Klakor: Novosel, Simović i Ćosović širili mržnju, netrpeljivost, šovinizam i diskriminaciju

U prijavi protiv čelnika tivatskog parlamenta i dvojice funkcionera UBNOR, Klakor je naveo da su Simović, Novosel i Ćosović 9. maja na "Času istorije" u organizaciji tivatskog UBNOR, "zloupotrebili maloljetnike, učenike SMŠ "Mladost" i Muzičke škole iz Tivta
2286 pregleda 2 komentar(a)
Novosel, Foto: Siniša Luković
Novosel, Foto: Siniša Luković

Predsjednik Opštinskog odbora (OO) Nove srpske demokratije Tivat, Savo Klakor predao je danas tivatskom Odjeljenju bezbjednosti krivičnu prijavu protiv potpredsjednika Udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata (UBNOR) Crne Gore, Slobodana Simovića, predsjednika Skupštine opštine (SO) Tivat, Ivana Novosela (DPS) i predsjednika UBNOR Tivat, Dragiše Ćosovića zbog kako je navedeno, govora mržnje na tribini UBNOR povodom Dana pobjede u Tivtu.

Klakor je policiji uputio zahtjev da krivičnu prijavu u najkraćem roku proslijedi na dalje postupanje nadležnom državnom Tužilaštvu.

U prijavi protiv čelnika tivatskog parlamenta i dvojice funkcionera UBNOR, Klakor je naveo da su Simović, Novosel i Ćosović 9. maja na "Času istorije" u organizaciji tivatskog UBNOR, "zloupotrebili maloljetnike, učenike SMŠ "Mladost" i Muzičke škole iz Tivta i u njihovom prisustvu širili govor mržnje, karakterišući Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) odnosno Mitropoliju crnogorsko-primorsku na čelu sa mitropolitom Amfilohijem kao jedan, kako oni navode, od tri velika problema sa kojima država treba konačno da se obračuna, pritom negirajući njeno postojanje, iako je jedina priznata pravoslavna crkva u Crnoj Gori".

"Takođe su na pomenutoj tribini, pominjući četnike i partizane, kolaboracioniste i patriote, izazivali, inspirisali i širili međuljudsku, međunacionalnu, međuvjersku mržnju, netrpeljivost, šovinizam i diskriminaciju i time prekršili Ustav i Krivični zakon Crne Gore, počinivši krivična djela protiv sloboda i prava čovjeka i građanina. Zbog svega gore navedenog, zahtijevamo da našu krivičnu prijavu, u najkraćem roku, proslijedite nadležnom tužilaštvu koje bi u postupku utvrdilo postojanje elemenata bića krivične odgovornosti kod organizatora i aktera ovog sramnog čina i njihovo dalje procesuiranje", navodi se u Klakorovoj krivičnoj prijavi.

Na spornom skupu, Slobodan Simović, potpredsjednik UBNOR Crne Gore, poručio je da djelovanje Srpske pravoslavne crkve, pored korupcije i lošeg socijalnog položaja građana, predstavlja "najveću opasnost po Crnu Goru".

"Glavni proizvod Vlade posebno treba da bude država. Nije dovoljno govoriti da imamo državu, već njenu snagu pokažimo na ključnim problemima koji udaraju u temelje Crne Gore, kao što su: korupcija, djelovanje Srpske pravoslavne crkve, težak socijalni položaj građana i drugo", rekao je Simović, istakavši da je "predstavnik velikosrpske nacionalističke politike u Crnoj Gori (mitropolit crnogorsko-primorski) Amfilohije Radović koji je duboko zasjekao u crnogorsko biće."

"Rijedak je primjer da jedan sveštenik tako ojača na račun države. Vlast tobože krene da reguliše pitanje položaja vjerskih zajednica, a onda stane zaboravljajući latinsku mudrost "opasnost je u oklijevanju". Najzad država to pitanje mora da reguliše i postavi na zdrave osnove. Država bez svoje crkve nije na okupu. Kleronacionalizam, partokratizam i korupcija predstavljaju najveću prepreku razvitku građanskog društva Crne Gore kao zahtjeva savremenog doba", bio je tada kategoričan Simović.

Njegovo izlaganje podržao je Novosel zahvaljujući se Simoviću na "inspirativnom govoru".

"Nadam se da iz ovoga govora, ako nijesmo ništa naučili, jesmo se mi stariji podsjetili. Omladina je mogla naučiti poruku da treba da smo istrajni, uporni, oprezni, da znamo da razlikujemo zlo od dobroga. Zlo ne miruje kao što je rekao i gospodin Simović. Fašizam jeste pobijeđen ali nije iskorijenjen, on se danas javlja u nekim drugim oblicima. Na nama je da ga prepoznamo", poručio je tada tivatskoj djeci Novosel.

Izlaganja Slobodana Simovića, Ivana Novosela i Dragiše Ćosovića na tribini povodom Dana pobjede, već su prethodnih dana saopštenjima za javnost oštro osudili tivatski odbori Demokratske srpske stranke (DSS), Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske Crne Gore, kao i nevladina udruženja Miholjski zbor i OBNOR.

Bonus video: