NARKOTICI KRIMINALNIH GRUPA?

Na "Jadranu" nađeno više od 50 kg kokaina, Čađenović preuzeo slučaj

Iako još nema zvanične potvrde, policija i tužilaštvo su izdvojili jednog podoficira - člana posade SB "Jadran" kao mogućeg počinioca i on će najvjerovatnije, uskoro biti i zvanično lišen slobode
41303 pregleda 97 komentar(a)
Večeras kod broda Jadran, Foto: Siniša Luković
Večeras kod broda Jadran, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.04.2019. 11:23h

Na školskom brodu "Jadran" jutros je pronađeno više desetina kilograma materije, za koju se, prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", sumnja da je kokain težak preko 50 kilograma.

Brod su predveče okružili pripadnici Vojne policije i SAJ-a naoružani dugim cijevima i oni ne dozvoljavaju nikom da se primakne "Jadranu".

Slučaj je danas preuzeo zamjenik specijalnog državnog tužioca Saša Čađenović koji koordinira istražnim radnjama što se još sprovode na brodu.

Policija je, navodno, pretragom broda našla veću količinu droge nego što su istražitelji prvobitno pretpostavljali da će se ovim putem pokušati prošvercovati.

Iako još nema zvanične potvrde, policija i tužilaštvo su izdvojili jednog podoficira - člana posade SB "Jadran" kao mogućeg počinioca i on će najvjerovatnije, uskoro biti i zvanično lišen slobode.

Danas je bilo planirano da se realizuje praktična obuka studenata Pomorskog fakulteta iz Kotora, a u okviru dosadašnje saradnje Ministarstva odbrane i Univerziteta Crne Gore.

Umjesto na krstarenju Mediteranom, studenti i profesori Pomorskog fakulteta završili su u Odjeljenju bezbjednosti Tivat gdje su pozvani da daju izjave.

Izjave će biti uzete i od svih članova posade "Jadrana" a istraga se nastavlja.

Na brod je ranije došao viši državni tuzilac Zoran Vučinić. On nije želio da novinarima daje izjave.

Iz Ministarstva odbrane ranije je saopšteno da je vojna policija na brodu pronašla više desetina kilograma materije za koju se sumnja da je droga i tako "spriječena namjera kriminalnih grupa da zloupotrijebe krstarenje broda".

Par ronilaca -podvodnih diverzanata MVCG pregleda podvodno trup broda [VIDEO]

"Na osnovu operativnih radnji ovlašćenih službenih lica Odjeljenja za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove, došlo se do saznanja da određene kriminalne grupe imaju namjeru da iskoriste krstarenje školskog broda "Jadran", koje je bilo planirano za danas, 19. aprila 2019. godine, za sprovođenje kriminalnih aktivnosti. U ranim jutarnjim časovima, od strane vojne policije, izvršen je pregled i pretres školskog broda "Jadran", pri čemu je pronađeno više desetina kilograma materije za koje se sumnja da se radi o psihoaktivnim supstancama", navodi se u saopštenju MO.

"Pripadnici Uprave policije i Vojne policije, po nalogu ovlašćenog tužioca, sprovode mjere i radnje u cilju otkrivanja i procesuiranja počinilaca ovog krivičnog djela. Nadležni državni organi će o daljim aktivnostima vezanim za navedeni slučaj, u toku dana dodatno informisati javnost", saopšteno je ranije iz MO.

Na Pinima su se jutros pojavila dva džipa Vojne policije, a ronioci Pomorskog odreda MVCG zaronili su ispod "Jadrana" vezanog na Pinima, kako bi pregledali podvodni dio trupa broda i dno mora ispod broda.

Posada je na brodu, a na "Jadranu" je bio i komadant MVCG, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović.

Prema nezvaničnim informacijama, studenti i profesori Pomorskog fakulteta nisu se ni ukrcali niti su unijeli svoje stvari na jedrenjak, prije nego sto je na njemu pronađena sumnjiva materija.

Oni su trebali da se ukrcaju na brod tek kada se on, po zvaničnoj ceremoniji ispraćaja na Pinima, prebaci na carinski vez u Porto Montenegru radi točenja goriva i obavljanja carinsko-administrativnih formalnosti prije prelaska državne granice.

Policija je dovela i psa posebno obučenog za otkrivanje droge.

Preporučujemo za Vas