Dosta je 2.500 eura za prebijanje i ranjavanje

Viši sud preinačio presudu sudije podgoričkog Osnovnog suda koji mu je prvostepenom presudom dosudio odštetu od 5.000 eura zbog povrede časti i ugleda
4300 pregleda 6 komentar(a)
Ranili ga gumenim metkom, pa prebili: Specijalci na vježbi, Foto: Savo Prelević
Ranili ga gumenim metkom, pa prebili: Specijalci na vježbi, Foto: Savo Prelević

Beranac Milinko Kićović dobiće 2.500 eura odštete, zato što ga je policija tukla i ispalila u njega gumeni metak, prilikom protesta Demokratskog fronta u oktobru 2015. godine.

Tako je Viši sud preinačio presudu sudije podgoričkog Osnovnog suda Sima Rašovića, koji mu je prvostepenom presudom dosudio odštetu od 5.000 eura zbog povrede časti i ugleda. Viši sud je, međutim, ocijenio da je to preveliki iznos za zlostavljanje od strane policije.

Kićović je tražio 10.000 eura odštete, tvrdeći da su ga policajci bez ikakvog razloga prvo pogodili gumenim metkom u sljepoočnicu.

“Dok sam se previjao od bolova, prišao mi je policajac i udario me u leđa, drugi me uhvatio za kosu i podigao, a treći me udario šakom u glavu”, ispričao je Kićović ranije u sudu.

Dodao je i da nikada nije imao problema sa zakonom, kao i da je jedino što je možda moglo da isprovocira policajce što je tada nosio šubaru pokojnog strica na kojoj je stajalo srpsko obilježje.

Napad na Kićovića te večeri dogodio se nedaleko od mjesta na kome su napadnuti i Branimir Vukčević i Momčilo Baranin, koji takođe traže odštetu zbog pretrpljenih duševnih bolova.

Oni su podnijeli tužbu tražeći da im država plati po 25.000 eura zato što su ih sajovci brutalno ponižavali, tukli i maltretirali te noći bez razloga i povrijeđene ostavili na ulici. Prvostepeni postupak još nije završen.

Policajci koji su tukli građane te noći ni do danas nijesu identifikovani. Ustavni sud je ranije, u slučaju prebijanja Milorada Mija Martinovića, Baranina i Vukčevića, zaključio da je tužilaštvo sprovelo nedjelotvorne istrage i zahtijevao da postupke sprovedu do kraja. Podgoričko tužilaštvo, međutim, ni do danas nema nikakvih podataka ko je tukao građane te večeri.

Bonus video: