Odgođeno razmatranje optužnice protiv Kneževića i Đurđića

Tužilaštvo sumnjiči Kneževića i Đurđića da su nezakonito izdali garancije Atlas banke od 12,5 miliona eura
1437 pregleda 0 komentar(a)
Knežević, Foto: Srdan Kosović
Knežević, Foto: Srdan Kosović
Ažurirano: 30.04.2019. 14:39h

Ni danas u podgoričkom Višem sudu nije održano ročište na kojem je bilo planirano razmatranje optužnice protiv Duška Kneževića i Đorđa Đurđića, koji se terete za nezakonito izdavanje garancija Atlas banke od 12 ipo miliona eura. Razlog tome je što su advokati odbjeglog predsjednika Atlas grupe tražili prvo odlaganje, a zatim i izuzeće SDT Stojanke Radović i sudije Borisa Savića.

Kada je sudija Boris Savić odbio da uvaži zahtjeve branioca optuženog Duška Kneževića, koji su tražili odgađanje ročišta uz obrazloženje da zbog tehničkih razloga i poprilično obimne dokumentacije nijesu bili u mogućnosti adekvatno da se pripreme za danas zakazano ročište, te da se njihovom klijentu optužnica dostavi u Londonu, uslijedili su zahtjevi za njegovo izuzeće. "Zato što nam je onemogućeno da se pripremimo za ispitivanje optužnice. Naveli smo jasne razloge. Nije tačna činjenica koju je sudija naveo da je prošli put suđenje odgođeno da bi se pripremnili mi za ispitivanje optužnice nego je odloženo zato što ja nijesam dobio poziv"; kazao je Kneževićev branilac, Zdravko Đukanović.

Tražili su i izuzeće specijalne tužiteljke Stojanke Radović, za koju su tvrdili da dodatnu sumnju u njenu nepristrasnost budi činjenica da je istragu u ovako složenom predmetu okončala za mjesec ipo dana. Razlozima tu nije kraj.

"Njeno izuzeće smo tražili jer je istina da ona nas nije obavijestila da je završeno to ekonomsko finansijsko vještačenje koje je jako bitno za ovaj postupak. Drugi navodi tužiteljke ne odgovaraju istini... Tužilaštvo i ako je po zakonu bilo dužno da se izjasni na te predloge do danas nikakog izjašnjenja nije bilo", dodao je Đukanović.

I dok advokati tvrde da ovakvi njihovi potezi nijesu uismjereni ka tome da odugovlače sa početkom ročišta, s druge strane, tužiteljka Radović tvrdi upravo da je to jedini razlog njihovih zahtjeva. Dodaje da nije imala zakonsku obavezu da obaviještava odbranu o okončanom vještačenju, i ističe da je više puta od advokata odbaren tražila tačnu Kneževićevu adresu, ali da joj je on nije želio dostaviti.

Po izlasku iz sudnice novinarima se obratio optuženi bivši izvršni direktor Atlas banke, ali o onome što mu se stavlja na teret nije govorio. Poručuje da će to uraditi tamo gdje treba

"Iskazujem puno povjerenje u rad državnih organa, u pravosudni sistem Crne Gore i naravno u svoj pravni tim. Sve što budem imao da kažem ovom povodom reći ću u sudnici, ne preko društvenih mreža, ne preko medija jer smatram to jedinim odgovornim načinom da se neko odnosi prema ovim stvarima", kazao je optuženi Đurđić.

Sljedeće ročište zakazano je za 13. maj. Tužilačkim aktom optuženi se terete za nezakonito izdavanje garancija Atlas banke od 12 ipo miliona eura.

Bonus video: