MILIONSKI VRIJEDAN KOKAIN POKUŠALI DA ŠVERCUJU "JADRANOM"

Narko-klan preko vodnika unio drogu na vojni brod?

Starijeg vodnika sumnjiče da je tokom pripreme broda za krstarenje unio i u jednoj od prostorija na brodu sakrio veću količinu narkotika
31017 pregleda 91 komentar(a)
Nanijeta nemjerljiva šteta ugledu školskog broda „Jadran“, Mornarice i oružanih snaga Crne, Foto: Siniša Luković, Siniša Luković
Nanijeta nemjerljiva šteta ugledu školskog broda „Jadran“, Mornarice i oružanih snaga Crne, Foto: Siniša Luković, Siniša Luković
Ažurirano: 20.04.2019. 08:43h

Nekoliko desetina kilograma kokaina zaplijenjeno je juče na školskom brodu Mornarice VCG, jedrenjaku “Jadran“ u Tivtu.

Zbog šverca milionski vrijednog tovara uhapšen je najmanje jedan član posade tog ratnog broda. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” lisice na ruke stavljene su starijem vodniku Dušku Radenoviću, za sada, jedinom osumnjičenom za pokušaj šverca narkotika kojim je nanijeta nemjerljiva šteta ugledu školskog broda „Jadran“, Mornarice i oružanih snaga Crne Gore.

Radenovića sumnjiče da je proteklih dana, tokom pripreme broda za krstarenje, kada je na “Jadran” donošena hrana za dvonedjeljni boravak skoro 80 ljudi na moru, unio, i u jednoj od prostorija na brodu sakrio veću količinu narkotika.

Prema nezvaničnim informacijama, pretragom i pretresom broda pronađeno je između 50 i 60 kilograma kokaina.

Jedrenjak je pretresen neposredno prije nego što je “Jadran“ u 11 sati juče trebalo da isplovi iz Tivta na dvonedjeljno školsko krstarenje sa studentima Pomorskog fakulteta iz Kotora do Turske i Grčke.

Ta količina kokaina na crnom tržištu vrijedi preko pet miliona eura.

Zbog sumnje da iza pokušaja krijumčarenja najvrednijim brodom Mornarice VCG stoji ozbiljna organizovana kriminalna grupa, istragu je preuzelo Specijalno državno tužilaštvo.

Policajcima i forenzičarima koji su juče pretraživali “Jadran” i izuzimali tragove, rukovodio je zamjenik SDT, specijalni tužilac Saša Čađenović.

U istragu je uključena i Vojno-bezbjednosna služba Ministarstva odbrane, koja je, kako su saopštili iz MO, i otkrila namjeru kriminalaca da zloupotrijebe njihov jedrenjak.

Taj brod juče je pod komandom kapetana korvete Zorana Ivanovskog trebalo da sa ukrcanih 36 studenata i četiri profesora Pomorskog fakulteta iz Kotora isplovi na dvonedjeljno krstarenje do Istanbula u Turskoj i Pireja u Grčkoj. Dok su se studenti pripremali da se ukrcaju na brod, a posada “Jadrana” vršila posljednje pripreme za isplovljenje, stigla je vijest da je na brodu otkrivena droga. Prije nego što je medijima oko 10.30 časova stiglo saopštenje Ministarstva odbrane o pronalasku narkotika na brodu, atmosfera na i oko “Jadrana” bila je sasvim uobičajena, a jedino što je odudaralo od dosadašnjih sličnih situacija sa ispraćajima starog jedrenjaka na međunarodna krstarenja iz Tivta, bilo je primjetno prisustvo više inspektora kriminalističke policije OB Tivat u civilu, koji su se „vrzmali“ na i kod broda. Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je Vojna policija na brodu pronašla više desetina kilograma materije za koju se sumnja da je droga i tako je “spriječena namjera kriminalnih grupa da zloupotrijebe krstarenje broda”. “Na osnovu operativnih radnji ovlašćenih službenih lica Odjeljenja za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove, došlo se do saznanja da određene kriminalne grupe imaju namjeru da iskoriste krstarenje školskog broda “Jadran”, koje je bilo planirano za danas, 19. aprila 2019. godine, za sprovođenje kriminalnih aktivnosti. U ranim jutarnjim časovima, od strane vojne policije, izvršen je pregled i pretres školskog broda “Jadran”, pri čemu je pronađeno više desetina kilograma materije za koje se sumnja da se radi o psihoaktivnim supstancama”, navodi se u saopštenju MO.

Prema nezvaničnim informacijama policija je, navodno, pretragom broda našla veću količinu droge nego što su istražitelji prvobitno pretpostavljali da će se ovim putem pokušati prošvercovati. “Pripadnici Uprave policije i Vojne policije, po nalogu ovlašćenog tužioca, sprovode mjere i radnje u cilju otkrivanja i procesuiranja počinilaca ovog krivičnog djela. Nadležni državni organi će o daljim aktivnostima vezanim za navedeni slučaj, u toku dana dodatno informisati javnost”, saopšteno je iz MO.

Na Pinima su juče bila četiri džipa Vojne policije, a ronioci Pomorskog odreda MVCG zaronili su ispod “Jadrana” vezanog na Pinima, kako bi pregledali podvodni dio trupa broda i dno mora ispod broda u potrazi za eventualnim dodatnim količinama droge sakrivenim u posebnim kontejnerima “prilijepljenim” na brodsko korito, ili eventualno odbačenima u more ispod broda.

Dok je trajala akcija Vojne i civilne policije, posada “Jadrana” bila je na brodu, a na licu mjesta bio je i komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović koji je juče trebalo da i sam učestvuje na krstarenju jedrenjaka do Turske i Grčke. Umjesto na moru na putu prema stranim lukama, studenti i profesori Pomorskog fakulteta juče su završili u tivatskoj policiji gdje su pozvani da daju izjave, a izjave su istražiteljima dali i svi članovi posade školskog broda MVCG.

Prema nezvaničnim informacijama, studenti i profesori Pomorskog fakulteta nisu se ni ukrcali niti su unijeli svoje stvari na jedrenjak, prije nego sto je na njemu pronađena sumnjiva materija. Oni su trebali da se ukrcaju na brod tek kada se on, po zvaničnoj ceremoniji ispraćaja na Pinima, prebaci na carinski vez u Porto Montenegru radi točenja goriva i obavljanja carinsko-administrativnih formalnosti prije prelaska državne granice.

Iz Uprave policije i Tužilaštva nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o zaplijenjenom kokainu.

Sa drogom “tonuli” i drugi ratni brodovi

Iako je jučerašnji događaj bez presedana nešto najsramnije što se dogodilo u 85 godina dugoj istoriji tog broda, “Jadran” nije jedini školski ili ratni brod mornarica u svijetu na kojima su zaplijenjene manje ili veće količine droge. Prije pet godina na školskom brodu Ratne mornarice Španije, jedrenjaku “Juan Sebastian Elcano” u Kadizu u Španiji otkriveno je 127 kilograma kokaina zbog čijeg su šverca uhapšena tri člana posade jedrenjaka.

Istragom je kasnije utvrđeno da je “Juan Sebastian Elcano” u okviru tog istog putovanja već prije toga prošvercovao 20 kilograma kokaina u SAD, u luku u Njujorku, dok je ostatak tereta droge od 127 kilograma opijata ostao na brodu i bio namijenjen evropskom tržištu.

Prije nekoliko godina u njujorškoj luci je na školskom brodu RM Kolumbije, jedrenjaku “Glorija” otkrivena pošiljka od 30 kilograma kokaina, a tom je prilikom uhapšen jedan oficir i nekoliko mornara sa kolumbijskog ratnog broda. Na “Gloriji” je i 2004. u Kolumbiji, prije nego što je taj brod isplovio na krstarenje do Evrope, otkrivena pošiljka od 17 kilograma kokaina i 11 kilograma heroina, skrivena u brodskoj strojarnici. Kokain vrijedan 2 miliona funti otkriven je 2010. u britanskoj luci Plimut na razaraču britanske Kraljevske mornarice HMS “Manchester” zbog čega je jedna članica posade razarača osuđena na sedam i po godina zatvora. Dvije godine ranije 18 članova posade britanskog razarača “Liverpool”, na testovima je bilo pozitivno na kokain. Razarač na kome su oni služili prethodno je korišten u borbi protiv krijumčarenja droge na Karibima u kojima jje “Liverpool” imao više zapljena narkotika sa drugih brodova vrijednih nekoliko miliona funti. U Australiji je 2005. otkriven pokušaj dvojice pripadnika mornaričke pješadije SAD, da prokrijumčare 11 kilograma amfetamina vrijednih milion dolara, na desantni nosač helikoptera “Boxer” RM SAD.