za koje smo mislili da smo ih ostavili u 90-tim godinama”.

“Mi ovdje ne branimo samo Igora Tomkića, nego svakog čovjeka koji je ugrožen pred ruljom koja koristi mrak i slabosti drugih”, kazao je Vuksanović na konferenciji za medije, organizovanoj povodom napada na Tomkića.

On je rekao da mu je Tomkić prije godinu prenio prijeteće poruke, da “za njega nema mjesta u Beranama”: “Ako me pitate zašto je 40 godina živio mirno, pa sad ne živi, očigledno je da su oni koji imaju potencijal za agresiju i šovinizam osjetili da mogu da ih ispolje..,” istakao je Vuksanović.

On je kazao da Tomkić razmišlja da napusti Berane:“Želio bih da on ostane, ali više nemam pravo da ga ubjeđujem u to...Za to treba institucije države Crne Gore da ga uvjere da je slobodan”.

Kazniti odgovorne, bez obzira da li je motiv napada etički ili drugi

Više partija i organizacija civilnog sektora osudilo je juče i prethodnih dana napad na Tomkića. Prvi su se ovim povodom oglasili iz Savjeta mladih DPS-a, koji su 21. marta organizovali protest u beranskom naselju.

DEMOS je juče objavio da je ovaj slučaj ogolio nesposobnost, ali i nedostatak volje nadležnih institucija da zaštite građane Crne Gore od brutalnih napada, čak iako su ranije prijavljivani. „U sređenoj državi zbog ovakvog (ne)djelovanja neko bi morao da odgovara.

Da li se iko u Crnoj Gori može osjećati bezbjedno kad službe, čiji je posao da nam obezbijede sigurnost, ne rade svoj posao?”, saopšteno je iz DEMOS-a. Predsjednik beranskog SD-a Onur Babaić kazao je da ponovni slučaj ataka na Tomkića „predstavlja krajnje nedopustiv čin nasilja koji zahtijeva hitnu intervenciju policijsko-bezbjednosnog sektora”, ali i da je „veoma bitno utvrditi motive napada kako bi se izbjegle bespotrebne neslužbene kvalifikacije slučaja”.

Iz CEDEM-a je saopšteno da je neshvatljivo da je na djelu kriminalni teror na porodicu Tomkić, te da je “Uprava policije, kada je već dopustila eskalaciju nasilja, dužna da dokaže da je u stanju da garantuje slobodu i bezbjednost svakog građanina Crne Gore ili u suprotnom možemo postaviti pitanje svrsishodnosti njenog djelovanja”.

HRA je uz oštru osudu takođe pozvala Upravu policije i državno tužilaštvo da identifikuju lica koja su izvršila napade, da prilježno istraže pobude iz kojih su napadi izvršeni i obezbijede da se oni procesuiraju i odgovarajuće kazne u skladu sa zakonom.

“Ne smiju se ponavljati iste greške koje je država učinila prema Rizu Alkoviću i njegovoj porodici, propustivši da djelotvorno istraži i kazni rasističke napade na njih u podgoričkom naselju Zagorič 2009”, navodi HRA.

I CGO je poručio da je nedopustivo da usljed nedjelotvorne istrage i postupanja nadležnih institucija slučaj ostane otvoren za polemike o tome da li je u njegovoj pozadini etnička netrpeljivost ili neki drugi motiv.

Evropski pokret takođe je osudio napad na Tomkića.

Nadležni treba da spuštaju uzavrele strasti

Direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić ocijenio je da nadležni u ovom slučaju treba svojim potezima da spuštaju tenzije koje postaju već uzavrele, “osim ako im to nije cilj, kako bi se neke druge aktuelne teme pokušale minimizirati”.

Raonić je za “Vijesti” istakao da nadležni, prije nego što kažu da će “sve preorati” kako bi našli krivce, javnost obavijeste šta su radili prije nego što je eskaliralo, dok je mjesecima ugrožena porodica vapila za zaštitom.

“Da li su ispitali ekipu iz Dolca po ovom slučaju? Da li su u policiji imali svojevrsni “tretman” dvojica aktera ove afere? Tek kada to odgovore postaće jasno da li se moglo na vrijeme reagovati prije nego što je ovo postalo pitanje koje uzburkava strasti...”, kazao je Raonić.

Odbor Demokrata u Beranama sinoć jepozvao “sve nadležne da obezbijede uslove za nesmetan i siguran život i rad porodice Tomkić i svake beranske porodice”. Oni podsjećaju da je Berane tokom rata 90-tih sačuvano od sukoba, ali da je strahovlada DPS-a dovela do toga da “je svaki kutak Crne Gore postao podijeljen” a beranske ulice poprište kriminalnih obračuna.

“Tokom poslednjih mjeseci u Beranama došlo je do kulminacije. Desilo se nešto što je za svakog poštenog Beranca neprihvatljivo! Jedna nejaka djevojčica bila je predmet brutalnog zlostavljanja. Naš komšija i prijatelj gospodin Tomkić, njegov porodični dom i posao koji obezbjeđuje egzistenciju njegovoj porodici brutalno su napadnuti. Ono što je izazvalo strah i bijes Beranaca jeste to što je navedeno da je razlog napada nacionalna pripadnost gospodina Tomkića. A gora od toga jeste reakcija koja je uslijedila od nekih neformalnih i formalnih autoriteta. Ponovo, po istom već prepoznatom šablonu, širi se nacional-šovinistička histerija. Skloni smo da, poučeni višedecenijskim iskustvom, posumnjamo da je i ovo osmišljeno u nekoj mračnoj sobi zarobljenih službi, kako bi se hrabro Berane koje je bastion slobode predstavilo kao netolerantna sredina! Ovakva reakcija režimskih vojnika i pokušaj zloupotrebe jednog tragičnog događaja, u trenutku kada se građanska Crna Gora probudila i poslala jasnu poruku da je došlo vrijeme da se stane na kraj diktaturi i da je došao trenutak da postanemo dio civilizovanog, sistemski uređenog svijeta, izaziva sumnju i strah;” upozorile su Demokrate.

Bonus video: