Marović će da tuži jer su mu udarili na penziju

Maroviću se od penzije odbija 239,71 eura, a Opština Budva do sada je na taj način naplatila 2.352,16 eura
10960 pregleda 46 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Boris Pejović
Svetozar Marović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.05.2019. 08:45h

Odbjegli i osuđeni šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović pokušaće da ospori rješenje o tome da se i njegovim ličnim primanjima i nekretninama, kojima nije garantovao prilikom sklapanja sporazuma o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom, naplati sudska kazna od gotovo 1,1 milion eura.

“Vijestima” je potvrđeno da će Marovićevi pravni zastupnici tužbom tražiti da se rješenje o izvršenju javne izvršiteljke Snežane Pavlićić proglasi nedopustivim u dijelu koji nije predviđen sporazumom, nakon što mu je blokirana i penzija.

Maroviću se od penzije odbija 239,71 eura, a Opština Budva do sada je na taj način naplatila 2.352,16 eura.

Marović je sa tužiocima, na čijem je čelu Milivoje Katnić, zaključio sporazum o priznanju krivice kojim se obavezao da plati 1.096.481 euro i odleži četiri godine u zatvoru. Ni jedno ni drugo obećanje nije ispunio i već treću godinu je u Beogradu, van domašaja crnogorskih pravosudnih organa.

Sporazumom se tačno navodi kojom su imovinom Marović, njegov brat Dragan, sin Miloš i rođaci garantovali da će biti plaćeno više od milion eura i njime nije predviđena blokada penzije.

Prodaja dijela imovine Marovića odložena je za 20. maj.

U postupku izvršenja, podgorička kancelarija izvršiteljke Pavličić donijela je prije mjesec novi zaključak o prodaji djelova imovine bivšeg visokog funkcionera DPS-a u korist Opštine Budva, procijenjene vrijednosti od 142.632 eura. Na prodaju će 20. maja ponovo i dva dijela parcela na Jazu od 1.013 i 589 kvadrata, gdje Marović ima pravo suvlasništva. Procijenjene vrijednosti su 73.819,2 i 40.994,4 eura.

Marović se prije pola godine žalio i na prodaju tih parcela, ali je Ministarstvo finansija krajem decembra donijelo rješenje kojim se odbija žalba kao neosnovana.

Pokretna i nepokretna imovina koju su braća Marovići založila procijenjena je na gotovo 290.000 eura manje nego što je to učinio sudski vještak koga je prije tri godine angažovalo Specijalno državno tužilaštvo. Prema nalazu vještaka kojeg je angažovao Katnićev tim, imovina je procijenjena na nešto više od 570.000 eura. Vještak koga su angažovali javni izvršitelji procijenio je da vrijedi upola manje.

Svetozar i Miloš su u Beogradu, a Crna Gora ih potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni. Miloš je priznao da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27.000 kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime je budvanska kasa oštećena za 1,4 miliona eura.

Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385.000 eura, koju je prije godinu izmirio. Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i podnio zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi.

Svetozar se navodno liječi u Beogradu, a u Crnoj Gori ga čeka četvorogodišnja kazna zatvora.

Ministarstvo pravde Srbije primilo je prošle sedmice zahtjev Crne Gore za izručenje nekadašnjeg predsjednika državne zajednice Srbije i Crne Gore, kao i zahtjev da njegov sin kaznu na koju je osuđen u Osnovnom sudu u Kotoru izdržava u Srbiji.

Zahtjevi Crne Gore sa propratnom dokumentacijom biće proslijeđeni nadležnom sudu na dalje postupanje, navode u sprskom Ministarstvu pravde.

Nadležni sud treba da odluči da li su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje Marovića, odnosno za izvršenje kazne na koju je njegov sin osuđen u Kotoru.

Iz MUP-a Srbije juče je saopšteno da stariji Marović nije dobio srpsko državljanstvo.

Nadležnost suda biće opredijeljena prema mjestu njihovog prebivališta, odnosno boravišta u Srbiji.

Budva zemljom na Jazu naplatila petinu kazne

Opština Budva preuzela je prošlog mjeseca hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Miloša Marovića, za 225.000 eura, što je upola manji iznos od procijenjene vrijednosti. Time je naplatila dio sudske kazne od gotovo 1,1 milion eura, koliko se njegov otac obavezao da će da plati.

Opština se odlučila da preuzme imovinu jer da to nije učinila, na trećem ročištu, praktično bi sa hektarom zemlje bila namirena cjelokupna novčana kazna izrečena Svetozaru Maroviću.

Bonus video: