Suđenje Mugoši u slučaju "Carine": Saslušani Janković, Jovanović i Krušić

Sutkinja Vesna Pean pozvala je da na narednom ročištu svjedoče Nada Mugoša, Dragica Vidić, Duško Vojinović i Marko Radunović
2931 pregleda 7 komentar(a)
Mugoša, Foto: Savo Prelević
Mugoša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.04.2019. 11:05h

Na glavnom pretresu u suđenju bivšem gradonačelniku Podgorice, Miomiru Mugoši, zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju "Carine", danas su saslušani svjedoci, a naredno ročište je zakazano za 25. april.

Na ročištu u podgoričkom Višem sudu danas su saslušani Veselin Janković, Svetozar Jovanović i Dragan Krušić, koji su ostali pri ranijim izjavama koje su dali pred specijalnim tužiocem 2017. godine.

Tužilac, advokati odbrane i sutkinja nijesu imali dodatna pitanja za svjedoke.

Sutkinja Vesna Pean pozvala je da na narednom ročištu svjedoče Nada Mugoša, Dragica Vidić, Duško Vojinović i Marko Radunović.

Naredni termini saslušanja dogovoreni su za 30. maj, 13. jun, 20. jun i 27. jun.

Apelacioni sud ranije je potvrdio odluku Višeg kojom je obustavljen postupak protiv Mugošinih saradnika Nade Stanišić i Dragana Krušića, dok je u odnosu na Mugošinog saradnika Dragana Đukića optužnica bila vraćena na ponovno odlučivanje.

Mugoša je ranije odbio da pregovara o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice u slučaju "Carine".

Nakon toga je optužnica proširena i na njegove nekadašnje saradnike Đukića, Krušića i Dragicu Vidić. Njima je, takođe, nuđeno da potpišu sporazume u kojima bi optužili bivšeg gradonačelnika Podgorice, ali su i oni to odbili.

Za slučaj "Carine", kojim je budžet glavnog grada oštećen za 6,7 miliona EUR, prvo je optužen Mugoša. Zbog nedostatka dokaza protiv nekadašnjeg prvog čovjeka Podgorice, tužilaštvo je usred suđenja proširilo istragu, a potom i optužnicu.

Mugoša se tereti da je 2007. zloupotrijebio položaj tako što je bez odluke lokalnog parlamenta omogućio prodaju vrijednog zemljišta od 15,2 hiljade kvadrata na Starom aerodromu.

Istraga protiv Mugoše pokrenuta je nakon što su vještaci uradili procjenu štete nastale 2007. godine u poslu koji je Opština sklopila sa kompanijom "Carine", čiji je vlasnik Čedomir Popović.

Bonus video: