Branilac Ivanovića tvrdi: Čaka je u jako lošem zdravstvenom stanju

"Nijesmo željeli da Ivanović bude vraćen u prostorije Centra bezbjednosti (CB) Nikšić, među iste one ljude koji su ga prije toga brutalno prebili”
9062 pregleda 8 komentar(a)
“Varvari” traže da se Ivanović brani sa slobode (arhiva), Foto: Luka Zeković
“Varvari” traže da se Ivanović brani sa slobode (arhiva), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.04.2019. 07:39h

U nikšićkom Osnovnom državnom tužilaštvu danas će saslušati dva policajca u vezi sukoba navijača i službenika te institucije nakon fudbalske utakmice između Sutjeske i Budućnosti.

To je “Vijestima” potvrdio branilac Aleksandra Čake Ivanovića, advokat Srđan Lješković.

“Za 11. april 2019. godine zakazano je saslušanje dvojice službenika Centra bezbjednosti Nikšić na okolnosti događaja koje Ivanoviću tužilaštvo stavlja na teret. A što se tiče događaja u kojem je Ivanović brutalno pretučen, imam saznanja da je osnovni državni tužilac u Nikšiću po službenoj dužnosti pokrenuo izviđaj, a ja kao branilac u četvrtak ću predati punomoćje u kome zastupam sada oštećenog Ivanovića i tada ćemo znati dokle je tužilaštvo stiglo sa istragom. Insistiraću da me kao branioca pozovu da prisustvujem svakom saslušanju policajaca, svjedoka i da me obavijeste o svim preduzetim radnjama do dostave punomoćja”, kazao je Lješković.

On je rekao da su se, nakon što je tužilac u Nikšiću predložio određivanje pritvora, istog momenta odrekli prava na žalbu:

“Jer nijesmo željeli da Ivanović bude vraćen u prostorije Centra bezbjednosti (CB) Nikšić, među iste one ljude koji su ga prije toga brutalno prebili”.

“Drugi razlog je taj da sa povredama koje ima Ivanović, sigurno je da CB Nikšić nema adekvatnu prostoriju da takvo lice boravi u njoj. Kako su sve rane koje je Aleksandar imao bile svježe, bojali smo se i mogućnosti da u takvim prostorijama ne dobije i neku zarazu ili bakteriju. Odrekli smo se obojica prava na žalbu i tražili da sudija za istragu odmah odluči o predlogu tužioca. Određen je pritvor u trajanju od 30 dana, istu noć je Aleksandar sproveden u Istražni zatvor, gdje ga je pregledao dežurni ljekar, nakon toga je smješten u bolničke prostorije ZIKS-a. Zdravstveno stanje mog branjenika je loše. Prekjuče je hitno prebačen u KC Crne Gore na skener abdomena, jer osim vidljivih povreda ima i one unutrašnje povrede, koje, nadamo se, neće ostaviti trajne posljedice po njega. Imao je sreće da ga udarac nogom u glavu ne ostavi bez vida na jedno oko, jer je udarac bio par centimetara od oka”, kazao je Lješković.

Advokat je dodao da Ivanovića povreda na glavi od policijske palice boli tako da mu ni prepisane tablete za smirenje mnogo ne pomažu.

“Iskreno se nadam da će u ovoj borbi za brz oporavak i na fizičkom i psihičkom planu izaći kao pobjednik”, kazao je advokat Lješković.

Dodao je da je sudija za istragu Osnovnog suda u Nikšiću Ivanoviću odredio pritovor.

Ivanović je povrijeđen u incidentu sa policijom nakon utakmice FK Sutjeska i FK Budućnost u Nikšiću 3. aprila.

Navijači Fudbalskog kluba Budućnost okupili su se preksinoć ispred zgrade Višeg državnog tužilaštva i zahtijevali da se Ivanoviću omogući da se brani sa slobode.

Varvari su ispred zgrade tužilaštva razvili parolu: “Zbog vaše sujete u zatvoru povrijeđen čovjek leži, puštite ga da se brani sa slobode jer on ne zna da bježi!”.

U obraćanju javnosti saopštili su da konačno mora da prestane policijska represija koja decenijama traje: “Apelujemo na vas koji njegovim zadržavanjem pod teškim povredama činite ozbiljnu povredu najosnovnijih ljudskih prava, da prestanete sa ugrožavanjem Čakinog života”...

Uprava policije Crne Gore saopštila je nakon incidenta da su uhapsili deset osoba zbog napada navijača navijačke grupe ‘Varvari’ na policijske službenike nakon fudbalske utakmice u Nikšiću.

Konstatovali su da je tada povrijeđeno šest policijskih službenika.

Bonus video: