Vukadinović tvrdi da su ga policajci oteli, tukli i ponižavali

Vukadinović je jedan od pripadnika navijačke grupe “Varvari”, a na snimcima objavljenim nakon incidenta, vidi se kako se sa tribina verbalno sukobljava sa policajcima
20891 pregleda 31 komentar(a)
Vukadinović neposredno po zatvršetku utakmice Sutjeska - Budućnost, Foto: Screenshot, Screenshot
Vukadinović neposredno po zatvršetku utakmice Sutjeska - Budućnost, Foto: Screenshot, Screenshot
Ažurirano: 20.04.2019. 11:51h

Pet policajaca osumnjičeno je da su ubacili Podgoričanina Marka Vukadinovića u službeni automobil, vozili po Podgorici i brutalno ga tukli i zlostavljali, dok ga na kraju krvavog nijesu dovezli u podgorički Centar bezbjednosti.

To se sve dešavalo 3. aprila, nakon utakmice između Sutjeske i Budućnosti.

Vukadinović je jedan od pripadnika navijačke grupe “Varvari”, a na snimcima objavljenim nakon incidenta, vidi se kako se sa tribina verbalno sukobljava sa policajcima.

Detalje torture Podgoričanin je napisao u prijavi, prema kojoj su prije dva dana saslušani službenici Interventne jedinice policije Dragan Radinović, Vojin Đukić, Goran Krstonijević i Veselin Milošević.

Njih je Vukadinović prepoznao kao napadače. Peti policajac još nije identifikovan.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva “Vijestima” su odgovorili da su po Vukadinovićevoj prijavi formirali predmet zbog krivičnog djela zlostavljanje i krivičnog djela teška tjelesna povreda.

“Predmet je trenutno u fazi izviđaja. Identifikovana lica su saslušana, prikupljaju se dokazi i podaci na osnovu kojih će tužilac donijeti odluku u predmetu.”

Iz Uprave policije odgovorili su “Vijestima” da su službenici podgoričkog Centra bezbjednosti postupili shodno svim instrukcijama tužioca i da će u narednom periodu preduzeti sve da utvrde relevantne činjenice o tom slučaju.

Vukadinovićev branilac, advokat Branko Anđelić rekao je “Vijestima” da su pribavili dokaze koji potvrđuju da je Vukadinović iz Nikšića stigao zdrav i bez ijedne povrede, a da su mu nakon policijske “obrade” konstatovane teške tjelesne povrede.

Pretučeni je u tužilaštvu ispričao da se nakon utakmice, sa ostalim navijačima, autobusom vratio u Podgoricu.

Iz autobusa je, tvrdi, izašao kod Hipotekarne banke na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, gdje su ga, kako tvrdi, “oteli službenici Uprave policije”.

U krivičnoj prijavi navodi da su mu u policijskom automobilu prijetili da će da ga vode u Kuče i da će ga snimati dok ga tuku:

“Vozač ili suzovač, ne znam ko tačno, govori - Ajde da ga vodimo put Kuča... Obojica se okreću prema meni i govore mi: Znaš li što će sad da se desi u Kuče... Ćutao sam... Tada mi se suvozač ili vozač obraća riječima: Sada ćemo da te skinemo golog, onda ćemo da te bijemo i da se piš..o po tebi, a to ćemo sve da snimamo, pa ćemo poslati tvojim drugovima, familiji, ‘Varvarima’ i na tom snimku ćeš da govoriš kako ne voliš Budućnost, kako si pi..a i kako moliš da prestanemo da te bijemo”, piše u krivičnoj prijavi.

Rekao je da su policajci namjerno automobilom kružili kroz grad, kako bi ga što više tukli do privođenja u Centar bezbjednosti.

“I vozač bi se povremeno okrenuo tokom vožnje, jer se kretao dosta sporo, pa bi me po nekoliko puta i on udario pesnicom... Cijelo vrijeme su me udarali pesnicama i upućivali mi razne uvredljive riječi: Pi..o jedna, jeb...mo te u usta, jesi li sad mangup”.

U prijavi navodi da se policijski “nisan patrol” u kojem je bio zaustavio u blizini stadiona “Budućnosti”, da su im tada prišli policajci iz drugog vozila i počeli su da ga vrijeđaju i oni. Tvrdi da ga je i policajac iz te ekipe udarao: “Prvo se nagao kroz prozor i pokušavao pesnicama da me udari... Onda je zamolio kolege da izađu, ušao u džip i zadao mi minimum 30 pesnica po glavi i tijelu. Nisam puštao glasa, a on mi je govorio: ‘Spušti ruke, kaži nešto pi..o, jaukni’. Neko iz druge ekipe rekao je: ‘Dobro je, ubiste tog momka’”.

Rekao je da su mu policajci polomili dva zuba.

Tvrdi da su u Centru bezbjednosti policajci pokušavali da izglade stvar, govoreći mu da nije tako moralo da bude i nudili mu cigarete.

Rekao je da je zamolio policajce da pozovu Hitnu pomoć, da su medicinari potom došli, konstatovali povrede i konstatovali da povrijeđeni mora da ode u Urgentni centar.

U Kliničkom centru ostao je do 3 sata, kada su ga, tvrdi, policajci odveli do Danilovgrada gdje ga je preuzela nikšićka policija i odvela ga u betonjerku, pa tek sjutradan kod tužioca.

Nakon fudbalskog derbija u Nikšiću, iz policije je saopšteno da je povrijeđeno šest policajaca.

“Varvari” tvrde da su ih policajci napali bez razloga, dok su slavili sa fudbalerima na atletskoj stazi. Iz policije je potom rečeno da su reagovali kada su “varvari” krenuli prema najvijačima iz Nikšića - “Vojvodama”, što su ovi demantovali.

Tada je teško povrijeđen i jedan od vođa navijača “Budućnosti” Aleksandar Čaka Ivanović, kome je određen pritvor do 30 dana.

Istraga o tom slučaju je u toku.

“Patroliram sa četiri policajca”

Prema saznanjima “Vijesti”, policajci su pred tužiocem Ivanom Medojevićem tvrdili da su imali nalog da privedu Vukadinovića, da je taj navijač pretučen u Nikšiću, a da su ga kroz glavni grad vozili jer im je naređeno da provjere okupljaju li se navijači po Podgorici.

“Koliko su odbrane okrviljenih smiješne, govore oni sami. Zamislite da pored ovakvih povreda, mene službenici Interventne jedinice sijedaju u policijsko vozilo i voze prema Kučima, navodno da bi provjerili ima li okupljanja najvijača po Podgorici. Zamislite mene vezanog, prebijenog, koji sa četiri policajca patroliram po Podgorici i provjeravam sa njima šta se dešava oko ambasade Srbije”, kazao je Vukadinović. Advokat Anđelić je “Vijestima” dostavio Vukadinovićevu izjavu, u kojoj pita policajce zašto su toliko kružili nakon što su ga “oteli” kod Hipotekarne banke u dijelu grad Preko Morače.

“Što ste me onda vodili pored Hrama, kafića ‘Frka’, Ulicom 13. jula pored ‘Dana’, preko Milenijuma do Hitne. Da ste barem rekli da ste zbog povreda koje sam, kako smisliste, sam sebi nanio, ali kako da objasnite da nisam ulazio u Hitnu to veče”.

Panoramsko prebijanje i slomljena ruka

Vukadinović je rekao da “profesionalcu” Krstonijeviću treba odati posebno priznanje iz patriotizma.

“Po izjavama okrivljenih - on se sa povrijeđenom rukom vozio sve od stadiona u Nikšiću do Podgorice, onda po istim izjavama meni želi toplu dobrodošlicu u njihovom autu, između njega i Đukića sijedam na zadnju klupu, i vozimo se do Hitne, valjda da njemu saniraju povrede na ruci. I sve bi na tren imalo smisla da povrijeđeni Krstonijević sa slomljenom rukom ulazi u Hitnu, ali ne, on pristaje tako povrijeđen na panoramsko prebijanje Podgoricom, i tek u Centru bezbjednosti odlučuje da pođe i zatraži medicinsku pomoć. Krstonijević ili zaboravlja da mi je on nanio veći dio povreda, i to baš tom slomljenom rukom”, kazao je Vukadinović.

Pretučeni navijač rekao je da će vještak utvrditi da li je Krstonijeviću ruka slomljena kamenicom, kako su to tvrdili iz Uprave policije, ili od udaraca, a da će snimci sa nadzornih kamera Hipotekarne banke pokazati i koga je udarao:

“Vidi se da par sekundi prije nego što ću biti otet nemam nijednu jedinu ogrebotinu, kamoli povredu na licu. Snimak sa video nadzora i gps auta kojim sam vožen Uprava policije uporno izbjegava da dostavi tužiocu, a razlog je više nego očigledan. Ako crnogorska javnost vidi snimak kako sam premlaćen i doveden u CB, jasno će im biti sa kakvim povredama sam vođen na ‘turu’ po Podgorici u aranžmanu Interventnog voda uprave policije”, rekao je Vukadinović.

Njegov branilac objasnio je da je protiv Vukadinovića nikšićka policija pokrenula prekršajni postupak zbog verbalnog konflikta na utakmici.

Policajci još nijesu suspendovani

Policajci protiv kojih se vodi postupak nijesu suspendovani.

Iz Uprave policije objasnili su da su u čl. 108. Zakona o unutrašnjim poslovima, precizno navedeni uslovi pod kojima se ova mjera realizuje, odnosno sprovodi.

Tim članom predviđeno je da će policijski službenik biti privremeno udaljen sa rada ako je zatečen u vršenju teže povrede službene dužnosti za koju je propisano izricanje mjere prestanak radnog odnosa, do okončanja disciplinskog postupka, za vrijeme trajanja pritvora ili ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela sa elementima korupcije ili krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom, do okončanja krivičnog postupka.

“Policijski službenik može biti privremeno udaljen sa rada i kad je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti ili disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti ako bi njegovo prisustvo na radu štetilo interesu, odnosno ugledu Ministarstva ili policije ili ometalo tok disciplinskog postupka.

Policijski službenik može biti privremeno udaljen sa rada i prije pokretanja krivičnog postupka kad je donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv njega za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti ako bi njegovo prisustvo na radu štetilo interesu, odnosno ugledu Ministarstva ili policije”, predviđeno je Zakonom.

UP tvrdi da su Vukadinovića prepoznali kao glavnog aketera incidenta

Iz Uprave policije su “napomenuli da su policijski službenici pomenutog M. V. prepoznali kao jednog od glavnih aktera incidenta koji se dogodio na utakmici koja je odigrana u Nikšiću između FK „Sutjeska“ i FK „Budućnost“, 03. aprila 2019. godine”.

“Tom prilikom o događaju je obaviješten nadležni tužilac. M. V. je sproveden u Centar bezbjednosti Nikšić radi daljeg postupanja, a protiv njega su službenici ovog centra podnijeli prekršajnu prijavu zbog počinjenog prekršaja iz čl. 11 Zakona o javnom redu i miru, kao i prijavu zbog počinjenih incidenata shodno Zakonu o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama”, kazali su iz UP, ne odgovarajući ko je i kada izdao nalog za njegovo hapšenje, i zbog čega Vukadinović nije direktno odvezen u CB Podgorica.

Bonus video: