Najstariji robijaš ima 75 godina, krađe i šverc droge pune zatvor

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija trenutno je 825 zatvorenika i 331 pritvorenik, u kom broju je računato 13 zatvorenica koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora i 13 pritvorenica kojima je određena mjera pritvora
11219 pregleda 2 komentar(a)
Najveći broj zatvorenika smješten u KPD, Foto: Boris Pejović
Najveći broj zatvorenika smješten u KPD, Foto: Boris Pejović

Prosječan crnogorski zatvorenik tokom prošle godine bio je muškarac iz Podgorice, starosti od 30 do 40 godina, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog krađe, trgovine drogom ili nelegalnog držanja oružja.

To pokazuju statistički podaci Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), koji su dostavljeni “Vijestima”.

Kroz zatvore (jedinice) Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) lani je prošlo nekoliko stotina zatvorenika manje nego u 2017. godini.

“Tokom 2018. godine zbog izdržavanja kazne zatvora u organizacionim jedinicama Zavoda nalazilo se ukupno 2.609 lica, dok je u toku 2017. godine bilo 2.828 lica”, saopšteno je “Vijestima” iz ZIKS-a.

Osuđenik sa najdužim zatvorskim stažom u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija do sada je odslužio 14 godina i 11 mjeseci od izrečenih 30 godina kazne.

Trenutno u crnogorskim zatvorima borave četiri zatvorenika zbog izdržavanja kazne od 40 godina, a najstariji zatvorenik, koji trenutno izdržava kaznu u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ima 75 godina života.

U Spužu je smješteno najviše zatvorenika - njih 1.050, dok u bjelopoljskom zatvoru boravi 106 lica lišenih slobode.

“Na izdržavanju kazne zatvora u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija trenutno se nalazi 1.156 lica lišenih slobode, i to: 825 zatvorenika i 331 pritvorenik. Od ukupnog broja lica lišenih slobode, 1.050 lica je smješteno u Spužu, dok je u Zatvoru Bijelo Polje smješteno 106 lica lišenih slobode”, navodi se u odgovoru ZIKS-a.

Najviše zatvorenika koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora su sa teritorije opštine Podgorica, dok je najmanji broj sa teritorije opština Žabljak, Plužine, Petnjica i Tivat.

“U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija trenutno se nalazi... 825 zatvorenika i 331 pritvorenika, u kom broju je računato 13 zatvorenica koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora i 13 pritvorenica kojima je određena mjera pritvora. Najzastupljenija starosna dob među zatvorenicima je od 30 do 40 godina”, piše u odgovorima ZIKS-a.

Najveći broj zatvorenika smješten je u organizacionoj jedinici ZIKS-a: Kazneno-popravni dom Podgorica (609), njih 138 je u Zatvoru za kratke kazne, 78 zatvorenika i 28 pritvorenika u Zatvoru Bijelo Polje i 303 pritvorenika u podgoričkom Istražnom zatvoru.

“Zatvorenici koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora su u najvećem broju osuđeni zbog izvršenja krivičnog djela krađa, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, saopšteno je “Vijestima” iz ZIKS-a.

Bonus video: