Ubistvo nekadašnjeg poslanika LSCG Saše Markovića: Hvalili se napretkom u istrazi, pa ćute četiri godine

Marković je ubijen 17. aprila 2015. godine u Bečićima
8417 pregleda 5 komentar(a)
Navodni ubica Saše Markovića, Foto: Uprava policije
Navodni ubica Saše Markovića, Foto: Uprava policije

Uprkos najavama, policija i tužilaštvo duže od četiri godine nijesu otkrili ko je i zbog čega ubio Budvanina Sašu Markovića.

Nije otkriveno ni ko je organizovao likvidaciju nekadašnjeg poslanika Liberalnog saveza Crne Gore.

Specijalno državno tužilaštvo sada rukovodi tim predmetom.

“Obavještavam vas da je u ovom tužilaštvu formiran predmet povodom ubistva S.M., i isti je nakon sprovedenog izviđaja dostavljen na nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu”, odgovorila je “Vijestima” portparolka VDT-a, tužiteljka Lepa Medenica.

Iz SDT-a na čijem čelu je Milivoje Katnić nijesu odgovorili na pitanja o tom predmetu.

Marković je ubijen 17. aprila 2015. godine u Bečićima.

Samo mjesec kasnije, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević tvrdio je da u istrazi ubistva Markovića ima ozbiljnog napretka i da je to predmet pažnje policije. Međutim, do danas nije saopšteno koji je to ozbiljan napredak, jer se ne zna ko je ispalio hice u Markovića.

Iz Višeg državnog tužilaštva Podgorica nije odgovoreno šta su do sada učinili da rasvijetle ubistvo Markovića.

On je navodno druga žrtva kokainskog rata koji među crnogorskim klanovima bjesni od kraja 2014. godine, zbog nestanka 200 kilograma kokaina.

Policija vjeruje da je stradao slučajno, jer su ga ubice zamijenile sa kumom Goranom Đuričkovićem, ubijenim 27. oktobra 2015. u Budvi.

Početkom prošle godine iz vrha crnogorske policije “Vijestima” su dostavili fotografiju na kojoj je navodno Markovićev ubica. Tada su nezvanično rekli da su čovjeka na fotografiji, za kojeg sumnjaju da je ubica, snimile nadzorne kamere dok je kroz tunel bježao od Bečića ka Budvi. Međutim, te podatke i fotografiju navodnog ubice dostavili su tek nakon što je ubijen čovjek kojeg su nezvanično sumnjičili za ubistvo Markovića.

Tvrdili su i da je ubistvo Budvanina policijski davno riješeno, ali da osumnjičeni nije procesuiran zbog nedostatka materijalnih dokaza.

Tada su objasnili da je crnogorska policija utvrdila da je ubica odmah nakon likvidacije Markovića napustio Crnu Goru.

“Prema našim podacima, prvo je boravio u Brazilu, potom u Italiji, pa Albaniji i na kraju u Srbiji. Koristio je lažna italijanska dokumenta, izdata na ime Nikola Benedeti”, kazao je sagovornik iz istrage govoreći o sada pokojnom Kotoraninu.

Marković je ubijen u bečićkom naselju Ivanovići.

Njegovo tijelo pronađeno je u automobilu “alfa romeo”. Prema spisima iz istrage, bio je vezan sigurnosnim pojasem, motor vozila je bio ugašen, mjenjač je zatečen u drugoj brzini, a ručna kočnica nije bila podignuta. Očevidaca nije bilo, a u službenoj zabilješci piše da je bilo više od 30 oštećenja na vozilu od projektila.

Pronađen je otisak obuće na zemljanoj površini, plastična boca i čaure kalibra 7,62 mm. Dan kasnije policija je pronašla ostatke zapaljene automatske puške sa prigušivačem.

Već tada, iz policije su nezvanično “Vijestima” rekli da je naručilac ubistva iz Crne Gore. Međutim, nikada više nijesu saopštili nijedan detalj o osobi koja je tražila glavu Markovića.

Istog dana kada su pronađeni ostaci zapaljene puške, policiji je izjavu dao Markovićev kum, sada pokojni Goran Đuričković.

Tada je inspektorima rekao da ostavlja mogućnost da mu je kum ubijen greškom, zbog njega.

Bonus video: