Odupri se 97.000: Javnost po ko zna koji put gleda snimke policijske torture nad golorukim građanima

"Kriminalac je i onaj ko pokuša da zataška dokaze i ko odmah ne iznese u javnost podatke o službenicima koji su za ovo odgovorni, i o cijelom komandnom lancu koji je doveo do jučerašnje torture"
11742 pregleda 31 komentar(a)
Čaka Ivanović, Foto: Facebook
Čaka Ivanović, Foto: Facebook

Crnogorska javnost po ko zna koji put gleda snimke na kojima se službenici policije iživljavaju nad golorukim građanima, u uniformama koje su zadužili od Uprave policije, saopšteno je iz pokreta "Odupri se-97.000"

Oni su se osvrnuli na incidente u Nikšiću, nakon derbija CFL-a između Sutjeske i Nikšića.

"Da li se njen direktor Veselin Veljović osjeća odgovornim? U svakom slobodnom društvu, direktor policije bi podnio ostavku u roku od 15 minuta nakon objave "snimka uznemirujućeg sadržaja" u kojem javnost svjedoči još jednom brutalnom prebijanju golorukih građana.Da li su ti građani optuženi za nešto? Da li su ugrožavali policajce na neki način? Da li su predstavljali prijetnju kordonu policajaca pod punom opremom i zaštitom?", saopšteno je iz pokreta "Odupri se-97.000".

Iz ovog pokreta uočavaju da se sa snimka jasno vidi da su predstavljali opasnost isto koliko i "automobil Mija Martinovića, kojeg su SAJ-ovci demolirali, i njegovo skoro beživotno tijelo dok su ga u oktobru 2015. tukli na cesti. Isto koliko i tri momka kojima se u februaru prošle godine izlazak u grad sa djevojkama pretvorio u fizičko zlostavljanje i unižavanje dostojanstva".

Koliko još puta crnogorska javnost treba da vidi snimke "uznemirujućeg sadržaja", a da ne dobije odgovor na pitanje koje se uvijek glasno i jasno postavi: "Ko su ovi službenici i čija je ovo odgovornost?" Zbog toga što ne dobijamo odgovor na ta pitanja, stigmatizuju se svi policijski službenici i pravi još jedna od bezbrojnih podjela u društvu", navodi se u saopštenju.

"Građanke i građani, oni koji su spremni na ovakva djela nisu policajci, već kriminalci i to im se jasno mora staviti do znanja. Kriminalac je i onaj ko pokuša da zataška dokaze i ko odmah ne iznese u javnost podatke o službenicima koji su za ovo odgovorni, i o cijelom komandnom lancu koji je doveo do jučerašnje torture.Tražimo odgovornost! Ne prepuštajmo ovakve slučajeve zaboravu vremena", kazali su iz pokreta "Odupri se-97.000".

Bonus video: