AKCIJA POLICIJE U PODGORICI

Osumnjičeni za utaju više od pet miliona eura poreza: Privedeni Blagojević, Dajković, Ražnatović...

Uhapšeni su direktori i računovođe nekoliko poznatih podgoričkih firmi
68677 pregleda 64 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2019. 10:41h

Rano jutros, po nalogu SDT-a, pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja zbog sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, krivično djela utaja poreza i doprinosa i krivično djelo prouzrokovanje lažnog stečaja uhapsili su šesnaest osoba. Za jednom osobom se traga.

Kako saznajemo, uhapšeni su direktori i računovođe nekoliko poznatih podgoričkih firmi zbog sumnje da su utajili više stotina hiljada eura poreza.

Prema informacijama Televizije Vijesti uhapšeni su direktor salona namještaja "Namos Dajković" Vladan Dajković , osnivač kompanije "Fidija" Joko Blagojević (70), direktor, osnivač i ovlašćeni zastupnik više firmi među kojima su "Arhimed" i agencija "MAMA" Nikola Dobričanin (40), direktor konobe "Maruška" Vlatko Ražnatović (50), Dejan Petričević (36), Nataša Tvrdišić (45), Danijela Bošković (36), Aleksandar Ivanović (45), Bojan Petričević (36), Filip Lopičić (35), Tihomir Lakić (64), Dragoslav Lakić (57), Radomir Karadžić (39), Radovan Terzić (38) i Ivan Vuković (40).

U bjekstvu je Dejan Lakić za kojim je raspisana potraga.

Dajković je, kako saznaje Televizija Vijesti, oko 16 časova saslušan pred Specijalnim tužiocem koji mu je odredio zadržavanje do 72 sata nakon čega je sproveden u Centar bezbjednosti Podgorica.

SDT-u su protiv 24 fizička i 14 pravnih lica podnijete krivične prijave.

"18 preduzeća koja su osnovali osumnjičeni I.V, D.L i R.K. i sa njima povezana lica T.L, B.B, D.B, D.L, V.R i R.T su, kako se sumnja, omogućila preduzećima čija su odgovorna lica B.P, V.D, J.B, A.I, F.L, N.T, N.D. i D.P. izvlačenje dobiti stečene poslovanjem preduzeća, koja se vlasnicima preduzeća vraća u gotovini, čime su pričinili štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i fiktivno prikazanih troškova u iznosu od preko 1.500.000 eura", saopšteno je iz Uprave policije.

I.V, D.L, R.K. ili sa njima povezana lica su, sumnja se, kontaktirali vlasnici ili odgovorna lica preduzeća uplatioca, kojima je bio neophodan gotovi novac a koji su stekli kroz regularno poslovanje kao dobit.

U zavisnosti od potrebnog iznosa koji je unaprijed bio dogovoren između I.V, D.L, R.K. i vlasnika tih preduzeća, I.V, D.L. ili R.K. su sačinjavali fiktivnu fakturu ka tim preduzećima, pojašnjeno je iz Uprave policije.

"Nakon dostave fiktivne fakture sa dogovorenim iznosom novca, preduzeće koje prima ovu fakturu je, sumnja se, odmah vršilo uplatu novca po fiktivnoj fakturi nekog od preduzeća čiji su stvarni vlasnici I.V, D.L. i R.K. Nakon toga sredstva od priliva uplatioca su se istog dana raslojavala – dio se opet prenosio po osnovu prometa roba i usluga, gotovo uvijek na račun nekog od pravnih lica ove organizovane kriminalne grupe (OKG), a dio se istoga dana podizao gotovinski (a osnovu materijalnih troškova ili putnih troškova) ili se prenosio na račun biznis kartica koje se vode na organizatore ove kriminalne grupe ili na nekog sa njima povezanih lica, da bi i taj novac bio podignut gotovinski putem bankomata. Nakon podizanja novca I.V, D.L. ili R.K. vraćali su novac uplatiocu, a za sebe, kako se sumnja, zadržavali određenu proviziju", navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, na ovaj način su preduzeća koja su vršila fiktivne uplate uvećavale ulazni PDV čime su, kako se sumnja, umanjili svoje poreske obaveze prema državnom budžetu.

"Da bi se izbjeglo plaćanje poreskih obaveza u preduzećima čiji su vlasnici I.V, D.L, R.K. ili sa njima povezana lica, nakon određenog perioda fiktivnog poslovanja u kojem su ta preduzeća vršila prethodno opisane nezakonite radnje, a time i stvorila određenu poresku obavezu (izlazni pdv), u nekim preduzećima ove OKG su pokrenuti i okončani stečajni postupci", navodi se u saopštenju.

Sumnja se da su na ovaj način preduzeća čiji su vlasnici I.V, D.L, R.K. u zadnjih pet godina omogućila vlasnicima više desetina preduzeća da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su izvukla preko 20.000.000 eura u gotovini po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa, čime su pričinili štetu budžetu Crne Gore za iznos neplaćenog poreza u iznosu od preko 5.000.000 eura.

Preporučujemo za Vas