Da li je imovina Zindovića stečena legalno?

“Neshvatljivo je da život moje troje maloljetne djece zavisi od vas, hoće li biti izbačeni na ulicu”, kazala je Zindovićeva supruga Anika
6458 pregleda 1 komentar(a)
Jovica Zindović nakon hapšenja, Foto: Jadranka Ćetković
Jovica Zindović nakon hapšenja, Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljski Viši sud za osam dana odlučiće o privremenom oduzimanju imovine Jovici Zindoviću.

Taj sud ranije je prihvatio predlog državnog tužilaštva po zamolnici za privremeno oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću, koju je Srbija uputila sredinom januara.

Na ročištu po žalbi na rješenje o oduzimanju imovine, objašnjavajući porijeklo stana u Podgorici, Zindovićeva supruga Anika Zindović kazala je da novac za tu investiciju potiče od prodaje stana u Pljevljima za 60.000 eura, a da joj je 40.000 eura, podižući kredite, dao brat Nikša Lončar. To su potom posvjedočili kupac stana Čedo Vuković i njen brat.

“Neshvatljivo je da život moje troje maloljetne djece zavisi od vas, hoće li biti izbačeni na ulicu”, kazala je ona.

Rekla je da su poslovni prostor u Mojkovcu za 10 hiljada eura kupili nakon što je njen suprug od države dobio 22.000 eura 2012. godine kao obeštećenje od države, jer je neosnovano ležao u zatvoru oko dvije godine.

Imanje u Poljima, vrijedno 10 hiljada eura, njen maloljetni sin, rekla je, dobio je od djeda Boška Zindovića, što je posvjedočio Jovičin bratanić iz Šapca Branko Zindović.

Jovičin otac Boško Zindović kazao je da on i supruga primaju više od 1.000 eura penzija i da je dugo radio kao električar, prilažući izjave više od 30 svjedoka kojima je radio poslove na kućama.

On je potvrdio priču svoje snajke, da mu je njegov rođak Vuleta Zindović vratio dug, tako što je na njen račun do sada ukupno uplatio 48.000 eura.

Skoro isti iznos, u različim mjesečnim iznosima, porodici svog brata Jovice uplatila je Violeta Zindović.

U završnim riječima državna tužiteljka Katarina Kljajević, saopštila je da se iz izvedenih dokaza i navoda žalbe ne može utvrditi da je pomenuta imovina stečena legalnim putem, to jest od sredstava koja se pominju u žalbi, s obzirom da je vrijednost imovine u očiglednoj nesrazmjeri sa zakonitim prihodima prenosilaca prava.

“Iz žalbe se ne može utvrditi da je imovina stečena legalnim putem, to jest od sredstava navedenih u žalbi, te da dokazima nije potkrijepljeno da su voćnjaci i šume stečeni od penzije pravnih prethodnika okrivljenog Jovice, kao i sestre, sobzirom na to da njihove penzije i primanja sestre ne mogu da pokrivaju svoje osnovne potrebe i očigledno se iz tih sredstava nisu mogle kupovati nepokretnosti”, kazala je tužiteljka.

Rekla je da navodi žalbe nisu osnovani ni kada je u pitanju kupovina stana u Podgorici i predložila da se žalba odbaci kao neosnovana.

Branilac Jovice Zindovića, advokat Stefan Jokić kazao je da od Tužilaštva nije čuo u čemu se ogleda očigledna nesrazmjera u sticanju imovine: “Potvrđeni su svi navodi žalbe, da je imovina stečena legalnim putem u odnosu na zakonske prihode”.

On je istakao da je obaveza VDT da brine i o pravima okrivljenog, da ne predlažu odbijanje žalbe po automatizmu i bez uvida u spise Višeg suda u Beogradu.

“Stoga je neshvatljivo predlagati ovako drastične mjere”, kazao je Jokić.

Zindović je osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva Luke Popovića na Žabljaku 2013. godine.

Dvije godine kasnije pobjegao je iz zatvora, a uhapšen je u julu naredne u Beogradu sa kilogramom kokaina, oružjem i 82.000 eura.

Bonus video: