Nastavljeno suđenje Zmajeviću: Vještačiće se puška

Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. kao dobrovoljac u selu Žegra kod Gnjilana učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti
1711 pregleda 1 komentar(a)
Zmajević (arhiva), Foto: Savo Prelević
Zmajević (arhiva), Foto: Savo Prelević

Predsjednik specijalnog vijeća sudija Dragoje Jović danas je u nastavku suđenja Vladu Zmajeviću, optuženom da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva za vrijeme rata između OVK-a i Vojske Jugoslavije 1999., prihvatio predlog odbrane advokatice Ljiljane Koldžić, da se u dopuni dokaznog postupka obavi balističko vještačenje puške iz koje je, prema navodima optužnice, okrivljeni počinio krivično djelo - ubistvo civila na Kosovu.

Zmajević je, prema navodima optužnice izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 KZ SRJ.

Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. kao dobrovoljac u selu Žegra kod Gnjilana učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti. On je za vrijeme oružanih sukoba između naoružanih pripadnika naoružane vojne organizacije takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i pripadnika Vojske Jugoslavije, kršeći pravila međunarodnog prava IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kao vojnih dobrovoljac - pripadnik III pješadijaskog bataljona Vojske Jugoslavije, prema licima koja nijesu neposredno učestvovala u neprijateljstvma – pripadnicima albanske nacionalnosti, nije postupao u svakoj prilici čovječno i bez ikakve diskriminacije zasnovane na nacionalnom porijeklu, vjeri i ubjeđenju, već je vršio ubistva civilnog stanovništva albanske nacionalnosti i pljačkanje njihove imovine.

Suđenje se nastavlja 25. aprila u Višem sudu u Podgorici.

Bonus video: