Ćalovićeva nezakonito smijenjena iz ASK-a

Poništena odluka Skupštine o njenoj smjeni
3564 pregleda 5 komentar(a)
Ćalović Marković, Foto: Boris Pejović
Ćalović Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2019. 08:46h

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković nezakonito je smijenjena iz Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

To je prvostepena presuda sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Branke Zeković, koja je usvojila tužbeni zahtjev Ćalovićeve da se poništi odluka Skupštine o njenoj smjeni iz ASK-a.

Portparolka tog suda Anja Krkeljić Milić potvrdila je “Vijestima” odluku suda, dodajući i da je kao nesnovan odbijen prigovor stvarne nenadležnosti suda, koji je podnijela država.

Odlukom Upravnog suda ranije je takođe utvrđeno da Ćalović Marković nije prekršila Zakon o sprečavanju korupcije.

ASK na čelu sa Sretenom Radonjićem, utvrdio je ranije da je direktorica MANS-a kao članica Savjeta prekršila Zakon, a Skupština je zatim smijenila.

Upravni sud je ranije već jednom poništio odluku ASK-a, ali je ta institucija ponovo donijela istu odluku. Nakon toga Upravni sud donio konačnu odluku da Ćalovićeva nije prekršila Zakon.

U tužbi se ističe da je odluka o razrješenju donijeta u vrijeme kada se pred Upravnim sudom vodio spor radi poništenja odluke pomoćnika direktora ASK-a, koji je postupajući po nalozima direktora Agencije, proizvoljno, nezakonito i bez obrazloženja, sa nizom neistinitih navoda, utvrdio da je Ćalović Marković prekršila odredbe Zakona o sprečavanju korupcije.

“Nesporno je, dakle, da odluka pomoćnika direktora Agencije nije bila pravnosnažna i da nijesu bili ispunjeni uslovi za pokretanje postupka razrješenja u Skupštini Crne Gore”, piše u tužbi. Dodaje se da povredu zakona prethodno nije utvrdio Savjet ASK-a, već pomoćnik direktora Agencije, a Savjet nije obavijestio nadležni odbor, već je, kako navode, to uradio direktor Agencije. U odgovoru na tužbu navodi se da je sud nenadležan da sudi jer je spornu odluku donijela Skupština, pa bi to predstavljalo miješanje jedne grane vlasti u drugu. Traže da se sud oglasi nenadležnim ili odbije tužbu kao neosnovanu. Ustavni sud ranije je utvrdio da su pravila o radu ASK-a u dijelu sprečavanja sukoba interesa javnih funkcioera suprotna Ustavu Cme Gore, te da pomoćnik direktora uopšte nema ovlašćenja da donosi takve odluke.

Bonus video: