Ko će platiti za vilu Đorđine Marović?

Pokrenut postupak prinudne naplate poreza od oko 3.500 eura za nekretninu koju je Radojica Krstović “fingirano kupio” od supruge šefa budvanske kriminalne grupe
7807 pregleda 6 komentar(a)
Đorđina Marović, Foto: Savo Prelević
Đorđina Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.04.2019. 16:05h

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva pokrenula je postupak prinudne naplate oko 3.500 eura, koliko duguje tivatski biznismen Radojica Krstović na ime poreza na nepokretnost za luksuznu vilu koju je prije četiri godine, kako je sud utvrdio, fingirano kupio od Đorđine Marović, supruge odbjeglog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Uprava na čijem čelu je Petar Odžić (SDP) ostavila je rok od deset dana Krstoviću da izmiri dugovanje za porez i turističku taksu, a u suprotnom će upisati hipoteku na četvoroetažnu vilu u budvanskom naselju Bijeli do, što im zakon i dozvoljava.

Lokalna uprava pokrenula je postupak u vrijeme dok se čeka odluka Apelacionog suda, nakon što je Viši presudio da se vila oduzima i prenosi u vlasništvo države, jer nije dokazano da je Krstović kupio od Marovićeve.

Sumnja se da je vila izgrađena novcem koji su od kriminala stekli njen suprug Svetozar i sin Miloš. Viši sud kojim predsjedava Bors Savić nije povjerovao u svjedočenja srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića i Isata Boljevića da su pozajmili novac Krstoviću za kupovinu vile, što je bilo presudno da se donese odluka o trajnom oduzimanju milionski vrijedne nekretnine.

“Sud je jasno i bez sumnje utvrdio da se radilo o fiktivnom pravnom poslu i da Krstović nije isplatio 1,5 miliona eura za kupovinu kuće, te da je prenos imovine bio fiktivan sa jednim logičnim ciljem - da se spriječi njeno oduzimanje”, piše u presudi.

Krstović je u oktobru 2015. kupio vilu od Đorđine Marović, u jeku istrage Specijalnog državnog tužilaštva protiv njenog supruga i sina.

Tokom finansijske istrage koju je vodio tim na čijem je čelu Milivoje Katnić utvrđeno je da Krstović nije isplatio novac za kupovinu, zbog čega se sumnja da je to bila samo maska kako bi Marovići zadržali imovinu. Takve optužbe Tužilaštva i dokazi koje su priložili, bili su presudni da Viši sud presudi da se vila oduzme.

Marovićeva je vilu u Budvi kupila 2012. za 300.000 eura od poznatog fudbalskog trenera i funkcionera Miljana Miljanića. Kuća je potom srušena, a iste godine u avgustu Marovićeva je predala zahtjev za dobijanje građevinske dozvole, nakon čega je vila i izgrađena.

Prema katastarskoj evidenciji, vila raspolaže podrumom od 118 kvadrata, u suterenu je nestambeni prostror od 149, u prizemlju stambeni prostor od 219 kvadrata, na prvom spratu je stan od 146 i na drugom stan od 75 kvadrata. Kuća ima dvorište od 500 i voćnjak od 41 kvadrat.

Taman kada su radovi okončani, ljeta 2015. godine, Specijalno tužilaštvo započelo je brojne istrage zbog sumnje da je ekipa na čelu sa Marovićem oštetila Opštinu za više desetina miliona eura...

Đorđina je odlučila da vilu proda u oktobru 2015. godine, sedam dana prije nego što je Specijalno državno tužilaštvo naložilo hapšenje njenog sina Miloša. Saglasnost na ugovor o kupoprodaji dao je i Svetozar koji je kod notara potpisao izjavu da “daje saglasnost svojoj supruzi Đorđini da bez njegove dodatne saglasnosti zaključuje sve pravne poslove koji imaju za predmet otuđenje ili opterećenje nepokretnosti upisane na njeno ime, a stečene u vrijeme njihove bračne zajednice”.

U ugovoru koji je zaključen sa Krstovićem, navodi se da je Marovićeva na ruke dobila 300.000 eura, dok je preostalih 1.200.000 trebalo da joj bude isplaćeno do 6. novembra 2015.

Krstović je kazao da je novac za kupovinu pozajmio od Boljevića.

Subotić je na suđenju rekao da je krajem avgusta ili početkom septembra 2015. godine svom dugogodišnjem prijatelju Boljeviću pozajmio milion i po eura.

Sud nije osporio vjerodostojnost ugovora kojim je Đorđina Marović kupila staru kuću od Miljanića, ali je bilo diskutabilno porijeklo novca kojim je isplatila dogovorenu cijenu. Đorđina je tvrdila da joj je novac dao sin Miloš, koji je prethodno prodao zemlju u Krimovici.

Porez naplaćuju bolje nego ikad

Naplata poreza višestruko je porasla u protekle dvije godine, od kada je Uprava javnih prihoda intenzivirala naplatu zaostalih i pristiglih poreskih dugova neselektivnom primjenom zakonom propisanih mjera. Tako se lani u opštinsku kasu slilo 13,5 miliona eura, što je apsolutni rekord lokalne uprave u protekloj deceniji.

Na više od stotinu nepokretrnosti upisane su hipoteke Opštine kao garancija da će se izmiriti poresko potraživanje.

Naplata poreskog duga vrši se blokadom računa preko Centralne banke ako je riječ o firmama, odnosno preko javnog izvršitelja kada su dužnici građani.

Opština je u protekloj godini blokirala gotovo stotinu hiljada kvadrata zemlje od Petrovca do Budve, vlasništvo nekoliko firmi - poreskih dužnika, a hipoteke su upisivane i građanima koji godinama ne izmiruju porez na nepokretnost.

Bonus video: