ZAHTJEVI ĆE BITI PROSLIJEĐENI NADLEŽNOM SUDU

Srbija primila zahtjev za izručenje Marovića

Nadležni sud treba da odluči da li su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje Marovića, odnosno za izvršenje kazne na koju je njegov sin osuđen u Osnovnom sudu u Kotoru
2889 pregleda 12 komentar(a)
Marović, Foto: Savo Prelević
Marović, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo pravde Srbije primilo je zahtjev Crne Gore za izručenje nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, kao i zahtjev da njegov sin Miloš Marović kaznu na koju je osuđen u Kotoru izdržava u Srbiji, saopšteno je danas Tanjugu.

Zahtjevi Crne Gore sa propratnom dokumentacijom biće proslijeđeni nadležnom sudu na dalje postupanje, dodaju u sprskom Ministarstvu pravde.

Nadležni sud treba da odluči da li su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje Marovića, odnosno za izvršenje kazne na koju je njegov sin osuđen u Osnovnom sudu u Kotoru. Nadležnost suda biće opredijeljena prema mjestu njihovog prebivališta, odnosno boravišta u Srbiji, navodi Tanjug.

Za Svetozarom Marovićem je 2017. godine Crna Gora raspisala Interpolovu potjernicu, jer nije dostupan za odsluženje kazne od tri godine, na koju je osuđen 2006. godine zbog zloupotrebe službenog položaja i da je oštetio budvansku opštinu za milionske iznose.

Ministarstvo pravde Crne Gore saopštilo je prošle sedmice da molbom traži izručenje Marovića, iako Srbija nije postupila po potjernici, odnosno nije ga uhapsila.

Ministarstvo je takođe proslijedilo zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru, kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od godinu dana, koja je izrečena Milošu Maroviću, bude izvršena u Srbiji, pošto je nedavno po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo.

Njemu je dodijeljeno državljanstvo Republike Srbije, a prema važećim međunarodnim ugovorima Srbija nije u obavezi da izruči sopstvenog državljanina koji je osuđen na zatvorsku kaznu manju od dvije godine, podsjeća Tanjug.

Preporučujemo za Vas