Eksperti EU provjeravaju koliko smo napredovali u borbi protiv šverca cigareta

"Nezavisni eksperti će analizirati konkretne slučajeve sprječavanja krijumčarenja cigareta od strane crnogorskih carinskih organa i krivične postupke pokrenute u ovoj oblasti", saopšteno iz Vlade
2274 pregleda 1 komentar(a)
Cigarete zaplijenjene u jednoj od akcija policije (Ilustracija), Foto: Uprava policije
Cigarete zaplijenjene u jednoj od akcija policije (Ilustracija), Foto: Uprava policije

Ekspertska misija Evropske unije boraviće u Crnoj Gori od 14. do 17. maja, s ciljem procjene trenutnog stanja i sagledavanja napretka u oblasti prevencije i borbe protiv krijumčarenja cigareta i nedozvoljene trgovine cigaretama iz perspektive pregovora o pristupanju Crne Gore s Evropskom unijom u poglavljima 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost i 29 - Carinska unija.

Kako je saopšteno iz Vlade, misiju će predvoditi ekspert iz Kancelarije za borbu protiv prevara Evropske komisije (OLAF) i nezavisna ekspertkinja iz Italije.

"Nezavisni eksperti će analizirati konkretne slučajeve sprječavanja krijumčarenja cigareta od strane crnogorskih carinskih organa i krivične postupke pokrenute u ovoj oblasti. Takođe, tokom misije će se sastati s predstavnicima organa nadležnih za sprječavanje krijumčarenja cigareta, između ostalog sa predstavnicima Uprave carina, policije, tužilaštva, Tržišne inspekcije, a biće organizovana i posjeta Luci Bar i slobodnoj trgovačkoj zoni", navodi se u saopštenju Vlade.

Bonus video: