Rakočević: Srbija ima odgovornost da postupi po zahtjevu za izručenjem Marovića

Odluka Ministarstva pravde, navodi Rakočević, pokazuje da Crna Gora postupa u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima
2232 pregleda 17 komentar(a)
Rakočević, Foto: Boris Pejović
Rakočević, Foto: Boris Pejović

Crnogorsko Ministarstvo pravde upućivanjem zahtjeva za izručenje Svetozara Marovića nametnulo još jednu međunarodnu obavezu Srbiji, koja sada, nakon crvene Interpolove potjernice koja je za Marovićem raspisana, ima odgovornost da postupi i prema zahtjevu Crne Gore za njegovo izručenje.

To je ocijenio dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević, navodeći da odluka Ministarstva pravde da zatraži od Srbije da omogući da Svetozar i Milos Marović odsluže zatvorske kazne na koje su pravosnažno osuđeni, pokazuje da Crna Gora postupa u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima - Evropskom konvencijom o ekstradiciji i drugim međunarodnim i bilateralnim ugovorima.

“Crnogorsko Ministrastvo pravde je ovim dobrim taktičkim potezom dodatno pojačalo međunarodni pritisak na Srbiju da napokon izruči Svetozara Marovića kao i spriječi nastupanje zastarjelosti u odnosu na Miloša Marovića”, kazao je Rakočević agenciji MINA.

On je objasnio da je standardna procedura u svim predmetima izručenja iz Srbije zahtijevala upućivanje zahtjeva za izručenje nakon sto državni organi Crne Gore budu obaviješteni da je osoba koju Crna Gora potražuje lišena slobode u Srbiji.

“Poznato je da je u slučaju Svetozara Marovića policija Srbije postupala suprotno preuzetim obavezama propuštajući da traženo lice liši slobode i izruči ga Crnoj Gori u dužem vremenskom periodu”, rekao je Rakočević.

On smatra da je Ministarstvo pravde ovom procesnom radnjom nametnulo još jednu međunarodnu obavezu Srbiji koja sada ima odgovornost da postupi prema zahtjevu za izručenje Crne Gore kao i prema crvenoj Interpolovoj potjernici.

“U slučaju mlađeg Marovića, nakon što je postalo očigledno da mu je davanjem srpskog državljanstva kao osuđenom licu omogućeno da izbjegne izdražavanje kazne u Crnoj Gori, Ministarstvo pravde je podnosenjem zahtjeva sprječilo nastupanje zastarjelosti koja bi nastupila ovog ljeta ukoliko bi se i dalje čekalo da Srbija ispuni svoje obaveze”, objasnio je Rakočević.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je i u ovom slučaju u kontinuitetu postupala profesionalno i odgovorno u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom.

Bonus video: