Devetoro osumnjičeno za ovjeru isprave sa lažnim podacima kako bi izvršili likvidaciju preduzeća

Policija je podnijela krivične prijave protiv devet osoba za sedam krivičnih djela, u okviru operativnog plana Evazija
2312 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Službenici policije podnijeli su krivične prijave protiv devet osoba osumnjičenih da su ovjerile isprave sa lažnim podacima kako bi obavile likvidaciju preduzeća.

Službenici policije su krivične prijave podnijeli protiv devet osoba za sedam krivičnih djela, u okviru operativnog plana Evazija.

Službenici odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i za suzbijanje privrednog kriminaliteta su podnijeli krivičnu prijavu protiv V.Č. iz Podgorice zbog sumnje da je počinila krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

„Ona je kao osnivač i izvršni direktor podgoričke kompanije Forma R pred notarom ovjerila izjavu u kojoj je navedeno da su izmirene sve obaveze koje je to preduzeće imalo prema povjeriocima, zaposlenima i Poreskoj upravi (PU)“, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Takva izjava je predata PU za pokretanje postupka dobrovoljne likvidacije, pri čemu je pričinjena šteta u iznosu od 2,87 hiljada eura.

„Takođe krivične prijave su podnijete protiv S.P. iz Čačka i B.P. iz Užica, oboje nastanjeni u Herceg Novom, zbog sumnje da su počinili dva krivična djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja“, navodi se u saopštenju.

S.P. i B.P. su, kao izvršni direktor i osnivač kompanije Direct market consulting, ovjerili dvije izjave kod Osnovnog suda u Herceg Novom u kojima je navedno da su izmirene sve obaveze te firme prema povjeriocima. Oni su takve izjave predali PU za pokretanje postupka dobrovoljne likvidacije.

„Provjerom je utvrđeno da postoje potraživanja PU prema toj kompaniji u iznosu od 2,49 hiljada eura“, dodaje se u saopštenju.

Policijski službenici su podnijeli i krivičnu prijavu protiv N.K. iz Podgorice zbog sumnje da je počinila krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Ona je krivično djelo počinila kao jedan od osnivača i izvršni direktor preduzeća Analytica consulting, ovjeravanjem neistinite izjave.

Provjerom je utvrđeno da postoje potraživanja PU prema toj firmi u iznosu od 3,29 hiljada eura.

Protiv M.D. iz Nikšića je takođe podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

On je, kao osnivač i izvršni direktor nikšićke kompanije MD Komerc, izjavu sa neistinitim sadržajem upotrijebio prilikom podnošenja zahtjeva PU za pokretanje postupka dobrovoljne likvidacije tog preduzeća.

Provjerama je utvrđeno da PU, prema toj kompaniji, ima potraživanja u ukupnom iznosu od 11,38 hiljada eura.

Službenici dva odsjeka su podnijeli krivičnu prijavu zbog istog krivičnog djela i protiv M.A. i I.A, oba iz Podgorice.

„Oni su, sumnja se, kao osnivač i izvšni direktor preduzeća Arsović Serber, za svrhu dobrovoljne likvidacije preduzeća, ovjerili kod notara neistinitu izjavu koju su upotrijebili prilikom podnošenja zahtjeva PU. Provjerama je utvrđeno da PU ima potraživanja u iznosu od 4,99 hiljada eura“, dodaje se u saopštenju.

Nadležnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Rožajama su podnijete dvije krivične prijave protiv R.Ć. i N.D. zbog postojanja sumnje da su počinili dva krivična djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Sumnja se da je R.Ć. kao osnivač i izvršni direktor preduzeća Ćatović – R Export – Import počinio to krivično djelo ovjeravajući neistinitu izjavu u svrhu dobrovoljne likvidacije preduzeća.

Sumnja se da je on tim krivičnim djelom oštetio državni budžet za 4,89 hiljada eura.

„Krivična prijava je podnijeta protiv N.D. koji je, sumnja se, počinio isto krivično djelo kao osnivač i izvršni direktor rožajskog preduzeća Unicom–D i na taj način prozrokovao štetu po budžet u iznosu od 4,04 hiljade eura“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: